MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσείο Μπενάκη: Έκκληση για οικονομική στήριξη

Στους φίλους και υποστηρικτές του στρέφεται, για μία ακόμη φορά, ο πολιτιστικός οργανισμός, προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη
Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη
author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του», ώστε «να κρατήσουμε το Μουσείο δυνατό και ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο». Σε αυτόν τον ελαφρώς δραματικό τόνο, η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, απευθύνεται στους φίλους του ιδρύματος, για να ζητήσει για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή τους.

Μόνο που οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι, και πολύ περισσότερο ο χώρος του πολιτισμού, απαιτούν κάτι παραπάνω από τη συνηθισμένη βοήθεια των συνδρομητών και των φίλων του, καθώς μπορεί η χρονιά να ξεκίνησε με «δυναμισμό και αισιοδοξία», όπως σημειώνει στην επιστολή της η Ειρήνη Γερουλάνου, «πολύ γρήγορα, όμως, μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες, σιγά-σιγά, μας ανάγκασαν να εφεύρουμε και να υιοθετήσουμε νέους τρόπους συνύπαρξης, νέους τρόπους συνεργασίας, νέους τρόπους επικοινωνίας, νέους τρόπους ζωής».

Φωτογράφος: Στάθης Γαλαζούλας

Η οικονομική ανάκαμψη καθυστερεί

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο οργανισμός προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα: «Αξιοποίησε άμεσα πολύτιμο υλικό εικονικών επισκέψεων που είχε δημιουργήσει και παρήγαγε ταχύτατα (με εθελοντές συνεργάτες) νέο επικοινωνιακό υλικό παραμένοντας έτσι “ανοιχτό” στις οθόνες των υπολογιστών του κοινού του, ενώ οι εργαζόμενοί του συνέχισαν απρόσκοπτα το επιστημονικό και εκπαιδευτικό τους έργο».


Όμως, το κλείσιμο του Μουσείου κατά το διάστημα Μαρτίου – Ιούνιου και ξανά από τις αρχές Νοεμβρίου ανέτρεψε τους σχεδιασμούς, με «καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης και αυτονομίας του, που έχει ξεκινήσει το μουσείο με τη συνεργασία της πολιτείας εδώ και μερικά χρόνια».

Έτσι, στο τέλος αυτής της τόσο κρίσιμης χρονιάς, «η Εκστρατεία Συγκέντρωσης Πόρων 2020 καλεί τη μεγάλη οικογένεια των φίλων και των υποστηρικτών του Μουσείου να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποθέματος για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ακόμα», τονίζει η Ειρήνη Γερουλάνου στην επιστολή της, σημειώνοντας πως, μολονότι «αυτή τη χρονιά η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει το γνωστό δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα ενίσχυσης των ειδικών δράσεων και προγραμμάτων» του Μουσείου Μπενάκη, «οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών –όπως η συντήρηση των μουσειακών εγκαταστάσεων– και για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων του οργανισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Μπενάκη: Online περιηγήσεις και εκδηλώσεις12.09.2018

Bid for the Benaki: Δημοπρασία έργων τέχνης

Στο πλαίσιο των δράσεων για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου, η Διεύθυνση Πόρων και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εθελοντών για τη Βιωσιμότητα του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνει ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων με στόχο την οικονομική ενίσχυσή του, από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν το καθιερωμένο ετήσιο Gala, και για δύο εβδομάδες, μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Τα έργα της δημοπρασίας διέθεσαν αφιλοκερδώς καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο μουσείο ή συνεργάζονται με το πωλητήριο, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜια «τρίτη ζωή» για τη Μονή Στροφάδων… online από το Μουσείο Μπενάκη12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b