MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Τι κρύβεται πίσω από τις τελευταίες κλοπές ναζιστικών αντικειμένων από μουσεία της Ευρώπης;

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία ανησυχητική αύξηση στις κλοπές ναζιστικών αντικειμένων, με πιο πρόσφατο θύμα ένα μουσείο στην Δανία.

Monopoli Team

Η κλοπή ναζιστικών αντικειμένων από μουσεία φαίνεται να έχει γίνει “μόδα” το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, αφού όλο και περισσότερες ληστείες σε πολεμικά μουσεία έχουν ως στόχο αντικείμενα σχετικά με το ναζιστικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα κλέφτες εισέβαλαν στο Deutsches Museum Nordschleswig στην Δανία και έκλεψαν 20 ναζιστικά αντικείμενα. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά ήταν μία μη αυθεντική στολή των SS και μία ενδυμασία μέλους της Νεολαίας του Χίτλερ. Σύμφωνα με μία έρευνα ενός γερμανικού περιοδικού η αξία της κλεμμένης στολής SS κυμαίνεται γύρω στα 31.400 δολάρια.

Στολές Ναζί στο Deutsches Museum Nordschleswig

Στολές Ναζί στο Deutsches Museum Nordschleswig

Αυτή η κλοπή έρχεται λίγους μήνες μετά από παρόμοιες ληστείες σε μουσεία της Ολλανδίας. Τον Αύγουστο, στο Eyewitness Museum στο Μπέεκ, έξι άντρες έσπασαν τις βιτρίνες του μουσείου και έκλεψαν ναζιστικά αντικείμενα αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο, στο Oorlogsmuseum στο Όσεντρεχτ, ληστές έκλεψαν ναζιστικά αντικείμενα, και συγκεκριμένα 20 κούκλες με στολές SS και οπλισμό, των οποίων η αξία υπολογίζεται πως ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Τα μανεκέν που κλάπηκαν στο μουσείο Oorlogsmuseum του Όσεντρεχτ

Ποια τα αποτελέσματα αυτών των κλοπών;

Οι παραπάνω κλοπές έχουν ως αποτέλεσμα πολλά μουσεία να αφαιρούν από τις εκθέσεις τους αντικείμενα και συλλογές που σχετίζονται με το ναζιστικό καθεστώς. 

Ο διευθυντής του “Πολεμικού Μουσείου 1940-1945” στην Ολλανδία, Frans van Venrooij, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Χθες, αφαιρέσαμε αντικείμενα που σχετίζονται με τη Νεολαία του Χίτλερ και επίσης απομακρύνθηκαν στολές των SS».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πώς σώθηκε η τέχνη από την λαίλαπα του ναζισμού12.09.2018

Επιπλέον, το Overloon War Museum επιστρέφει νωρίτερα το «Βιβλίο των Νεκρών του Άουσβιτς» στο Ινστιτούτο Καταγραφής Πολέμου του Άμστερνταμ, από το οποίο είχε δανειστεί τα σχετικά έγγραφα για μία έκθεση.

Αντικείμενα σαν αυτό, που έχουν το μονόγραμμα του Χίτλερ πωλούνται για μεγάλα ποσά στις δημοπρασίες

Προσχεδιασμένες οι κλοπές ναζιστικών αντικειμένων

Αυτές οι κλοπές έρχονται μία εποχή, που η αξία των ναζιστικών αναμνηστικών αντικειμένων έχει αυξηθεί σημαντικά και ανησυχητικά. Μάλιστα, αυτό έχει οδηγήσει μέχρι και σε πλαστογραφίες τέτοιων αντικειμένων.

«Οι στολές είναι περιζήτητες και αποτελούν πολύτιμα τρόπαια στους κύκλους των συλλεκτών, πράγμα το οποίο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη ληστεία», έγραψε χαρακτηριστικά το Deutsches Museum Nordschleswig.

Έτσι, οι επίδοξοι ληστές κλέβουν τα τεράστιας αξίας αντικείμενα, τα οποία καταλήγουν σε συλλογές ιδιωτών για υπέρογκα ποσά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Πολεμικού Μουσείου Overloon, αυτές είναι προσχεδιασμένες ληστείες, οι οποίες έχουν ως στόχο συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία οι συλλέκτες επιθυμούν. “Δεν πιστεύουμε ότι κλάπηκαν για να πουληθούν ανοικτά online, καθώς τα αντικείμενα αυτά είναι τόσο μοναδικά και σπάνια, που θα τα αναγνωρίζαμε αμέσως. Φαίνεται ότι επισκέπτονταν τα μουσεία για να δουν τι ακριβώς ήθελαν, έφτιαχναν μια λίστα και στη συνέχεια διοργάνωναν την ληστεία πολύ επαγγελματικά”.

Πηγή: Artnet

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b