MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής που αποτυπώνουν την… Άνοιξη

Υποδεχτήκαμε επίσημα τον Μάρτιο και μαζί του την Άνοιξη. Μία εποχή που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ανά τα χρόνια. Λουλούδια, ήλιος και ανέμελες στιγμές αποτυπώνονται σε έργα τέχνης που χωρίς αμφιβολία μας θυμίζουν… Άνοιξη.

Vincent van Gogh. Orange Blossoms (1890) Van Gogh Museum
author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Ενώ ο Μάρτιος έχει ήδη μπει και καθώς ο καιρός βελτιώνεται και οι μέρες μεγαλώνουν, οι σκέψεις όλων μας στρέφονται σε υπαίθριες δραστηριότητες. Η Άνοιξη για πολλούς συμβολίζει την αναγέννηση. Τα δέντρα γεμίζουν καρπούς, τα λουλούδια ανθίζουν ενώ το καλοκαίρι με τις ήρεμες και ζεστές νύχτες του πλησιάζει.

Για τους καλλιτέχνες, υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεχής πηγή έμπνευσης. Τα χρώματα και το φως της Άνοιξης, φαίνεται να διεγείρουν τα πινέλα τους. Από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοτεχνηθεί αμέτρητοι πίνακες που αποτυπώνουν τα κύρια χαρακτηριστικά καθώς και τα συναισθήματα που συνδέονται με την εποχή. Το αποτέλεσμα είναι πίνακες με υπέροχα χρώματα, γαλήνιες εικόνες της φύσης, που μάς φτιάχνουν τη διάθεση τις σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα.

Η ουσία της Άνοιξης βρίσκεται σε όλους τους πίνακες που ακολουθούν από τους παλαιότερους μέχρι και τους πιο σύγχρονους. Γραφικά και πανέμορφα τοπία, δέντρα και λουλούδια γεμάτα χρώματα, θαλπωρή, ζεστασιά και μια γενικότερη αίσθηση ελαφρότητας στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η Άνοιξη. Ακολουθεί τους δύσκολους χειμώνες και αναμένει τα πολυπόθητα καλοκαίρια γεμίζοντάς μάς με χαρά και ανυπομονησία.

Sandro Botticelli, “La Primavera” (1482)

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αναγέννησης που σήμερα βρίσκεται στην Φλωρεντία. Στο κέντρο απεικονίζεται η θεά Αφροδίτη ενώ πολλοί κριτικοί αναγνωρίζουν την μορφή στα δεξιά της ως την ενσάρκωση της Άνοιξης. Στο έργο αποτυπώνεται μια γιορτή γονιμότητας και ωριμότητας που συνδέονται άμεσα με την άνοιξη.

Hokusai “Bullfinch and Weeping Cherry” (1834)

Το 1834 ο Katsushiki Hokusai, ένας από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες καλλιτέχνες, ξεκίνησε να ζωγραφίζει μια σειρά έργων, που στην συνέχεια ονόμασε “Small Flowers”. Στο συγκεκριμένο έργο, οπτικοποιείται μια στιγμή απόλυτης ηρεμίας ενώ ένα πουλί στέκεται πάνω σε ένα κλαδί κερασιάς, η οποία ετοιμάζεται να ανθίσει μιας και είναι άνοιξη. Το χαϊκού που παρατηρείται στα δεξιά γράφει:“Ένα πουλί αναδύεται, βρεγμένο από την δροσιά, της πρωινής κερασιάς”

Pierre-Auguste Renoir “Spring Bouquet” (1866)

Ένα από τα πρώιμα έργα του γνωστόυ ζωγράφου που φιλοτέχνησε όταν ήταν μόλις 25 χρονών. Με εμφανείς τις επιρροές του ρεαλισμού, το “Spring Bouquet” είναι γεμάτο ζωντανά και λαμπερά χρώματα που αποτυπώνουν πλήρως την βασική ουσία της ανοιξιάτικης εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜιλώντας για τα έργα τέχνης του Bridgerton: Πώς η δημοφιλής σειρά χρησιμοποιεί την τέχνη ως κοινωνικό σχολιασμό12.09.2018

Claude Monet “Springtime” (1872)

Όταν ο Claude Monet εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του το 1871 στα προάστια της Γαλλίας, δεν δίστασε να πάρει έμπνευση για τα έργα του, από την φύση που τον περιέβαλλε. Έχει ζωγραφίσει πολλαπλές ανοιξιάτικες εικόνες, με πρωταγωνίστρια την πρώτη του γυναίκα Camille, στους κήπους του σπιτιού τους, που τόσο τους είχε αδυναμία.

