MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Escape Weekends: Πήλιο

Πώς θα ζήσετε ένα τριήμερο με δυνατές συγκινήσεις στο μυθικό βουνό των Κενταύρων.

author-image Τάσος Τσομπανίδης

Πήλιο, η περιοχή των μυθολογικών Κενταύρων αλλά και των δύο θαλασσών αφού στην νότια εσχατιά της συναντώνται το Αιγαίο και ο Παγασητικός κόλπος. Το Πήλιο με τις εμβληματικές φυσικές ομορφιές, τις γραφικές παραλίες αλλά και τις ποιοτικές υποδομές για τους επισκέπτες σε μία τουριστική περίοδο που κρατάει γύρω στους 10 μήνες.

Μεταφορά-Διανομή

Θα καλύψετε τα 367 χιλιόμετρα από την Αθήνα σε ένα πολύ καλό δίκτυο που θα σας οδηγήσει σε τρείς ώρες στον Βόλο. Από εκεί θα χρειασθείτε 30 με 40 λεπτά σε μία διαδρομή με εντυπωσιακές εναλλαγές στο τοπίο μέσα από την οποία φθάνετε στον οικισμό Πινακάτες, έναν παραδοσιακό χωριό που μπορεί ν΄ αποτελέσει ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε το Πήλιο.

Που να μείνετε

Για κατάλυμα των εξορμήσεων επιλέξαμε τον ξενώνα “Εφιποι” στις  Πινακάτες. Το παραδοσιακό κατάλυμα έχει πίσω του 200 χρόνια ιστορίας αλλά είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με σεβασμό στην Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Σήμερα υπάρχουν τέσσερα εξοπλισμένα διαμερίσματα που διαθέτουν όλες τις υποδομές για μια ζεστή φιλοξενία. (Για ενημέρωση τηλεφωνήστε στο 6972207251).

Διαδρομές και δραστηριότητες

Μην παραλείψετε να κάνετε ένα tour κατεβαίνοντας από τις Πινακάτες στα πρώτα παραθαλάσσια βορειοδυτικά χωριά μετά τον Βόλο (Κάτω Λεχώνια, Κάτω Γατζέα και Καλά Νερά). Στη συνέχεια μπορείτε να φθάσετε μέχρι το νοτιότερο άκρο του Πηλίου όπου βρίσκεται το γραφικό νησάκι Τρίκερι, στο οποίο περνάτε με καραβάκι, αλλά και η ομώνυμη χερσόνησος στην άκρη της οποίας δεσπόζει ο πολύ γραφικός οικισμός της Αγίας Κυριακής.

Το γραφικό χωριό είναι γεμάτο κατοικίες που κρατούν τον πηλιορείτικο ρυθμό ενώ δίπλα στο λιτό μόλο με τις ψαρόβαρκες υπάρχουν τρεις ταβέρνες για να γευτείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Στη συνέχεια και παίρνοντας έναν διαφορετικό δρόμο της επιστροφής, για έξι περίπου χιλιόμετρα θα απολαύσετε μια μοναδική και παράλληλη θέα σε Παγασητικό και Αιγαίο. Τοπίο που θα σας δελεάσει για πολλές φωτογραφίες!

Συνεχίστε προς τα ιστορικά χωριά Βυζίτσα και των Μηλιές όπου υπάρχει ζωή και τον χειμώνα με αρκετά καφέ και εστιατόρια. Αξίζει να αφήσετε το αυτοκίνητο στην Βυζίτσα και να περπατήσετε μέχρι τη γραμμή του ιστορικού τρένου του “Μουτζούρη” που στις… δόξες του εκτελούσε τη θαυμάσια διαδρομή Βόλου-Βυζίτσας. Και εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Ταξιάρχη με εκπληκτικές αγιογραφίες και ένα τέμπλο φτιαγμένο κυρίως από ντόπιους τεχνίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈφιποι: Ένας φιλόξενος, παραδοσιακός ξενώνας στις Πινακάτες Πηλίου12.09.2018

Από τη Βυζίτσα μπορείτε να κατευθυνθείτε στο ιστορικό χωριό Λαύκος. Στη διαδρομή που διαρκεί περίπου μια ώρα θα συναντήσετε τα χωριά Κορόπη, Άφησσος, Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Χόρτο και Μηλίνα. Τα χωριά αυτά αρκετά δημοφιλή το καλοκαίρι, έχουν άλλη γοητεία την άνοιξη!

Αξίζει μια στάση στο Λαύκο, ένα χωριό που αν και παλαιότερα φιλοξενούσε 5.000 κατοίκους, σήμερα μετρά μόλις 500. Θα είναι παράλειψη να μην επισκεφθείτε το εμβληματικό “Καφενείο του Φορλίδα” τα παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα που συνεχίζει να λειτουργεί για 245 χρόνια με τους ιδιοκτήτες να προέρχονται από την ίδια οικογένεια. Ο χώρος μέσα είναι γεμάτος  από ιστορικές φωτογραφίες με την σημαντικότερη αυτή του Παπαδιαμάνντη που όποτε ερχόταν με βάρκα από την Σκιάθο σύχναζε σ’ αυτό τι καφενείο! Πολύ κοντά δεσπόζει η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στο “Γενέσιο της Θεοτόκου” με μοναδικές εικόνες.

