MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
08
ΜΑΪΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΣΥΖΉΤΗΣΗ

  6η συνάντηση Re.Fe.Pe: Συζήτηση για τους νέους καιρούς στις παραστατικές τέχνες

  Η Re.Fe.Pe. (Residency Festival Performance) διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Digital vs Physical: νέοι καιροί στις παραστατικές τέχνες»

  Monopoli Team

  Η Re.Fe.Pe. (Residency Festival Performance), η πλατφόρμα συνάντησης φορέων που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση  προγραμμάτων καλλιτεχνικής κατοικίας και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 20 Ιουνίου στον χώρο PLAYGROUND for the arts, την 6η της ανοιχτή συνάντηση με θέμα “Digital vs Physical: νέοι καιροί στις παραστατικές τέχνες | Ζητήματα και προβληματισμοί που αφορούν στη μετάβαση από τη φυσική στην ψηφιοποιημένη τέχνη.

  Καθώς οι ψηφιακές πρακτικές δείχνουν να παγιώνονται χωρίς σκέψη και φροντίδα απέναντι στους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών, τα πνευματικά δικαιώματα, την παραγωγή και το ίδιο το καλλιτεχνικό έργο, η Re.Fe.Pe κρίνει απολύτως απαραίτητη την ισότιμη ενίσχυση της σωματικότητας και της φυσικής ανθρώπινης παρουσίας στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου.

  Akropoditi DanceFest2019, φωτογραφία: Dimitris Parthimos

  Η εσπευσμένη τάση προς τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποιημένη τέχνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενέχει κινδύνους που χρειάζονται εγρήγορση και ειδικούς σχεδιασμούς. Η συνάντηση συνιστά ανοιχτό κάλεσμα σε διοργανωτές/τριες κι εκπροσώπους φεστιβάλ, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών φορέων, πολιτιστικών χώρων και artistic residencies.

  Θέματα συζήτησης
  • Τι είναι ο ψηφιακός πολιτισμός και τι περιμένουν από εμάς;
  • Ποια έργα κατηγοριοποιούνται στα ψηφιακά
  • Πώς οραματιζόμαστε, οργανώνουμε, παράγουμε και υλοποιούμε μία ψηφιακή παραγωγή;
  • Τι γίνεται με τα δικαιώματα των δημιουργών;
  • Μπορεί το κράτος να στηρίξει οικονομικά αυτό που ζητά;
  • Μπορεί ο κάθε οργανισμός, φεστιβάλ, residency, ομάδα, project να παράξει ψηφιακά;
  • Πώς εκπαιδευόμαστε και πώς εκπαιδεύουμε το κοινό μας ψηφιακά;
  • Πώς μετασχηματίζεται η πρακτική μας;
  • Ποιες είναι αξίες που αναζητάμε και πώς αντιστεκόμαστε σ’ “ένα μέλλον χωρίς σωματική
   επαφή”;

  Οι εισηγητές/τριες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στη σελίδα του Refepe στο Facebook. Η παρουσία των συμμετεχόντων μπορεί να είναι φυσική ή διαδικτυακή, μέσω link ψηφιακής πλατφόρμας που θα τους κοινοποιηθεί μετά την υποβολή της συμμετοχής τους. Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] μέχρι τις 15 Ιουνίου.

  Akropoditi DanceFest2019, φωτογραφία: Dimitris Parthimos

  Λίγα λόγια για τη Re.Fe.Pe.

  Η Re.Fe.Pe. (Residency Festival Performance) είναι μια πλατφόρμα συνάντησης που προέκυψε από την ανάγκη για επικοινωνία και γόνιμο διάλογο μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση προγραμμάτων καλλιτεχνικής κατοικίας και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα.

  Το αρχικό κάλεσμα Re.Fe.Pe έγινε τον Οκτώβριο του 2018 με πρωτοβουλία των ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ – Kέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών και ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Από τότε πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις σε διαφορετικούς τόπους. Aνέδειξαν την αξία της γνωριμίας, ανταλλαγής, διασύνδεσης και υποστήριξης μεταξύ των φορέων. Προκάλεσαν και προώθησαν νέες συνεργασίες.

  Η 5η συνάντηση Re.Fe.Pe πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 16 Μαΐου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 20 πολιτιστικούς φορείς και σκοπό την ενδυνάμωση του διαλόγου και την χαρτογράφηση των εγχειρημάτων και των αναγκών που προέκυψαν μετά το lockdown. Η συνάντηση επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα και το επίκαιρο της δράσης της Re.Fe.Pe, καθώς οι ανεξάρτητοι φορείς πολιτισμού έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και πιθανότατα θα είναι από τους τελευταίους που θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία, μετά την άρση των μέτρων.