Camille Pissarro “Plum Trees in Blossom, Éragny” (1894)

Αυτός ο πίνακας αποτυπώνει τον κήπο του ζωγράφου στο σπίτι όπου μετακόμισε με την οικογένεια του το 1884. Το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού, του οποίου ο Pissarro ήταν πρωτοπόρος, αποδεικνύεται ότι ήταν ένα στυλ ζωγραφικής που ταίριαζε άπταιστα με τα χρώματα και τις υφές της άνοιξης.

Vincent van Gogh “The Pink Peach Tree” (1888)

Εμπνευσμένος από την γοητεία της φύσης, ο Vincent Van Gogh, ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1888 μια σειρά τριών έργων που απεικόνιζαν ανθσιμένα δέντρα. Τα άνθη αυτά γίνονται για τον ζωγράφο σύμβολα μιας πνευματικής αναγέννησης. Αυτή η ανοιξιάτικη εικόνα είναι δυνατή μετά από έναν σκληρό χειμώνα όπως ακριβώς και το συγκεκριμένο έργο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μόνο μετά από τις αγωνίες και απογοητεύσεις που βιώνει ο καλλιτέχνης.

Chikanobu, “Cherry Blossom Viewing” (1894)

Σε αυτό το τρίπτυχο αποτυπώνεται το ιαπωνικό έθιμο Hanami. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, πλήθη ανθρώπων κατευθύνονται για να δουν τα ανθισμένα κερασόδεντρα και να γευματίσουν ανάμεσα τους. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει στο έργο του τις κυρίες ενός παλατιού στο Τόκιο να τιμούν την κουλτούρα και τα έθιμα τους. Από τότε μέχρι και σήμερα οι εικόνες των ανοιξιάτικων κερασόδεντρων που ανθίζουν αποτελούν χαρακτηριστικό σύμβολο της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» αποκαλύπτεται μέσα από το εντυπωσιακό πανόραμα 10 δισ. pixel12.09.2018

Joaquin Sorolla “Louis Comfort Tiffany(1911)

Ανάμεσα στα χρωματιστά λουλούδια που ενσαρκώνουν την ουσία της άνοιξης, είναι καθισμένος ο γνωστός σχεδιαστής του οίκου Tiffany & Co, Louis Comfort Tiffany. Ο ζωγράφος μετά την ανάθεση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πορτρέτου, κατάφερε και απέκτησε φήμη και στις ΗΠΑ.

David Hockney “The Arrival of Spring” (2011)

Οι τοπιογραφίες του David Hockney, τείνουν να αποτυπώνουν την αγγλική ύπαιθρο μέσα από τις μεταβαλλόμενες εποχές του χρόνου. To 2011 φιλοτέχνησε περισσότερες από εκατό εικονογραφήσεις σε ένα iPad, καταγράφωντας την μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, παρουσιάζοντας μάλιστα και πολλές εκδοχές της ανοιξιάτικης αγγλικής υπαίθρου.

Tracey Emin “Believe in Extraordinary” (2015)

Τα πουλιά δεν είναι μόνο ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα έργα της Tracey Emin, αλλά είναι και ένα από τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την άνοιξη. Η Emin αγαπά την εύθραυστη φύση των φτερωτών ζώων ενώ συχνά τα αποκαλεί «αγγέλους της γης». Τόσο η εικόνα τους πάνω σε ανθισμένα κλαδιά όσο και το τιτίβισμα τους, έχουν γίνει αλληλένδετα με αυτή την εποχή.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b