Αξίζει να δείτε το Φάμπιο Μουσείο με γλυπτά στον προαύλιο χώρο και ζωγραφικά έργα στο εσωτερικό όλα δωρεά του καλλιτέχνη Φάμπα. Τελευταίος σταθμός στον Γλαύκο είναι το Μουσείο Ραδιοφώνου. Συνεννοηθείτε με τον Στάθη Φουρλίδα στο καφενείο και θα σας ξεναγήσει με μεγάλο μεράκι στο μουσείο αυτό.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό αυτό θα φθάσετε στο Νεοχώρι. Αξίζει να κάνετε μια στάση στην πλατεία για καφέ ή για φαγητό.

Με αφετηρία και πάλι τις Πινακάτες ακολουθείτε την πινακίδα προς Καλαμάκι με νοτιοανατολική κατεύθυνση. Πλησιάζοντας προς τον οικισμό στρίβετε προς τη θάλασσα και γρήγορα φθάνετε στην παραλία της Λαμπινούς με τα γαλαζοπράσινα νερά. Σε μικρή απόσταση πριν την παραλία ξεπροβάλλει το μοναστήρι της Παναγιάς της Λαμπηδόνας το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά. Η θέα  του καταπληκτική αλλά είναι δύσκολο να το βρείτε ανοιχτό.

Στα επόμενα βήματά της διαδρομής θα συναντήσετε την Τσαγκαράδα ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του Πηλίου. Αξίζει να επισκεφθείτε τις κοντινές παραλίες του Μυλοπόταμου με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων και της Νταμούχαρης με το ξεχωριστό χρώμα των νερών της.

Στο δρόμο προς την Ζαγορά αξίζει να σταματήσετε στο γραφικό χωρίο Κισσός και ν’ απολαυσετε έναν καφέ στο “Σχολαρχείο” στην κεντρική πλατεία.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό φθάνουμε στον τελευταίο προορισμό μας τη Ζαγορά με σημαντική οικονομική ζωή μέσω του αγροτικού συνεταιρισμού που έχει καταφέρει να φθάσει τα ονομαστά μήλα της σε μακρινά σημεία του πλανήτη. Σημαντική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα ασκεί και ο γυναικείος συνεταιρισμός της Ζαγοράς και για αυτό αξίζει να επισκεφθείτε το κατάστημα λιανικής όπου θα βρείτε όλα τα προϊόντα που με περισσό μεράκι ετοιμάζουν τα μέλη του συνεταιρισμού. Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται στο εμβληματικό “Αρχοντικό Δρακόπουλου”.

Aξίζει να δοκιμάσετε

Σε όλα σχεδόν τα χωριά του Πηλίου μπορείτε ν’ απολαύσετε μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ! Μερικές προτάσεις για φαγητό είναι οι εξής:

  • Στον Άγιο Γεώργιο ξεχωρίσαμε την ταβέρνα “Του Στεφανή”(2428093000)
  • Στην Ζαγορά την ταβέρνα “Το Μειντάνι” με την ψυχή του μαγαζιού την κυρία Νίκη (6977083670).
  • Στο Νεοχώρι την ταβέρνα “Ο Γερμανός” (6946934183)
  • Στο Μαλάκι την ψαροταβέρνα “ Ο Κώστας” (2482094989)
  • Στις Κόττες τον “Αγγελο “ (6979750866
  • Στο Λεφόκαστρο την ταβέρνα “Ο Στέφανος”
  • Στην Αγία Κυριακή συνιστούμε ισάξια “Το Μουράγιο” και “Τον Μανωλάρα”. Θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι ατενίζοντας το γραφικό λιμανάκι του οικισμού. Τέλος εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε άφθονο τσίπουρο και σπιτικούς μεζέδες απο τα χέρια της κυρίας Ευσταθίας στο παλαιότερο μαγαζί του χωριού  το “Ακρογιάλι”.

 Χρήσιμες πληροφορίες
  • Γυναικείος Συνεταιρισμός Ζαγοράς (2246023566,[email protected]).
  • Εάν αγαπάτε την πεζοπορία στα πολύ φροντισμένα μονοπάτια του Πηλίου μπορείτε να σας ξεναγήσει ο Αλέξανδος Πετρούτσος. Θα τον βρείτε στις Πινακάτες τηλεφωνώντας του στο 6977955248. Εναλλακτικές πεζοπορίες διοργανώνουν και ο σύλλογος “Φίλοι των Μονοπατιών”. Ενημερωθείτε από το site www.pillionwalks.com.
  • Για εναλλακτική φιλοξενία μπορείτε να επιλέξετε τον Δημοτικό Ξενώνα Πινακάτων. Ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Παντελή.
  • To μοναστήρι των “Ταξιαρχών” κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος με μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα γυναικών μοναχών που παράγουν και εκθέτουν εξαιρετικά προϊόντα. Ζητήστε  να σας ξεναγήσουν στην παλιά εκκλησία των “Ταξιαρχών”.
  • Επισκεφτείτε επίσης το μοναστήρι του “Αγίου Λαυρέντιου” κοντά στον ομώνυμο οικισμό.

Eυχαριστούμε την εταιρία:

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b