MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

BookTok: Η πιο συναρπαστική διαδικτυακή “λέσχη” βιβλίου βρίσκεται στο TikTok

Στα άδυτα του TikTok θα βρείτε το BookTok, μία online κοινότητα για τους λάτρεις των βιβλίων, που μάς δίνει ξανά ελπίδα για τον κόσμο του internet.

Φωτογραφία: Giulia Bertelli για StockSnap
Φωτογραφία: Giulia Bertelli για StockSnap
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Αν νομίζατε ότι το TikTok είναι μόνο για αστεία βίντεο ή περίεργα challenges, τότε μάλλον δεν έχετε ακόμα συναντήσει το BookTok, ίσως το τελευταίο όμορφο μέρος που έχουν να προσφέρουν τα social media.

Στα άδυτα του TikTok, λοιπόν, θα βρείτε το BookTok, μία online κοινότητα για τους βιβλιοφάγους, που μάς δίνει ξανά ελπίδα για τον κόσμο του internet. Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικτυακή “λέσχη βιβλίου” -ή τουλάχιστον ό,τι κοντινότερο έχουμε δει στα social media- που μοιάζει πολύ με το BookTube, το Bookstagram και το BookTwitter.

Όπως και στο YouTube, έτσι και στο TikTok οι BookTokers ανεβάζουν βίντεο, όπου προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία, φτιάχνουν λίστες με τα καλύτερα βιβλία του μήνα, σχολιάζουν την πλοκή και τους αγαπημένους τους χαρακτήρες και συγγραφείς και μοιράζονται φυσικά τις κριτικές τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα βίντεο των BookTokers διαρκούν μέχρι 60 δευτερόλεπτα, όπως και κάθε βίντεο στην πλατφόρμα.

@koolbooksI thought this was a good idea haha ##booktok ##yabooks ##booksuggestions♬ somebody that i used to know 80s – ✨Emily✨


Αυτή τη στιγμή, το χάσταγκ #BookTok έχει πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια προβολές! Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι τα βιβλία θα είχαν τόση απήχηση σε μία πλατφόρμα που βασίζεται σε τόσο νεαρό κοινό. Κι όμως έφηβοι και νεαροί ενήλικες σε όλο τον κόσμο -και μαζί τους κι εμείς- έχουν ξαναβρεί την αγάπη τους για το βιβλίο μέσα στην πιο μαγική διαδικτυακή κοινότητα.

Γιατί αγαπάμε τόσο το BookTok;

Σε μία εποχή που το ασταμάτητο scrolling χωρίς νόημα έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με τη χρήση των social media, το BookTok είναι το πιο αναζωογονητικό μέρος που έχουμε συναντήσει εδώ και καιρό.

Με κάθε scroll στο δημοφιλές hashtag ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα νέα βιβλία, από δυστοπικά μυθιστορήματα μέχρι ερωτικά διηγήματα. Μία ματιά στο BookTok αρκεί για να μην αναρωτηθείτε ποτέ ξανά “Τι να διαβάσω;”.

Οι λίστες των BookTokers ποικίλλουν από “βιβλία που με έκαναν να κλαίω για ημέρες” μέχρι και “βιβλία που μου άλλαξαν για πάντα τη ζωή”. Οι επιλογές, αλλά και οι απόψεις, είναι ατελείωτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα “φεύγει” ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: 5 φορές που μοιράστηκε τη σοφία του για τη ζωή12.09.2018

Παράλληλα, το BookTok σου δίνει την ευκαιρία να δεις βιβλία που έχεις ήδη διαβάσει με άλλη οπτική, που είτε σε κάνει να τα αγαπάς πιο πολύ είτε να… απογοητεύεσαι. Όπως πολλοί BookTokers έχουν υποδείξει, σε πολλά από τα διάσημα βιβλία που διαβάζαμε σε μικρότερη ηλικία υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαφορετικότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Harry Potter της J. K. Rowling. Ακόμα και σήμερα, όμως, οι δυναμικές γυναίκες πρωταγωνίστριες, ιδιαίτερα οι μη λευκές, σπανίζουν.

@literarylesbianReply to @kisizzle98 lmk if any of u guys have more recommendations! #booktok #bookish #bookrecommendations #readinglist #lgbt #lgbtq #cc #nerd #books♬ Line Without a Hook – Ricky Montgomery

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το BookTok δίνει πραγματικά την αίσθηση της κοινότητας. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές φωνές δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Αντιθέτως, μιας και η πλειονότητα των λογαριασμών των BookTokers -προς το παρόν- δεν είναι τόσο μεγάλοι, είναι εύκολο για τους δημιουργούς να επικοινωνούν με τους ακολούθους τους, να ανταλλάζουν απόψεις και προτάσεις.

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε την γενικότερη αμεσότητα που προσφέρει το TikTok. Μέσα από τα βίντεο τους οι BookTokers μοιράζονται μαζί μας ένα κομμάτι του εαυτού τους, μας βάζουν στην καθημερινότητα ενός βιβλιοφάγου και κάνουν το BookTok να μοιάζει με πραγματική λέσχη βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒιβλία για την ιστορία της τέχνης που αξίζει να έχετε στην βιβλιοθήκη σας12.09.2018

Τα πιο δημοφιλή βιβλία στο BookTok

Μιας και το TikTok χρησιμοποιείται κυρίως από εφήβους και νεαρούς ενήλικες, τα πιο δημοφιλή βιβλία στο BookTok είναι τα YA (Young Adults) μυθιστορήματα, όπως είναι σχεδόν όλα τα βιβλία του Τζον Γκριν -ο οποίος μάλιστα έχει λογαριασμό στο TikTok.

Άλλα δημοφιλή βιβλία είναι τα “κλασικά” και αγαπημένα “Αγώνες Πείνας” (Hunger Games), η τριλογία της Απόκλισης (Divergent) και φυσικά ο Χάρι Πότερ.

Το πιο φανατικό κοινό όμως έχει η σειρά βιβλίων της Σάρα Τζ. Μάας, Αγκάθια και Τριαντάφυλλα (εκδόσεις Ψυχογιός). Τα βιβλία της Μάας επικεντρώνονται σε έναν φανταστικό κόσμο μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας Φέιρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνει μόνο μαγεία, αφού οι ιστορίες της είναι γεμάτες επικούς πολέμους και φυσικά μεγάλους έρωτες. Η κοινότητα του BookTok έχει αναλύσει τόσο σε βάθος την πλοκή και τους χαρακτήρες της σειράς, που ούτε ο πιο μεγάλος θαυμαστής της σειράς δεν μένει παραπονεμένος.

Τέλος, το BookTok είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να ανακαλύψει κανείς βιβλία από νέες γυναίκες συγγραφείς, αλλά και βιβλία με LBGTQ+ πρωταγωνιστές και περιεχόμενο, για μια πιο ανανεωμένη και σύγχρονη βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναίκες συγγραφείς: Στο φως η άγνωστη συμβολή τους στην συγγραφή κλασικών ιστοριών τρόμου12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Με πληροφορίες από το BookRiot

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b