MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άγρια Σμέουρα: Σε δημοπρασία σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ

Ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ, με τίτλο “Άγρια Σμέουρα”, που σατιρίζει τις συνταγές της δεκαετίας του ’50, πρόκειται να βρεθεί σε δημοπρασία αργότερα αυτό τον μήνα.

Άντι Γουόρχολ, φωτογραφία/credits: Jack Mitchell
Άντι Γουόρχολ, φωτογραφία/credits: Jack Mitchell
Monopoli Team

Ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ, στο οποίο ο καλλιτέχνης που κατάφερε να κάνει εμβληματικές τις κονσέρβες της σούπας Campbell σατιρίζει τις συνταγές της δεκαετίας του ’50, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία αργότερα αυτό τον μήνα.

Ο Γουόρχολ δημιούργησε αυτό το βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο “Άγρια Σμέουρα”, με την διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου Σούζι Φράνκφουρτ το 1959, λίγο πριν γίνει διάσημος για τους πίνακες με τις κονσέρβες σούπας και τα μπουκάλια της Coca Cola το 1962. Οι δύο φίλοι θέλησαν να γράψουν ένα βιβλίο-παρωδία της αριστοκρατικής κουζίνας της εποχής, δημιουργώντας συνταγές όπως “Η Ομελέτα Γκρέτα Γκάρμπο”, που “πρέπει πάντα να καταναλώνεται όταν είστε μόνοι σας σε ένα δωμάτιο με κεριά” ή το “Καμμένο Ζαρκάδι”, όπου “είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι το ζαρκάδι που πυροβολήθηκε σε ενέδρα είναι σίγουρα καλύτερο από ένα ζαρκάδι που δολοφονήθηκε σε κυνήγι”.

Συνταγή για χοίρο στα "Άγρια Σμέουρα" του Άντι Γουόρχολ και της Σούζι Φράνκφουρτ, φωτογραφία/credits: Bonhams

Συνταγή για χοίρο στα “Άγρια Σμέουρα” του Άντι Γουόρχολ και της Σούζι Φράνκφουρτ, φωτογραφία/credits: Bonhams

Η Φρανκφουρτ επινόησε τα λόγια της παρωδίας, ενώ ο Γουόρχολ δημιούργησε τις εικόνες. Η μητέρα του Γουόρχολ, Τζούλια, έκανε την καλλιγραφία και τέσσερα παιδιά που ήταν γείτονες του Γουόρχολ χρωμάτισαν τις εικόνες. Μόνο 34 τέτοια βιβλία ολοκληρώθηκαν, τα περισσότερα από τα οποία δόθηκαν σε φίλους τους δωρεάν.

Τώρα ένα αντίγραφο με την υπογραφή του Γουόρχολ για την δημοσιογράφο μόδας DD Ryan θα βρεθεί σε δημοπρασία στον οίκο Bonhams στην Νέα Υόρκη, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ποσά που θα αγγίξουν τα 50 χιλιάδες δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAndy Warhol: Τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πορτρέτα του “πάπα της pop”12.09.2018

“Τα βιβλία αποτυπώνουν τέλεια την σκανδαλιάρικη φύση των έργων του Γουόρχολ. Δημιουργήθηκαν για πλάκα και τα έδιναν συνήθως σε φίλους ως χριστουγεννιάτικα δώρα. Μερικά πουλήθηκαν στο αγαπημένο του παγωτατζίδικο, που λειτουργούσε επίσης ως γκαλερί. Τα βιβλία αυτά αποτελούν μία υπέροχη ματιά στην παιχνιδιάρικη φύση του που τον ακολουθεί κατά την εξέλιξή του ως καλλιτέχνης” ανέφεραν στο Bonhams.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b