MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Nomadland: Αποσύρεται η ταινία από την Κίνα;

Η πρεμιέρα του Nomadland στην Κίνα μπορεί να αναβληθεί μετά από κατηγορίες κατά της Κλόε Ζάο για τα σχόλια που έκανε σε μία συνέντευξη το 2013.

Nomadland (2020)
Nomadland (2020)
Monopoli Team

Η πρεμιέρα του Nomadland στην Κίνα μπορεί να αναβληθεί μετά από κατηγορίες κατά της Κλόε Ζάο για τα σχόλια που έκανε σε μία συνέντευξη το 2013.

Το προωθητικό υλικό και κάθε αναφορά στην ταινία της Ζάο, που γεννήθηκε στο Πεκίνο αλλά ζει στις ΗΠΑ, εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο στην Κίνα, λίγες μόλις μέρες μετά από τα δοξαστικά σχόλια των κινεζικών ΜΜΕ για την διάκρισή της ως η πρώτη Ασιάτισσα που έχει ποτέ κερδίσει Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας. Τότε τα κρατικά ΜΜΕ την είχαν χαρακτηρίσει “την περηφάνια της Κίνας”, ενώ η πρεμιέρα της ταινίας είχε διαφημιστεί για τις 23 Απριλίου.

Παρ’ όλα αυτά, την Παρασκευή κάθε αναφορά στο Nomadland εξαφανίστηκε από τα social media και το διαδίκτυο, ενώ οι μεγάλες πλατφόρμες εισιτηρίων αφαίρεσαν την ταινία από τις ιστοσελίδες τους. Η Κρατική Ένωση Κινηματογράφων, που είχε συμφωνηθεί να προβάλλει την ταινία, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Τύπου σχετικά με την αλλαγή.

Στο Weibo, ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, έχουν εξαφανιστεί 87 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο αντίστοιχο hashtag της ταινίας. Μάλιστα, όλο το περιεχόμενο αντικαταστάθηκε από ένα μήνυμα που αναφέρει ότι αφαιρέθηκε “σύμφωνα με σχετικούς νόμους, κανονισμούς και πολιτική”.

Αποσύρεται η ταινία από τα σινεμά της Κίνας;

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν θα ακυρωθεί η πρεμιέρα της ταινίας, ενώ σύμφωνα με το Variety η ομάδα ελπίζει να προβληθεί η ταινία, με λιγότερη όμως δημοσιότητα.

Αυτή η λογοκρισία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μίας αμφιλεγόμενης συνέντευξης, που η Ζάο έδωσε το 2013 στο Filmmaker Magazine, όπου περιγράφει την Κίνα ως “ένα μέρος όπου υπάρχουν παντού ψέματα”. Τα σχόλια αφαιρέθηκαν από την online εκδοχή του περιοδικού τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους New York Times, υπάρχουν όμως ακόμα σε αρχεία στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναίκες μπροστά και πίσω από τις κάμερες σε ταινίες που αγαπήσαμε12.09.2018

Πάντως, δεν έχουν εξαφανιστεί όλα τα ίχνη της ταινίας, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμα και από κρατικούς παράγοντες. Ο Hu Xijin, ένας δημοσιογράφος των Global Times, κρατικού ομίλου ΜΜΕ της Κίνας, έγραψε στο Weibo ότι ενώ καταλαβαίνει τον θυμό του κόσμου για τα σχόλια της, η απόσυρση της ταινίας δεν δικαιολογείται.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b