MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
04
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

  Έφιποι: Ένας φιλόξενος, παραδοσιακός ξενώνας στις Πινακάτες Πηλίου

  Ο ξενώνας με τέσσερα διαμερίσματα, σε ένα παλιό λαϊκό πηλιορείτικο σπίτι ηλικίας δύο αιώνων, μας ανοίγει τις πόρτες του.

  Monopoli Team

  Ο παραδοσιακός ξενώνας Έφιποι βρίσκεται στις Πινακάτες Πηλίου και ειδικότερα στον οικισμό Αλεξεΐκα.

  Κτισμένες στην πλαγιά του Πηλίου με υπέροχη θέα στον Παγασητικό, οι Πινακάτες είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο επί γης. Γεμάτες από πετρόχτιστα ξωκλήσια και εκκλησίες, παραδοσιακές πλατείες και πλακόστρωτα καλντερίμια, με γραφικά αρχοντικά, οι Πινακάτες ξεχωρίζουν ανάμεσα στα αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου.

  Αν βρεθείτε ποτέ στο Πήλιο, είναι μια καλή ευκαιρία να μείνετε στις Πινακάτες, να έρθετε σε επαφή με την παρθένα φύση, να αποφορτιστείτε και να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή. Και για τη διαμονή σας τι καλύτερο από το να επιλέξετε έναν παραδοσιακό ξενώνα, όπως είναι οι Έφιποι. 

  Μικροί τόποι φιλοξενίας…

  Πρόκειται για έναν ξενώνα με τέσσερα διαμερίσματα σε ένα παλιό λαϊκό πηλιορείτικο σπίτι ηλικίας δύο αιώνων, με καμαρόπορτα στη μία όψη και εσωτερική πολεμίστρα. Το όνομά του έχει διττή σημασία, καθώς αφ’ ενός παραπέμπει στο γνωστό μύθο του Πηλίου ως βουνού των Κενταύρων (ανθρωπόμορφων πλασμάτων με κορμό ανθρώπου και πόδια αλόγου), και αφετέρου είναι τα αρχικά των ονομάτων της οικογένειας των ιδιοκτητών.

  Οι Έφιποι ονομάζονται αλλιώς Μικροί τόποι φιλοξενίας. Η σκέψη των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα κατάλυμα που θα παρέχει όλα όσα θα ήθελαν να βρουν οι ίδιοι, ως ταξιδευτές και φιλοξενούμενοι, επισκεπτόμενοι έναν τόπο.

  Ο Φώτης, ο δημιουργός των Εφίπων, με μια μεγάλη αγάπη για το βουνό του Πηλίου, με τη νοσταλγία του χωριού που δεν είχε, με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα αλλά και του συλλέκτη παλιών αντικειμένων και επίπλων, ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε αρχικά στην αγορά αυτού του παλιού λαϊκού πηλιορείτικου σπιτιού. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία…

  Η ιστορία

  Το σπίτι ήταν ακατοίκητο από το 1956, όταν ο Φώτης και η οικογένειά του αποφάσισαν να το επισκεφτούν ξανά. Ένας τοίχος είχε καταρρεύσει από το χιόνι και τότε ήταν που αποφάσισαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί. Ξεκίνησαν τη συντήρηση και την αποκατάσταση το καλοκαίρι του 2002, και σιγά σιγά άρχισαν να το ανακατασκευάζουν, με απόλυτο σεβασμό στο κέλυφος του παλαιού σπιτιού (η πολεμίστρα παρέμεινε στο ίδιο σημείο), μια προσεκτική διαδικασία που κράτησε μέχρι το 2008.

  Ολόκληρη η κατοικία αποτελούταν από δυο μικρά σπιτάκια, αδελφομοίρια, όπου ο κάτω χώρος – τα κατώγεια – ήταν για τα ζώα, ενώ ο πάνω όροφος – τα ανώγεια – για την πηλιορείτικη οικογένεια. Τα κατώγεια διαμορφώθηκαν σε δύο διαμερίσματα, στο πράσινο και στο μπλε, το κάθε ένα με δική του ξεχωριστή αυλή, ενώ τα ανώγεια είναι πλέον το κόκκινο και το κίτρινο διαμέρισμα που έχουν τον υπαίθριο χώρο τους κάτω από μία καρυδιά 200 ετών, κοντά στο χώρο στάθμευσης. Οι αυλές και οι υπαίθριοι χώροι καλύπτονται από πέργκολες με παραδοσιακό αγιαθανασίτικο αμπέλι ή ακτινιδιές, αναρριχώμενα φυτά που συνηθίζονται στο Πήλιο.

