MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΉ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης θα αφαιρέσει άγαλμα του Ρούζβελτ

Η αποκαθήλωση αγαλμάτων συνεχίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αυτή τη φορά με το άγαλμα του Ρούζβελτ, λόγω των ρατσιστικών απόψεων του.

Το άγαλμα του Ρούζβελτ στην είσοδο του Μουσείου
Το άγαλμα του Ρούζβελτ στην είσοδο του Μουσείου
Monopoli Team

Ένα μνημείο που αποτελούσε το αντικείμενο πολλών αντιδράσεων και διαδηλώσεων από ακτιβιστές τα τελευταία χρόνια, προστίθεται σήμερα στη λίστα με τα αγάλματα δουλεμπόρων, στρατηγών που πολέμησαν υπέρ της δουλείας στον Εμφύλιο Πόλεμο των ΗΠΑ και άλλων προσωπικοτήτων με ρατσιστικές απόψεις, που αποκαθηλώνονται.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα αφαιρέσει το άγαλμα του Theodore Roosevelt, που κοσμεί την είσοδο του μουσείου.

“Το άγαλμα αυτό είχε δημιουργηθεί για να τιμήσει τον Theodore Roosevelt, έναν συγγραφέα με σημαντικά έργα φυσικής ιστορίας. Μάλιστα, ο πατέρας του Ρούζβελτ ήταν ένας από τους ιδρυτές του μουσείου μας. Το Μουσείο μας παραμένει περήφανο για την ιστορική του σύνδεση με την οικογένεια Ρούζβελτ. Παρ’ όλ’ αυτά, το ίδιο το άγαλμα επικοινωνει μία φυλετική ιεραρχεία που το Μουσείο και το κοινό βρίσκουν ανησυχητική” δήλωσαν οι εκπρόσωποι του μουσειου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατι διαδηλωτές και φορείς σε όλον κόσμο αποκαθηλώνουν αγάλματα;12.09.2018

“Για να κατανοήσουμε αυτό το άγαλμα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την “κληρονομιά” που έχει αυτή η χώρα στις φυλετικές διακρίσεις -καθώς και τις ανησυχητικές απόψεις του ίδιου του Ρουζβελτ για τη φυλή, το χρώμα και την εθνικότητα των ανθρώπων. Αναγνωρίζουμε παράλληλα και την ρατσιστική ιστορία του ίδιου του μουσείου. Δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας, αλλά δημιουργούμε τις βάσεις για έναν ειλικρινή διάλογο”.

Πράγματι, ο Ρουζβελτ είχε προβληματικές και ρατσιστικές απόψεις, ενώ στο συγκεκριμένο άγαλμα η απεικόνιση της δουλείας ιθαγενών και μαύρων ανθρώπων είναι και απόδειξη ότι ήρθε καιρός να αποκαθηλωθεί το μνημείο. Εξάλλου, ακτιβιστές βανδάλιζαν εδώ και χρόνια το μνημείο και διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία του Μουσείου για την ιστορία του αγάλματος.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b