MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Nomadland: Η Κλόε Ζάο γράφει ιστορία στις Χρυσές Σφαίρες και γίνεται φαβορί για Όσκαρ

Η Κλόε Ζάο σπάει ρεκορ με τις βραβεύσεις της για το Nomadland και οδεύει με σιγουριά προς τα φετινά βραβεία Όσκαρ.

Κλόε Ζάο
Κλόε Ζάο
Monopoli Team

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες πριν από σχεδόν ένα μήνα, με χαρά είδαμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας περιλάμβανε τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες: την Έμεραλντ Φένελ (Promising Young Woman), την Ρετζίνα Κινγκ (One Night in Miami) και την Κλόε Ζάο (Nomadland).

Τελικά, το Nomadland κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, ενώ η Κλόε Ζάο κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας, γράφοντας έτσι ιστορία για πολλούς λόγους.

Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Σκηνοθεσίας στα 78 χρόνια του θεσμού -η πρώτη ήταν η Μπάρμπρα Στράιζαντ που βραβεύτηκε το 1984- ενώ είναι μόλις η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κερδίζει ποτέ αυτό το βραβείο. Παράλληλα, αφού η Ζάο ήταν και παραγωγός της ταινίας, είναι και η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας ως παραγωγός.

Η Κλόε Ζάο σπάει ρεκορ με τις βραβεύσεις της και οδεύει προς τα Όσκαρ

Η πιο πρόσφατη νίκη του Nomadland εδραιώνει ακόμα περισσότερο την Κλόε Ζάο ως φαβορί των Όσκαρ. Εφόσον η Ζαο σκηνοθέτησε, έγραψε και ήταν παραγωγός στο Nomadland, αυτό επίσης σημαίνει ότι φέτος έσπασε κάθε ρεκορ ως η πιο βραβευμένη δημιουργός σε μία σεζόν βραβείων.

Σύμφωνα με διάγραμμα του Variety, με 34 βραβεία σκηνοθεσίας, 13 για το σενάριο, 9 για το μοντάζ, και τώρα δύο Χρυσές Σφαίρες μέσα σε μία μόλις σεζόν, η Κλόε Ζάο με 56 βραβεία έσπασε το ρεκόρ του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος με την ταινία του Sideaways (“Πλαγίως”) κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ με 42 νίκες. Όλα αυτά χωρίς να έχει ακόμα τελειώσει η σεζόν.

Αυτή η σαρωτική πορεία του Nomadland το καθιστά και φαβορί για τα βραβεία Όσκαρ. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ταινία θα κερδίσει στις “Μεγάλες 5” Κατηγορίες των βραβείων -η ταινία που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ κέρδισε Όσκαρ μόνο για το Σενάριο του. Το Nomadland όμως έχει ήδη κερδίσει 24 κορυφαία βραβεία Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Ζάο έχει επίσης σαρώσει τα βραβεία σκηνοθεσίας -όπως είδαμε παραπάνω. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι τα Όσκαρ δεν θα αγνοήσουν το αριστουργηματικό Nomadland, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ζάο να γράψει ιστορία για ακόμη μια φορά.

Με πληροφορίες από το Variety

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρυσές Σφαίρες 2021: Οι εκπλήξεις, οι συγκινητικές στιγμές και οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b