  Εσωτερικά και εξωτερικά στη λιθοδομή, διατηρήθηκαν οι ίδιες πέτρες πολλές φορές αριθμημένες για να επανατοποθετηθούν στην ίδια ακριβώς θέση. Πολλά από τα ξύλα (ξυλοδεσιές) είναι τα ίδια με αυτά του παλαιού οικήματος.

  Έβαλαν χρώμα στα ταβάνια και τις κουζίνες, από όπου πήρε και το όνομά του το κάθε διαμέρισμα. Έπιπλα αντίκες από τη συλλογή χρόνων, βγήκαν από την αποθήκη, συντηρήθηκαν και συνέθεσαν μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία (αυθεντικοί πίνακες, καθρέφτες, φωτιστικά, λαογραφικά αντικείμενα) το τελικό αποτέλεσμα, με μια αισθητική λιτή και πιο εκφραστική ανά σημεία.

  Η προσπάθεια ήταν ο φιλοξενούμενος να βιώνει με απλότητα την άνεση ενός σπιτιού και την ατμόσφαιρα του Πηλίου, μετατρέποντας το όλο εγχείρημα των Εφίπων λιγότερο σε επιχείρηση και περισσότερο σε παιχνίδι, αναζητώντας την αρμονία.

  Τα δωμάτια

  Στους Έφιπους θα βρεις 4 ξεχωριστούς ξενώνες – δωμάτια με διαφορετικό χρώμα, από το οποίο παίρνουν και το όνομά τους. Έχουμε λοιπόν το Πράσινο Διαμέρισμα, το Κόκκινο, το Κίτρινο και το Μπλε.

  Το Πράσινο Διαμέρισμα

  Το Πράσινο Διαμέρισμα (54,0 μ.) ξεχωρίζει για τη μεγάλη πλακόστρωτη αυλή (100,0 τμ περίπου) με θέα το χωριό των Πινακατών και το βουνό αλλά και για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, την καμαρόπορτα και την εσωτερική πολεμίστρα, διατηρημένα από τον 18ο αι.

  Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με μεγάλο πάγκο προετοιμασίας φαγητού, καθώς και όλα τα οικιακά σκεύη και συσκευές.

  Στο καθιστικό δεσπόζει το γωνιακό πέτρινο τζάκι, δίπλα στο οποίο υπάρχει καναπές που έχει τη δυνατότητα να γίνει διπλό κρεβάτι. Πίσω από το χώρο του καθιστικού και της κουζίνας είναι το άνετο υπνοδωμάτιο, με την  πέτρα του τοίχου να είναι ορατή (αρμολόι), πάνω από το διπλό κρεβάτι. Η αίσθηση του μοναδικού είναι παρούσα, όπως και στα υπόλοιπα διαμερίσματα, λόγω των αυθεντικών έργων τέχνης που κοσμούν το χώρο, ενώ τα χρηστικά σκεύη μιας άλλης εποχής “ξυπνούν” το πνεύμα του πηλιορείτικου σπιτιού.

  Το Κόκκινο Διαμέρισμα

  Το Κόκκινο Δωμάτιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμερίσματα του ξενώνα, διαμπερές,  με ένα μπαλκονάκι που έχει θέα προς το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό των Πινακατών και το πράσινο βουνό του Πηλίου. Την ίδια θέα απολαμβάνουμε και από το υπνοδωμάτιο με το διπλό κρεβάτι. Στο καθιστικό υπάρχει ένα επιπλέον διπλό κρεβάτι και βεβαίως το τζάκι.

  Η κουζίνα είναι ευρύχωρη (3,0 μ. πάγκος) και εξοπλισμένη με σκεύη και οικιακές συσκευές. Το διαμέρισμα φιλοξενεί έως και 6 άτομα, καθώς διαθέτει μία σοφίτα με δύο μονά κρεβάτια, την πολυθρόνα της γιαγιάς και ένα παράθυρο στα αστέρια.

  Όπως και το υπόλοιπο κτίριο του ξενώνα, το κόκκινο διαμέρισμα είναι χτισμένο από πέτρα, με τοίχους πάχους 0.60 εκ. εξασφαλίζοντας, πέρα από την ένταξη του ξενώνα στον προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό και το φυσικό τοπίο, την δροσιά το καλοκαίρι και την θαλπωρή τον χειμώνα.

