MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει», μας ανοίγουν την καρδιά τους

Ο Στίβεν Τζέιμς και η Κίκι Λέιν μιλούν αποκλειστικά στο Monopoli.gr για τη συνεργασία τους με τον Μπάρι Τζένκινς -σκηνοθέτη του «Moonlight»- και την ταινία που είναι υποψήφια για τρία Όσκαρ.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης | 22.02.2019

Η 19χρονη Τις ερωτεύεται τoν λίγο μεγαλύτερο της Φόνι, στο Χάρλεμ της δεκαετίας του 1970. Αυτό είναι επιγραμματικά το βασικό στόρι του φιλμ του Μπάρι Τζένκινς «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου που είχε γράψει ο ακτιβιστής συγγραφέας Τζέιμς Μπάλντουιν. Όμως πίσω από την ερωτική χροιά της ιστορίας κρύβεται η πολιτική πυξίδα μιας πολυεπίπεδης, τραγικής ιστορίας.

Συναντήσαμε στο Λονδίνο τους πρωταγωνιστές της ταινίας, τον Στίβεν Τζέιμς που υποδύεται τον Φόνι και την ανερχόμενη Κίκι Λέιν που δίνει μια γλυκιά, όλο ευαισθησία ερμηνεία ως Τις, και μας έδωσαν την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη.

Ας μας μιλήσει πρώτα η Κίκι για την εμπειρία της καθώς πρόκειται για την πρώτη ερμηνεία της στη μεγάλη οθόνη. Ήταν αυτό ακριβώς που φανταζόσασταν;

Κίκι Λέιν: Όχι (γελάει)! Ήταν πολύ πιο έντονο και δυνατό και πιο πολύ από όσο φανταζόμουν. Αν μη τι άλλο η εμπειρία αυτή ήταν οπωσδήποτε συναρπαστική και φυσικά απολαμβάνω τις στιγμές αυτές. Ακόμη έμαθα τόσα πολλά σε αυτή τη δουλειά – ο Μπάρι μου έμαθε να εμπιστεύομαι πάνω από όλα το ένστικτό μου- που νιώθω ότι θα τα κουβαλάω για μια ζωή και στις επόμενες ταινίες που θα κάνω.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του φιλμ και σίγουρα από τα καθοριστικά για την επιτυχή έκβαση του είναι η μεταξύ σας χημεία. Μπορείτε να μας δώσετε τα κρίσιμα σημεία που οδήγησαν στο εξαιρετικό δέσιμο σας;

Στίβεν Τζέιμς.: Όλα ξεκίνησαν από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Ο Μπάρι ήταν απόλυτα προσηλωμένος στο τι ακριβώς ήθελε να κάνει και μας υπέδειξε τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό.

Κ.Λ.: Ναι, μας μίλησε αρκετά για τους στόχους του στο φιλμ. Επιπλέον μας ενέπνευσε και μας μετέδωσε το όραμα και την πίστη του σε κάτι τόσο ιερό που δεν θα έπρεπε να προδώσουμε. Νιώθω αληθινά ευλογημένη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια τόσο σπουδαία δημιουργία. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω κι όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Χωρίς και τη δική τους συνδρομή ίσως και να μην είχαμε αυτή τη χημεία.

Ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζένκινς καθοδηγεί τους Στίβεν Τζέιμς και Κίκι Λέιν στα γυρίσματα της ταινίας.

Είναι ο Τζένκινς από τους σκηνοθέτες που ακολουθούν πιστά το πλάνο που έχουν σχεδιάσει εξ αρχής σε σχέση με τη δημιουργία μιας ταινίας ή δέχεται και άλλες γνώμες;

Σ.Τ.: Έχω δουλέψει με άντρες και γυναίκες σκηνοθέτες, με γνωστούς και πιο άγνωστους, με μαύρους και λευκούς. Ο Μπάρι είναι από τους πιο ήπιους και συζητήσιμους όχι μόνο σκηνοθέτες αλλά και ανθρώπους που γνωρίζω. Του αρέσει να κουβεντιάζει και τον ενδιαφέρει πραγματικά η γνώμη του άλλου.

Κ.Λ.: Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το γεγονός ότι σε προσέχει όταν του μιλάς. Δεν είναι από εκείνους που ακούνε μόνο τον εαυτό τους να μιλάει! Όταν καταλάβαινε ότι είχα πολύ άγχος, μου έδειχνε απόλυτη εμπιστοσύνη και μου έλεγε πως όλα θα πάνε καλά γιατί έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σ.Τ.: Επίσης ένα από τα πιο σημαντικά χαρίσματα του είναι πως έχει την εξυπνάδα και την αντίληψη να πιάνει αμέσως όχι μόνο τις μέτριες ή κακές στιγμές των ηθοποιών αλλά και τις καλές τους. Έτσι επεμβαίνει άμεσα είτε διορθώνοντας τις πρώτες είτε επιβραβεύοντας τις δεύτερες.

Η ταινία μιλάει για την δύναμη του έρωτα. Μια δύναμη που σύμφωνα με το σενάριο μπορεί να νικήσει τα πάντα. Ακόμη και το υπέρτατο Κακό. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Κ.Λ.: Πέρα από κάθε αμφιβολία. Μόνο όταν αγαπάς βρίσκεις τη δύναμη και το κουράγιο να νικήσεις τα πάντα.

Σ.Τ.: Συμφωνώ. Ειδάλλως είσαι καταδικασμένος. Η δύναμη του έρωτα χαρίζει την ελπίδα ότι όλα μπορούν να φτιάξουν. Όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αυτό είναι νομίζω και το βασικό στοιχείο όχι μόνο της ταινίας αλλά και της πολιτικής σκέψης του Μπάλντουιν που έγραψε το μυθιστόρημα.

Κ.Λ.: Επίσης θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι δύσκολες καταστάσεις και οι απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην αρχή της κοινής τους ζωής οι Φόνι και Τις, θα ήταν ικανές όχι απλώς να τους σκληραγωγήσουν αλλά και να τους οδηγήσουν στο άλλο άκρο. Να γίνουν απαισιόδοξοι και άκαρδοι. Όμως στο έργο τους βλέπουμε να μην χάνουν την πίστη τους ούτε στον άνθρωπο ούτε (το κυριότερο) στους εαυτούς τους. Κι αυτό το πετυχαίνουν χάρη στη δύναμη του έρωτα.

Θεωρείτε πως ο ρατσισμός που ίσχυε για πολλά χρόνια στο Χόλυγουντ έχει πλέον ξεπεραστεί;

Σ.Τ.: Όχι απαραίτητα. Σαφώς και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Κ.Λ.: Οι μαύροι, οι γυναίκες, τα άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Δυστυχώς τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων (και πολλές άλλες ακόμη) δυστυχώς ακόμη υφίστανται. Το γεγονός ότι δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα όσο πριν από 20 ή 30 χρόνια δεν σημαίνει ότι πρέπει και να είμαστε χαρούμενοι.

Ραντεβού στο κόκκινο χαλί!

Το εάν η ταινία θα κερδίσει κάποιο από τα Όσκαρ που διεκδικεί θα το δουμε ζωντανά την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 03.00 αποκλειστικά στην COSMOTE TV!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» είναι υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ (σεναρίου, β’ γυναικείου ρόλου και μουσικής) και προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 21 Φεβρουαρίου σε διανομή Feelgood.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b