MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  PERFORMANCE

  Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ της Αιμιλίας Μπουρίτη στον Ασπρόπυργο

  Το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή» της Αιμιλίας Μπουρίτη θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον Ασπρόπυργο, με το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με θέματα την αρβανίτικη και την ποντιακή κουλτούρα.

  Monopoli Team

  Η Αιμιλία Μπουρίτη, εικαστικός, performance artist και εμπνευστής της ιδέας του διεθνούς προγράμματος «Αμολή», Ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου παρουσιάζει, το «Αμολή ΙΙ«, που θα πραγματοποιηθεί από Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2020. Αποτελεί συνέχεια του «Αμολή Ι», που πραγματοποιήθηκε πέρσι με μεγάλη συμμετοχή.

  Τι είναι η «Αμολή»;

  Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας τις καλλιέργειες. Η πρώτη δράση του προγράμματος «Αμολή ΙΙ» είναι τα «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ» που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Παραστάσεις μέσα στους αγρούς

  Μέσα από μία σειρά από site specific performances, συμμετοχικές δράσεις όπου συμμετέχει ο τοπικός πληθυσμός και υπαίθριες προβολές το έργο φέρνει στην επιφάνεια το αγροτικό και πολυπολιτισμικό στοιχείο σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο όπου καλλιτέχνες, αγρότες, μετανάστες και το ευρύτερο κοινό δημιουργούν ένα βιωματικό, συλλογικό, καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται στους αγρούς του Ασπροπύργου.

  Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πανδημία που προξένησε ο κορονοϊός – covid 19 το πρόγραμμα Αμολή θα παρουσιάσει τις δράσεις του τηρώντας απόλυτα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν οριστεί από το νόμο, ενώ μέρος των δράσεων θα παρουσιαστούν διαδικτυακά.

  Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ: Η αρβανίτικη κουλτούρα

  Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις 17 Ιουλίου με το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η αρβανίτικη κουλτούρα», που αποτελείται από συμμετοχικό έργο, performance και κινηματογραφική προβολή.

  Το έργο καταπιάνεται με τη σχέση των αρβανιτών αγροτών με τη γη, την καλλιέργεια, την προσωπική τους ιστορία και τις μνήμες του τόπου ενώ η συμμετοχική δράση των κατοίκων αφορά τις μαρτυρίες και τα τραγούδια των αγροτών και την ξεχωριστή σχέση που έχουν αναπτύξει με την αγροτική γη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

  H ημερομηνία 17 Ιουλίου, επελέγη ως η ημέρα παρουσίασης του έργου, καθώς ο Ασπρόπυργος συνδέεται ιδιαίτερα με τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, που γίνεται στο ταπεινό εξωκλήσι του φέρει το όνομα της Αγίας.

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Ιστορίες πανδημίας

  Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη επηρεαζόμενη από την πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει τη θεματική του έργου και την παρουσίαση του παίρνοντας ως σημείο αναφοράς την ιστορία του τόπου της Αγίας Μαρίνας, καθώς η περιοχή αυτή ήταν γνωστή στην μαύρη περίοδο της πανδημίας της λέπρας ως ένας τόπος εναπόθεσης – εγκατάλειψης των λεπρών.

  Η καλλιτέχνης επιτελεί μία τελετουργική, εξαγνιστική performance, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από τα μέτρα «ασφαλείας» κατά του κορονοϊού να κάνουν τη δική τους τελετουργία εξαγνισμού.

  Το έργο δημιουργεί μία γέφυρα μεταξύ των δυναμικών του σήμερα μέσα από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, σε σχέση με τις μαρτυρίες των κατοίκων για τις επιδημίες που υπήρξαν στον αγροτικό Ασπρόπυργο στο παρελθόν. Οι μαρτυρίες των κατοίκων πηγάζουν από τις οικογενειακές και τις ιστορικές μνήμες της περιοχής.

  Καταλυτικό στοιχείο του έργου είναι η θετικότητα και η δύναμη της ζωής που απορρέει!

  Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ: Η Ποντιακή κουλτούρα

  Στις 2 Αυγούστου το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η Ποντιακή κουλτούρα» παρουσιάζεται στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου. Το έργο αποτελείται επίσης από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή παρουσιάζει τις συμμετοχικές δράσεις της κοινότητας στο έργο «Αμολή», υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

  Η συμμετοχική δράση της κοινότητας περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των Ποντίων και τραγούδια που σχετίζονται με μνήμες, που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Μυνήματα ενάντια στο φόβο

  Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.

  Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με αφορμή τον κορονοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν».

  Διεθνείς συνεργασίες

  Το έργο «Αμολή ΙΙ» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου και το Πνευματικό κέντρο του, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Μηχανολόγων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,  το Πανεπιστήμιο Ploiesti, το Πάνθεον Σορβόννης (Ερευνητική ομάδα) Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne), το Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, Comunitatea Elena Prahova-Ploiesti, το σύλλογο Αδελφοποίησης πόλεων Ασπροπύργου και Πλόεστι, Ρουμανίας, τα τριτοβάθμια ιδρύματα όπως και τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Θριασίου πεδίου.

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Αγροτικά Αποτυπώματα, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

  Λίγα λόγια για την Αιμιλία Μπουρίτη και το έργο «Αμολή»

  Το έργο «Αμολή ΙΙ» έχει τις ρίζες του στην έρευνα της Αιμιλίας Μπουρίτη, με τίτλο ‘Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια’ που πραγματοποιεί η ίδια από το 2016 μέχρι και σήμερα στην περιοχή του Ασπροπύργου.

  Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι εικαστικός, performance artist με σημαντική πανεπιστημιακή εκπαιδευτική πορεία, με διδασκαλία στο αντικείμενο της Performance σε ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το καλλιτεχνικό της έργο έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε διεθνής διοργανώσεις. Είναι ιδρύτρια της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία που αποβλέπει στην προαγωγή της εικαστικής τέχνης, των διακαλλιτεχνικών έργων και των συμμετοχικών δράσεων, καθώς και των διεπιστημονικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Πληροφορίες

  «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ: Η Αρβανίτικη Κουλτούρα». Παρασκευή 17 Ιουλίου, περιοχή Αγίας Μαρίνας – Αγρόκτημα Θανάση Σερέπα

  «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ: Η Ποντιακή Κουλτούρα». Κυριακή 2 Αυγούστου, περιοχή ΕΜΑΚ 1 Γκορυτσάς – Αγρόκτημα Ελένης Μπρέμπου, στις 20.30

  • Η συμμετοχή στο έργο θα γίνει με κράτηση και ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι συμμετέχοντες θα είναι καθιστοί και μπορούν εάν επιθυμούν να φέρουν το δικό τους κάθισμα ή μαξιλάρι.
  • Οι συμμετέχοντες συνιστάται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.
  • Περιπατητική διαδρομή προς το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας: Αφετηρία το 1 ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου. Ώρα 19.30
  • Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 5577191 & 6970 383229.
  • Μετακίνηση Προς και Από τους Χώρους Διεξαγωγής: Αποβίβαση στο Σταθμό Αγίας Μαρίνας και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της
   γραμμής 866, Στ.Αγία Μαρίνα – Ασπρόπυργος (στάση Δημαρχείο) ή με λεωφορείο του Δήμου στις 20:00 από το Δημαρχείο Ασπροπύργου προς τους χώρους διεξαγωγής και επιστροφή.
  • Είσοδος Ελεύθερη
  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast