MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2012 πεθαίνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου με διεθνή προβολή και σημαντικές διακρίσεις.

Monopoli Team

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν προλάβει να πάρει το πτυχίο του.

Το 1961 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολουθούσε για ένα διάστημα μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας και εθνολογίας, καθώς και μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l’ homme. Μετά από λίγα χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα και από το 1964 έως και το 1967, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

thodoros aggelopoulos

Το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, που λεγόταν «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ταινία «Αναπαράσταση», και αποκόμισε άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με όσες ταινίες έφτιαξε τα επόμενα χρόνια, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως αυτό του Χρυσού Φοίνικα, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Στις 24 Ιανουαρίου 2012 τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα», από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b