MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

200 χρόνια Επανάσταση: Ο νέος συγγραφικός διαγωνισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2021, διεξάγοντας μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση;».

Monopoli Team

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξαγγέλλει μια σειρά εκδηλώσεων για το 2021 με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση;».

Το συγγραφικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε προ διετίας με την ανάθεση συγγραφής έργου με θέμα «Επανάσταση», στην ανερχόμενη Ελληνίδα συγγραφέα Ναταλία Κατσού. Η πρώτη παρουσίαση του κειμένου της, ως συγγραφικής περφόρμανς – έργου εν εξελίξει, πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ το 2019.

Όροι συμμετοχής

Το Φεστιβάλ απευθύνει πρόσκληση σε συγγραφείς σε όλον τον κόσμο για τη συγγραφή έργων μικρής φόρμας (έως 5.000 λέξεις), με θεματική «200 χρόνια Επανάσταση;».  Τα έργα που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, που θα πραγματοποιηθεί από 21-26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, σε δημόσιους, αρχαιολογικούς και χώρους ιδιαίτερης σηματοδότησης.

Τα κείμενα μπορούν να κατατεθούν στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, πορτογαλική, αραβική, ινδική, ρωσική και στις βαλκανικές γλώσσες. Θα πρέπει να συνοδεύονται από μια μικρή περίληψη – παρουσίαση του έργου (έως 250 λέξεις), το βιογραφικό του συγγραφέα και τη δήλωση συμμετοχής – αποδοχής που επισυνάπτεται.

Ανάδειξη των νικητών

Καλλιτεχνικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και μεταφραστής Μάνος Λαμπράκης. Ο επιμελητής, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ και διεθνή Επιτροπή, θα επιλέξουν τα κείμενα που θα παρουσιαστούν, μεταφραστούν και εκδοθούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Την τελευταία ημέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 θα απονεμηθούν Τρία (3) μεγάλα βραβεία με συμβολικά έπαθλα: ένα βραβείο ελληνικού κειμένου, ένα βραβείο ξένου κειμένου και ένα βραβείο παρουσίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Γνωρίστε ψηφιακά τους πρώτους βουλευτές της χώρας12.09.2018

Οι δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο για το 2021

Όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 θα πλαισιωθεί με κύκλο παραλλήλων εκδηλώσεων. Θα περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και masterclasses, δράσεις από και με παιδιά, δράσεις με νέα μέσα και περιπατητικές performances. Δράσεις του Φεστιβάλ θα μεταφερθούν σε πόλεις αναφοράς για την Ελληνική Επανάσταση στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.
Ειδικά για τις διοργανώσεις του Φεστιβάλ σε άλλες χώρες το 2021, έμφαση θα δοθεί στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και στη συμμετοχή σε φεστιβάλ στα Βαλκάνια. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής δημιουργικής και πολιτισμικής παρουσίας στη «γειτονιά» μας.

Λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, η προθεσμία υποβολής των έργων παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

200 χρόνια Επανάσταση;

Σημείωμα του καλλιτεχνικού επιμελητή

Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της «Ελληνικής Επανάστασης» μάς ζητά να αποκριθούμε στο ερώτημα για τη σχέση και την αφομοίωσή μας με τις αντοχές και τις λειτουργίες πρωταρχικά της γλώσσας μας. Θέλουμε να παρακινήσουμε τους συγγραφείς μας να παρακολουθήσουν την επίμονα διαχρονική έννοια της «επανάστασης» και να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον.

Επανάσταση: μια μετατόπιση σε μια νέα συνθήκη ζωής.
Επανάσταση: μια ριζική ανατροπή δομών εξουσίας, μιας τάξης.
Επανάσταση: η απότομη μετατροπή κάποιου στον απόλυτο μοχλό μιας νέας συνθήκης.
Επανάσταση: μια γενικευμένη δράση αντίδρασης.
Επανάσταση: η έκφραση απώλειας νομιμοποίησης κάποιου.

Ξεπερνώντας την ιδιότυπη σφραγίδα της «Ελληνικής Επανάστασης», που λέγεται ελληνισμός, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας σε όλα τα επίκεντρα της παγκόσμιας κρίσης. Θέλουμε να χαράξουμε μια δημιουργική γραμμή για το θεμέλιο του πνευματικού μας οργανισμού που είναι η γλώσσα μας / οι γλώσσες μας. Η γλώσσα / οι γλώσσες μας ως αφορμή να αναστοχαστούμε το «δόγμα» μας, την κοινότητά μας, την οικογένειά μας, τον εαυτό μας.

Η «Επανάσταση» δεν είναι μια συναισθηματική κατάσταση. Είναι μια ιδεολογία γεμάτη γόνιμες μαχητικές φιλοσοφικές, πολιτικές, ηθικές και κοινωνικές ευαισθησίες.  Η «Επανάσταση» είναι μια μεγάλη Περιπέτεια των Μύθων μας. Η «Επανάσταση» ως μια ιδιαίτερη αφορμή να ξαναγραφτούν οι μύθοι μας.
Ας ανακαλύψουμε από την αρχή όλες τις εύτρωτες και μαχητικές χειρονομίες της «χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μάνος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελληνική Επανάσταση με Playmobil: Εικονική περιήγηση στην έκθεση «Το ’21 αλλιώς»12.09.2018

Η πορεία του φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, εν συντομία Αναλόγιο, είναι ένας οργανισμός για το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες, που ιδρύθηκε το 2005. Στοχεύει στην παρουσίαση έργων που έχουν γράψει νέοι, αλλά και δόκιμοι θεατρικοί συγγραφείς και στη συγκρότηση ενός προνομιακού τόπου για τη συνάντηση της ελληνικής γραφής και δραματουργίας, με τις δραματουργίες άλλων χωρών.

Το Φεστιβάλ προσέφερε από την αρχή ένα οργανωμένο πλαίσιο ώστε καταξιωμένοι παλαιότεροι και νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, σε συνεργασία με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, και λοιπούς καλλιτεχνικούς συντελεστές, να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν στην ίδια σκηνή.

Με τα χρόνια, ανέπτυξε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενέταξε στο πρόγραμμά του αφιερώματα σε δραματουργίες άλλων χωρών και παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργάνωσε show cases παραστάσεων με ελληνικά θεατρικά κείμενα και αφιερώματα στην ελληνική γραφή και δραματουργία σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, με μετάφραση, έκδοση και παρουσίαση ελληνικών έργων σε άλλες χώρες, και έγινε μέλος διεθνών φορέων και οργανισμών.

Σήμερα αποτελεί αναφορά για την κατάσταση πραγμάτων στον τομέα του κειμένου, της γραφής και της performance στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Λειτουργεί ως πλατφόρμα παρουσίασης για τις σύγχρονες εξελίξεις στο θέατρο, στην ποίηση, στη δραματουργία και στη λογοτεχνική και σκηνική γραφή. Ανοίγει, συγχρόνως, δημόσιο διάλογο για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν, προωθεί την έρευνα και τον ακαδημαϊκό διάλογο και υποστηρίζει τη συνομιλία ανάμεσα στο θέατρο και στις άλλες τέχνες, στο θέατρο και στην τεχνολογία, ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη.

200 χρόνια Επανάσταση;

Τομείς του προγράμματος του Φεστιβάλ

Κυρίως πρόγραμμα:

Πρώτη παρουσίαση νέων Ελληνικών έργων, σκηνικές αναγνώσεις και εν εξελίξει performances.

Libraries as Gardens – Παράλληλες δράσεις:

Διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, συζητήσεις, εργαστήρια και masterclasses, παραγγελίες έργων και διεθνείς διαγωνισμοί συγγραφής, ειδικά αφιερώματα, προγράμματα φιλοξενίας συγγραφέων και ανταλλαγών, εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους και δράσεις με νέα μέσα/ περιπατητικές και in situ performances κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Ελλάδα 2021»: Οι πρώτες δράσεις για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης12.09.2018

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο στην Αθήνα με την φροντίδα και συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιμελητών και συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Ακόμα, διεξάγεται με την υποστήριξη πανεπιστημιακών σχολών, πρεσβειών και ελληνικών και ξένων δημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών, πολιτιστικών κέντρων και οργανισμών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επικοινωνία:
Ράνια Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Τηλ.: 695 500 58 59, E-mail: [email protected]

Email αποστολής:
[email protected] και [email protected]

Προθεσμία δήλωσης:28 Φεβρουαρίου

Ημερομηνία διεξαγωγής διαγωνισμού: 21-26 Σεπτεμβρίου 2021

Ακολουθεί η δήλωση αποδοχής στον διεθνή διαγωνισμό:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΑΠΟΔΟΧΗΣ

Ο/Η/ κάτωθι υπογεγραμμένος/η/ο
……………………………………………………………..
υποβάλλω στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο το έργο μου με τίτλο
…………………………………………………………………………………………………………
του οποίου δημιουργός είμαι εγώ και δηλώνω ότι αποδέχομαι να συμπεριληφθεί στη διαδικασία επιλογής του από τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή και τη δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο «200 χρόνια Επανάσταση;», ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά του που θα παρουσιαστεί, σε έντυπη ή ψηφιακή ή παραστασιακή μορφή,
στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ημερομηνία …………….….
Υπογραφή

 

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b