MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΛΛΑΔΑ 2021

«Ελλάδα 2021»: Οι πρώτες δράσεις για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Τους στόχους, τις μελλοντικές ενέργειες και τις πρώτες δράσεις του προγράμματός της παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Επιτροπή των εορτασμών της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Ελλάδα 2021».

Ελλάδα 2021
Monopoli Team

Η πρώτη συνέντευξη τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στο Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή της Προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, του Εκτελεστικού Γενικού Συντονιστή Μάρτων Σίμιτσεκ και του Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωνσταντίνου Κοντογιάννη.

Οι τρεις παρευρισκόμενοι προχώρησαν σε μια λεπτομερή παρουσίαση των ενεργειών, στις οποίες έχει ήδη προβεί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και των μελλοντικών πρωτοβουλιών της. Παράλληλα παρουσίασαν τις πρώτες δράσεις, καθώς και τους βασικούς άξονες και τομείς του προγράμματος, τονίζοντας τη δυνατότητα της συμμετοχής όλων μας στη διαμόρφωσή του.

Οι τέσσερις άξονες των δράσεων του «Ελλάδα 2021»

Η κυρία Αγγελοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της θυμίζοντας αφενός τους σκοπούς της Επιτροπής, αφετέρου τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων. Αυτοί είναι:

  • Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
  • Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων.
  • Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.
  • Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Ελλάδα 2021

Εκδηλώσεις και δράσεις με τη συμμετοχή όλων

Αφού υπογράμμισε ότι τόσο τη λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η κυρία Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεση της επιτροπής να προχωρήσει σε αναθεώρηση της ιστορίας, ούτε να δώσει συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής όλων, όχι μόνο της Ολομέλειας, σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο, «πάντα, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στην θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία». 

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με την ίδια, η ελληνική κοινωνία και όλοι οι Έλληνες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καλούνται να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των δράσεων: «Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθούν προτάσεις από τους Δήμους, από Πολιτιστικούς οργανισμούς, από εταιρίες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες» είπε η κυρία Αγγελοπούλου, ενώ επέμεινε στο ότι μέλημα της Επιτροπής είναι οι προτάσεις αυτές να αφήσουν μια παρακαταθήκη.

Οι πρώτες δράσεις
  • Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.
  • Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
  • Η τρίτη δράση με τιτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.

Διεθνής προβολή της επετείου

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα οι ενέργειες τους θα επικεντρωθούν στη διεθνή προβολή της επετείου, ως ένα εξαιρετικά σημαίνον γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας, συνέχεια των μεγάλων επαναστάσεων της Δύσης. Αλλά και ως ένας αγώνας για την ανεξαρτησία και την ελευθερία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις διεκδικήσεις άλλων λαών: «Να τους καλέσουμε όλους στην εθνική μας γιορτή. Να τους προσκαλέσουμε το 2021 να έρθουν στην Ελλάδα. Να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά και την περηφάνεια μας. Να δουν από κοντά μια χώρα που θα φοράει τα γιορτινά της» κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι πέντε βασικοί τομείς της δράσης της επιτροπής

Από τη μεριά του ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίμιτσεκ, αφού εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικούς τομείς για την επιτυχή δράση της:

  • Το Χορηγικό Πρόγραμμα, σημαντικό για την διασφάλιση της λειτουργίας και την υλοποίηση δράσεων που προτείνει ή υποστηρίζει η Επιτροπή. Παράλληλα, ανακοίνωσε μια καινούργια κατηγορία του «Χορηγού Δράσης», σημειώνοντας ότι «μια εταιρεία ή οργανισμός ή και ιδιώτης μπορεί να χορηγήσει μια ή περισσότερες δράσεις από αυτές που η Επιτροπή θα προκρίνει να υλοποιηθούν και που η υλοποίησή τους απαιτεί μερική ή ολική χρηματοδότησή τους».
  • Το Νομισματικό Πρόγραμμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021 και το οποίο αφορά στην έκδοση συλλεκτικών σειρών νομισμάτων, μεγάλης αξίας, με θεματολογιά που παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προτεινόμενων δράσεων.
  • Την Εμπορία Προϊόντων: «Η Επιτροπή δρομολογεί (εντός Ιουνίου) δημόσιο διαγωνισμό για ανακήρυξη αναδόχων για την παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο 2021. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή κριτήρια.Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι 4: ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα/κεραμικά είδη, γραφική ύλη και σχολικά είδη».
  • Τον Εθελοντισμό: «Οι αιτήσεις Εθελοντών γίνονται μέσω του ιστότοπου της Επιτροπής και έως σήμερα ξεπερνούν τις 730 – ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 6.000.Προγραμματίζουμε μια συμμετοχή εθελοντών στοχευμένη σε συγκεκριμένες δράσεις που οργανώνει και θα υλοποιήσει η Επιτροπή, σε όλη την Ελλάδα».
  • Τις σχέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υπογραφή του «Κειμένου Συναντίληψης & Συνεργασίας» με την Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο πλαίσιο της συστηματικής επικοινωνίας και συνεργασίας, με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της Επιτροπής, έχουν κατατεθεί συνολικά 92 προτάσεις από 40 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Γνωρίστε ψηφιακά τους πρώτους βουλευτές της χώρας12.09.2018

Πώς συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της επιτροπής

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Κωνσταντίνος Κοντογιάννης στη δική του ομιλία εστίασε στο πώς συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα της Επιτροπής, μέσω του site www.grece2021.gr.

Όπως επισήμανε ο κύριος Κοντογιάννης: «Η συμμετοχή της κοινωνίας αποτελεί καταστατικό στοιχείο του έργου της Επιτροπής. Αυτός είναι και ο λόγος που διαρκώς αναζητούνται τρόποι για τη διεύρυνσή της. Επιδιώξαμε λοιπόν όποιος θέλει να μπορεί να συνεισφέρει περιεχόμενο, προτείνοντας άρθρα για τα χρονολόγια». Επίσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να καταχωρήσει μια δράση ή εκδήλωση στο Ημερολόγιο της Επιτροπής.

Τέλος, σημείωσε: «Το σημαντικότερο παράθυρο συμμετοχής στο έργο της Επιτροπής είναι μέσα από την πλατφόρμα υποβολής προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί από το τέλος του Δεκεμβρίου. Με απλό και πολύ φιλικό τρόπο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να υποβάλει κάποια πρόταση. Οι προτάσεις τίθενται στην κρίση των μελών της Ολομέλειας. Είναι σχεδιασμένη τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά για να διευκολύνονται και άνθρωποι που μπορεί να έχουν δυσκολία να υποβάλουν κάποια πρόταση στα Ελληνικά».

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συγκεντρωθεί 600 προτάσεις δράσεων, με εορταστικό, πολιτιστικό, επιστημονικό – ερευνητικό περιεχόμενο, εκπαιδευτικές δράσεις, δράσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας κ.α. «Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις» τόνισε και έδωσε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα:

  •  Δημιουργία ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου σε όλη την πόλη του Ναυπλίου
  •  Καλλιτεχνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον εορτασμό της επετείου στο Καστελόριζο
  • Δρομολόγηση ανάπτυξης μεγάλης βάσης ψηφιακών δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης προς χρήση πολιτών, επιχειρήσεων και του Δήμου.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b