MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χοροθέατρο

The Thread, του Russell Maliphant στο Μέγαρο Μουσικής

Η παράσταση «The Thread» έρχεται, από τις 20 Νοεμβρίου 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνών, σε σκηνοθεσία – χορογραφία Russell Maliphant και μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Φωτογραφία: Yannis Bournias
Φωτογραφία: Yannis Bournias
Monopoli Team

Μετά την επιτυχία στη Μέκκα του χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου, αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όσοι δεν πρόλαβαν να δουν τη χορευτική παράσταση «Τhe Thread» («Το νήμα»), τώρα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 20 Νοεμβρίου 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι συντελεστές

Η μεγάλη διεθνής παραγωγή, στην οποία η ελληνική παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με τον σύγχρονο χορό και την οποία θα ερμηνεύει σύνολο 18 χορευτών, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία – χορογραφία του Russell Maliphant [Ράσσελ Μάλιφαντ], μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του Michael Hulls [Μάικλ Χαλς] και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου.

Φωτογραφία: Dimitris Mamaloukos

«Τhe Thread»: Η παράσταση

Η  παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η μουσική

Η πρωτότυπη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονο τη γνωστό συνθετικό στίγμα του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται από σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Η σύνθεση αυτή πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα.

Οι χορογραφίες του Russell Maliphant

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».

Ο φωτισμός & τα κουστούμια

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Φωτογραφία: Yannis Bournias

Πως προέκυψε η ιδέα της παράστασης

Η ιδέα της παράστασης «The Thread» γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, τον Γενάρη του 2016, από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει ένα τολμηρό όραμα. Να δημιουργήσει μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού). Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

 Συμπαραγωγή: ΛΑΒΡΥΣ, Sadler’s Wells, Marche Teatro, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Russell Maliphant

Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορογραφία: Russell Maliphant

Παίζουν: Χορευτές: Δημήτρης Δελής, Μαργαρίτα Δημητριάδη, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μήνα Λέτσου, Ηλίας Μπαγεώργος, Λίνα Ντεμελή, Χρήστος Ξυραφάκης, Δημήτρης Παγανός, Βασίλης Αρβανιτάκης, Λάμπρος Τσώλης, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Θεμιστοκλής Παυλής, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Δάφνη Σταθάτου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Μαρία Τσιγγίστρα & Γιώργος Τσώλης. Μουσικοί: Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα) | Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα) | Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ) | Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο) | Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα). Πολυφωνικό Σύνολο: Βαγγέλης Κότσου, Νίκος Μενουδάκης, Παναγιώτα Μπαλινάκου, Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα, Αθηνά Σιδέρη, Αλέξανδρος Τσιμέκας.

Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 € ● Ζώνη Ε: 25 € ● Ζώνη Δ: 35 € Ζώνη Γ: 45 € ● Ζώνη Β: 55 € ● Ζώνη Α: 65 € ● Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 20 Νοεμβρίου 2019 έως 4 Δεκεμβρίου 2019
Πληροφορίες: Εισιτήρια - Πληροφορίες: Εκδοτήρια: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Ομήρου 8, Αθήνα | Τηλ 210 7282333 | Ομαδικές Κρατήσεις: Τηλ 210 7282367 | https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087 | Σε όλα τα καταστήματα Public.
Παραστάσεις: 20/11, 24/11, 3/12, 4/12, 6/12, 7/12 & 8/12 στις 20:00
Link Εισιτηρίων: https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087
Πληροφορίες Χώρου: Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | http://www.megaron.gr/?pid=1&la=1 | Πληροφορίες: 210 72 58 510
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b