  Από την άνοιξη και έπειτα, η παρέα μπορεί να καθίσει στα τραπεζάκια κάτω από την παχιά σκιά της καρυδιάς.

  Το Κίτρινο Διαμέρισμα

  Το Κίτρινο Διαμέρισμα (49 τμ) έχει ως κεντρικό γνώρισμά του τον εμφανή ξύλινο σκελετό της στέγης, χαρακτηριστική της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, που μαζί με τα μικρά ανοίγματα στον πέτρινο τοίχο, προσδίδουν στο χώρο την αίσθηση της ζεστασιάς και της θαλπωρής. Ο τοίχος του καθιστικού με το τζάκι είναι με – τη λεγόμενη παραδοσιακή τεχνοτροπία – “αρμολόι” που αφήνει ορατή την πέτρα, ενώ απέναντί του ο καναπές μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο μονά κρεβάτια, και έτσι να φιλοξενήσει επιπλέον δύο άτομα.

  Η μικρή κουζίνα (1,5 μ. πάγκος) είναι πλήρως εξοπλισμένη με οικιακά σκεύη και συσκευές.

  Το υπνοδωμάτιο με το διπλό κρεβάτι συμπληρώνεται, όπως και το υπόλοιπο σπίτι, με ξύλινα παλαιά συντηρημένα έπιπλα και αυθεντικά έργα τέχνης. Ανάμεσα στα ξύλινα δοκάρια της στέγης υπάρχει ανεμιστήρας οροφής. Την περίοδο του καλοκαιριού, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαύσουν τη δροσιά της καρυδιάς σε ένα υπαίθριο καθιστικό δίπλα ακριβώς από την πόρτα τους.

  Το Μπλε Διαμέρισμα

  Το Μπλε Διαμέρισμα (48,0 τ.μ.) διαφέρει λόγω ενός ιδιαίτερου στοιχείου: στον ενιαίο χώρο του καθιστικού και της μικρής κουζίνας υπάρχει το βυθισμένο – σε σχέση με το υπόλοιπο επίπεδο – τζάκι, ένα σημείο υποδοχής και ξεκούρασης. Εδώ κυριαρχεί ο τοίχος με το “αρμολόι”, όπως ονομάζεται η παραδοσιακή τεχνοτροπία ανάδειξης της πέτρας, η οποία είναι και το κύριο υλικό δόμησης του ξενώνα.

  Η πλούσια διακόσμηση με αυθεντικούς πίνακες, λαογραφικά χρηστικά αντικείμενα της – τότε – καθημερινής ζωής του Πηλίου, αλλά και τα ξύλινα, παλαιά, συντηρημένα έπιπλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού πηλιορείτικου σπιτιού. Στο καθιστικό υπάρχουν δύο μονά futons, τα οποία, εφόσον “ανοίξουν”, μπορούν να φιλοξενήσουν και δύο επιπλέον άτομα. Η μικρή κουζίνα, (1,5 μ. πάγκος) είναι πλήρως εξοπλισμένη από οικιακά σκεύη και συσκευές. Στο υπνοδωμάτιο, κάτω από τον μεγάλο ξύλινο καθρέφτη, είναι το διπλό κρεβάτι, και απέναντί του το παράθυρο με θέα στην αυλή.

  Η αυλή (25,0 τ.μ.) θα λέγαμε ότι ολοκληρώνει το πνεύμα της αυτάρκειας σε μικρή κλίμακα και σκεπάζεται με ξύλινη “κρεβατιά” (πέργκολα) στην οποία αναρριχάται ακτινιδιά, άρα, εποχής επιτρέπουσας, αν είστε τυχεροί θα γευτείτε τα ακτινίδια της.

   Δραστηριότητες

  Ο ξενώνας προτείνεται ανεπιφύλακτα για χαλαρές διακοπες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Και φυσικά, πέραν της ξεκούρασης και της χαλάρωσης, που όλοι λίγο πολύ επιζητούν στις διακοπές, για όλους εκείνους που η επαφή αυτή με τη φύση τους γεννήσει την επιθυμία για δραστηριότητες, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε αναρρίχηση στο βουνό, σκι, καγιάκ, ιστιοπλοία, καταδύσεις, ιππασία, πεζοπορία καθώς και αναβάσεις στο βουνό με ποδήλατα.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Έφιποι Παραδοσιακοί Ξενώνες Πινακάτες, Πήλιο
  Πινακάτες, ΠήλιοΜαγνησία
  Τηλέφωνο: +(30) 693 266 3114

  Περισσότερα από Προορισμοί
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast