MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PHOTO STORIES

John Holcroft: Ένας illustrator μάς δίνει μια διαφορετική όψη της σύγχρονης πραγματικότητας

Ο John Holcroft είναι ένας αναδυόμενος εικονογράφος, που “σχολιάζει” επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου μέσα από τις εικόνες του.

Monopoli Team

Στη σημερινή κοινωνία υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία πολλοί από εμάς αγνοούμε ή δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, για παράδειγμα.

Σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο, ο καλλιτέχνης John Holcroft όχι μόνο παρατηρεί τα διάφορα προβλήματα του σημερινού κόσμου, αλλά και τα απεικονίζει με σατιρικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο.

Έργο του John Holcroft

Έργο του John Holcroft

Ποιος είναι ο John Holcroft;

Ο John Holcroft είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ασχολείται με την εικονογράφηση από το 1996. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εφημερίδες και διεθνή μέσα όπως: Guardian, Telegraph, Times, BBC και πολλά άλλα.

Με μια πρώτη ματιά οι εικόνες του Holcrof μπορεί να μοιάζουν απλοϊκές ωστόσο σε μια δευτερη ανάγνωση αποκαλύπτουν βαθύτερα και πιο συνθετα θέματα, “σχολιάζοντας” τη σύχρονη επικαιρότητα με εκπληκτικό τρόπο.

Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις στην επόμενη γενιά.

Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις στην επόμενη γενιά.

Η έμπνευση προκύπτει από την παρατήση

Σε ερώτηση σχετικά με το τι τον εμπνέει να δημιουργεί και πότε άρχισε να εικονογραφεί ο καλλιτέχνης αναφέρει:

Άρχισα να ζωγραφίζω επαγγελματικά το 1996, αρχικά μελετώντας γραφιστική στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά λόγω της ύφεσης και ειδικά λόγω του ότι η τεχνολογία ήταν σε φάση μεγάλης αλλαγής η εύρεση εργασίας ήταν αδύνατη. Έχοντας δημιουργήσει έργα με πολλά, διαφορετικά στυλ, το 2010 κατέληξα στο στυλ που έχω τώρα. Έμπνευσή μου αποτελεί γενικά η παρατήρηση της ζωής. Ήμουν πάντοτε περίεργος και έβλεπα τα πράγματα διαφορετικά και νομίζω ότι αυτό φαίνεται και στις εικονογραφήσεις μου”.

Η καθημερινότητα των εργαζομένων.

Η καθημερινότητα των εργαζομένων, John Holcroft

Εικόνες που κινητοποιούν το μυαλό

“Δεν έχω σκοπό να επικρίνω διάφορους τομείς της κοινωνίας και δεν είναι ο στόχος μου να λύσω τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Είμαι εικονογράφος  και απ’ τις εικονογραφήσεις εξαρτάται το εισόδημα μου οπότε πρέπει να δημιουργώ ιδιαίτερες εικόνες ώστε να μου προσφέρονται νέες δουλείες και οι εικόνες μου πρέπει να κινητοποιούν τον κόσμο” έχει δηλώσει ο γνωστός καλλιτέχνης.

Η Ψυχική υγεία κατά την κοινωνική απομόνωση.

Η Ψυχική υγεία κατά την κοινωνική απομόνωση.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του σημερινού κόσμου

“Δεν είμαι πιο παθιασμένος με τα σημερινά προβλήματα από οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο, δεν μου αρέσει η αδικία, οποιουδήποτε είδους. Επομένως συνήθως επικεντρώνομαι στα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους περισσότερους ανθρώπους, όπως η εταιρική απληστία, η κλιματική αλλαγή και η πολιτική.”

Η εταιρική απληστία,

Η εταιρική απληστία

Όσο για ένα από τα όνειρα του εικονογράφου; “Αν είχα τη δύναμη να αλλάξω τον κόσμο, θα προσπαθούσα να βάλω τέλος στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και στις εταιρίες κολοσσούς που έχουν τον έλεγχο. Θα ήμουν σίγουρος ότι γίνονται επενδύσεις στα κατάλληλα προγράμματα, δηλαδή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και θα είχα ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα φρόντιζε τους απλούς ανθρώπους” δήλωσε.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το στυλ του John Holcroft

Όσον αφορά το στυλ του Holcroft, ο ίδιος ο εικονογράφος έχει δώσει μία πολύ σαφή εξήγηση της δουλειάς του: “Το στυλ μου είναι εννοιολογικό και μερικές φορές μπορεί να είναι σατιρικό, αλλά κανονικά μπορώ να προσαρμοστώ στο σκεπτικό στο οποίο εργάζομαι. Αρχικά ήθελα το στυλ μου να μιμείται τις παλιές αφίσες της οθόνης, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια το έχω εξελίξει και προσπαθώ να το κρατήσω απλό αλλά ταυτόχρονα σκληρό”.

Το κόστος της πανδημίας.

Το κόστος της πανδημίας.

Όπως είναι φυσικό, οι εικόνες του πολλές φορές προκαλούν αντιδράσεις, λόγω του σατιρικού τρόπου που ο καλλιτέχνης προσεγγίζει αμφιλεγόμενα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνας Ιταλός καλλιτέχνης αποτυπώνει την καραντίνα σε διάφορες πόλεις του κόσμου!12.09.2018

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί ότι οι περισσότεροι εκτιμούν την δουλειά του, ενώ οι επικριτές του δεν τον στεναχωρούν καθόλου. “Το θέμα της δουλειάς μου είναι να σε κάνω να σκεφτείς και να συζητήσεις. Φυσικά θα υπάρξουν και εκείνοι που διαφωνούν μαζί μου και αυτό είναι καλό γιατί με κρατάει υπό έλεγχο” καταλήγει.

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b