  Φεστιβάλ IBMF 2017, φωτογραφία: Κώστας Γκιόγκας

  Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης συνοψίζονται στις παρακάτω θέσεις και διεκδικήσεις:
  • Δηλώνουμε υποστηρικτές του κινήματος Support Art Workers, των δράσεων και των διεκδικήσεών του αναφορικά με τους εργαζόμενους στον κλάδο του πολιτισμού. Μέλη μας συμμετέχουν με διαφορετικούς τρόπους σε αυτή τη δυναμική, αλληλέγγυα κίνηση.
  • Ζητάμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα νέα μέτρα, καθώς οι νομοθετικές πράξεις καθυστερούν, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να κάνουμε πράξη όσα ανακοινώνονται σε υπουργικές αποφάσεις, χωρίς αυτά να έχουν επισήμως νομιμοποιηθεί. Οι ασάφειες σχετικά με την εφαρμογή τους προκαλούν ανασφάλεια τόσο σε σχέση με την ουσία – την ασφάλεια όλων μας -όσο και σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται.
  • Διεκδικούμε τα πρόσωπα που αποφασίζουν για τις τέχνες να είναι άτομα με άρτια γνώση και πλήρη ενημέρωση της σύγχρονης πολιτισμικής πραγματικότητας και της διαφορετικότητας του αντικειμένου και των νομικών μορφών των πολιτιστικών φορέων. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αρμόδιους φορείς, σωματεία και συλλογικότητες (Support Art Workers, Re.Fe.Pe., CRII for Culture, ΠΟΘΑ, ΣΕΗ, ΕΜΚΕΘΙ, ΣΕΧΩΧΟ, ΣΙΣΧΕ κ.ά..), ούτως ώστε οι αποφάσεις του να είναι εφαρμόσιμες στην πραγματικότητα, να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των φορέων και να μην παρεμβαίνουν στην ποιότητα του έργου τους.
  • Ζητάμε από το ΥΠΠΟΑ να συνεργαστεί άμεσα με το Υφυπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 στον κλάδο του πολιτισμού.
  • Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και απολαβές στα μέτρα στήριξης για όλους τους φορείς – ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Και δίκαιη μεταχείριση στα φεστιβάλ που διοργανώνονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
  • Θεωρούμε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος χώρος και η τέχνη στις γειτονιές με την υποστήριξη του κράτους και των δήμων, ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η σύνδεση με την κοινότητα και η τέχνη να συνεχίσει να αποτελεί βάλσαμο στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας

  IPFF2019, φωτογραφία: Ioannis Stefanidis

  Η Re.Fe.Pe δηλώνει ενεργή και παρούσα, έτοιμη να συνδράμει στις εξελίξεις του πολιτιστικού τοπίου της Ελλάδας, αλλά και σε μια σοβαρή χαρτογράφηση των ενεργών ανεξάρτητων πολιτιστικών φορέων, όλων των νομικών μορφών. Το πολιτιστικό τοπίο παραμένει ζωντανό κι ενεργητικό χάρη στην αδιάκοπη δουλειά και προσπάθεια αυτών των φορέων και των ανθρώπων που συντηρούν πολιτιστικούς χώρους, διοργανώνουν πολλά και διαφορετικά φεστιβάλ, καθώς και προγράμματα ανταλλαγής και φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies). Οι φορείς που αποτελούν τη Re.Fe.Pe. χρειάζονται στήριξη πρακτική και ηθική προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν πολύτιμο έργο στις κοινότητες.

  Τη συνάντηση Re.Fe.Pe. αποτελούν μέχρι σήμερα και υπογράφουν οι:

  Ακροποδητι– Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών
  Anasa Cultural Centre
  Art N Roll / Tentart Festival
  Between the Seas:  Mediterranean Performance Lab
  Dance Days Chania
  Εντροπία – Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών
  Festival Miden – Video Art Miden
  Greveniti Residency
  Κινητήρας – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών
  Kinono| Tinos Art Gathering
  Kodo Stage
  Medea Electronique / Koumaria Resdiency
  Mεταξωτό Χώρος έρευνας και πρακτικής της κίνησης
  Migrating Artists Project (Dance on Screen)
  Open Nights Festival- OFF ART σκηνικές παρουσίες
  Playground for the arts
  Pocket Dance Festival
  Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης – Fabrica Athens
  R.I.C.E.
  Transcendance
  Tripodium Collective
  Vovousa Festival
  Zante Dance

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  6 η συνάντηση Re.Fe.Pe | Residency Festival Performance
  PLAYGROUND for the arts (Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός 11855, Αθήνα)
  Μέρα: Σάββατο 20 Ιουνίου
  Ώρες: 17.00-22.00

  Περισσότερα από Εκδηλώσεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast