MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Σαν σήμερα “φεύγει” ο Τσαρλς Μπουκόφσκι: 5 φορές που μοιράστηκε τη σοφία του για τη ζωή

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου το 1994, έφυγε από τη ζωή ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας από τους πιο αγαπητούς Αμερικανούς συγγραφείς που μίλησε όπως κανείς άλλος για τη ζωή.

Τσαρλς Μπουκόφσκι
Τσαρλς Μπουκόφσκι
Monopoli Team

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου το 1994, έφυγε από τη ζωή ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας από τους πιο αγαπητούς Αμερικανούς συγγραφείς που μίλησε όπως κανείς άλλος για το αλκοόλ, τις σεξουαλικές σχέσεις, τη γραφή και γενικότερα τη ζωή, σε ένα κίνημα που -ευλόγως- αποκαλέστηκε “Βρώμικος Ρεαλισμός”.

Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι γεννήθηκε το 1920 στην Γερμανία, ενώ έζησε την υπόλοιπη ζωή του στο Λος Άντζελες, όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πόλης, κάτι που φυσικά επηρέασε και τη γραφή του.

Εξέδωσε την πρώτη ιστορία του όταν ήταν μόλις 24 ετών, ενώ άρχισε την ενασχόληση του με την ποίηση στην ηλικία των 35. Εξέδωσε πάνω από 60 βιβλία, ενώ πολλές φορές διάβαζε δημόσια τα έργα του. Μάλιστα, ήταν τόσο παραγωγικός που μέχρι και το 2007 κυκλοφορούσαν ακόμα ανέκδοτα έργα του.

Εμείς, με αφορμή τα 27 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατό του, θυμόμαστε τα σοφά λόγια του για τη ζωή, που μας συνοδεύουν μέχρι και σήμερα.

Βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει

Ίσως το πιο διάσημο απόφθεγμα του Μπουκόφσκι, που όλοι έχουν ακούσει ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι εκείνος ήταν που το είπε είναι το “Βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει”.

Συγκεκριμένα, ο διάσημος συγγραφέας είχε πει: “Αγαπημένη μου, βρες αυτό που αγαπάς και άφησε το να σε σκοτώσει. Άφησέ το να σε στραγγίξει από όλο σου το είναι. Άφησέ το να προσκολληθεί πάνω στην πλάτη σου και να σε βυθίσει σε μια ενδεχόμενη ανυπαρξία. Άφησέ το να σε σκοτώσει και να καταβροχθίσει τα απομεινάρια σου. Γιατί όλα τα πράγματα θα σε σκοτώσουν, και αργά και γρήγορα, αλλά είναι πολύ καλύτερο να σκοτωθείς από έναν εραστή”.

Μην προσπαθείς

Άλλη μία πολύ σημαντική συμβουλή του Μπουκόφσκι είναι να… μην προσπαθούμε. Και όχι ο συγγραφέας δεν εννοεί να τεμπελιάζουμε ή να μην κυνηγάμε τα όνειρά μας. Πρόκειται για μία φράση, που είχε χρησιμοποιήσει σε ένα από τα ποιήματά του, για να συμβουλεύσει τους επίδοξους συγγραφείς και ποιητές σχετικά με την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει περαιτέρω τη φράση το 1963, σε ένα γράμμα που έγραψε στον επίσης συγγραφέα Τζον Ουίλιαμ Κόρινγκτον: “Κάποιος σε κάποιο από αυτά τα μέρη […] με ρώτησε: ‘Τι κάνεις; Πώς δημιουργείς; Πώς γράφεις’. Δεν το κάνεις αυτό τους είπα. Δεν προσπαθείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: το να μην προσπαθείς, ούτε για Κάντιλακς, ούτε για τη δημιουργία, ούτε για την αθανασία. Περιμένεις, και αν δεν γίνει κάτι, περιμένεις άλλο λίγο. Είναι σαν ένα έντομο ψηλά στον τοίχο σου. Περιμένεις να έρθει αυτό κάτω προς εσένα. Όταν έρχεται αρκετά κοντά, απλώνεις το χέρι σου, το χτυπάς και το σκοτώνεις. Ή αν σ’ αρέσει να το βλέπεις, το κάνεις κατοικίδιο σου”.

Η φράση αυτή είναι γραμμένη και στην ταφόπλακά του.

Τσαρλς Μπουκόφσκι, φωτογραφία/credits: Mark Hanauer

Τσαρλς Μπουκόφσκι, φωτογραφία/credits: Mark Hanauer

Αν προσπαθήσεις, πήγαινε το μέχρι το τέλος

Παρ’ όλα αυτά, οι συμβουλές του Μπουκόφσκι δεν τελειώνουν εδώ. Στο βιβλίο του “Άνθρωπος για όλες τις δουλειές” (Εκδ. Μεταίχμιο), είχε γράψει τί πρέπει κανείς να κάνει, αν τελικά αποφασίσει να προσπαθήσει.

“Αν προσπαθήσεις, πήγαινε το μέχρι το τέλος. Αλλιώς, μην ξεκινήσεις καν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσεις συντρόφους, συζύγους, συγγενείς, ίσως και το μυαλό σου. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα έχεις να φας για τρεις ή τέσσερις μέρες. Μπορεί να σημαίνει ότι θα ξεπαγιάζεις σε ένα παγκάκι. Μπορεί να σημαίνει φυλακή. Μπορεί να σημαίνει χλεύη. Μπορεί να σημαίνει μοναξιά. Η μοναξιά είναι το δώρο. Όλα τα άλλα είναι δοκιμή για την αντοχή σου, του πόσο θέλεις να τα καταφέρεις. Και θα το κάνεις, παρά την απόρριψη και τις αντιξοότητες. Και θα είναι καλύτερο από ό,τι μπορεις να φανταστείς. Αν προσπαθήσεις, πήγαινε μέχρι το τέλος”.

Η αγάπη είναι μια μορφή προκατάληψης

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι μιλούσε πολύ συχνά για την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ. Σε ένα από τα πολλά γραπτά του, ο διάσημος συγγραφέας είχε πει για την αγάπη: “Η αγάπη είναι μια μορφή προκατάληψης. Αγαπάς όλα αυτά που χρειάζεσαι, όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις καλά και όλα εκείνα που σε βολεύουν. Πως μπορείς να λες ότι αγαπάς έναν άνθρωπο όταν υπάρχουν δέκα χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχεις γνωρίσει; Και ίσως ποτέ να μην γνωρίσεις. Αλλά εντάξει, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε όμως πρέπει να καταλάβουμε πως η αγάπη είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας τυχαίας ανακάλυψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι το μεγαλοποιούν. Με βάση αυτά, ένα καλό σεξ δεν πρέπει να περιφρονείται εντελώς. Όμως και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τυχαίας συνάντησης. Έχεις δίκιο. Στην υγειά μας, θα πάρουμε ακόμη ένα”.

Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να είσαι μόνος

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είχε εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για τη μοναξιά. Μάλιστα, τη θεωρούσε προνόμιο, αφού για εκείνον δεν υπήρχε καλύτερη συντροφιά από τον εαυτό του. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, η καλύτερη ασχολία του ήταν να κάθεται σε ένα μικρό δωμάτιο, να γράφει και να πίνει, ολομόναχος. Έτσι, σε ένα από τα ποιήματά του είχε πει: “Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να είσαι μόνος, όμως συχνά παίρνει δεκαετίες να το συνειδητοποιήσετε και συχνά όταν το κάνετε είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το πολύ αργά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρία Πλυτά: Η γυναίκα μέσα από τον φακό της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτριας12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b