MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου

Ο διακεκριμένος συνθέτης, αρχιμουσικός, ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου

Monopoli Team

Ο Θεόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στην Αθήνα και ήταν συνθέτης και μαέστρος. Η εργογραφία του αριθμεί πάνω από 450 έργα, πολλά από τα οποία ήταν παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι όπερες «Περίανδρος» (1977-79), «Βάκχες» (1991-92), και «Οιδίπους επί Κολωνώ» (1997) [παραγγελία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας SWF Μπάντεν Μπάντεν/Βραβείο Μουσικής 1998 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κρητικών], αλλά και χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα.

Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών, ενώ στο Hochschule für Musik στο Μόναχο εξέλιξε τις σπουδές τους στη σύνθεση και τη μουσική διεύθυνση.

Εκτός από την καριέρα του ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, κατείχε επίσης θέσεις διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφεια. Από το 1978 υπήρξε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου παράλληλα ίδρυσε την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής Alea III.

Ως μαέστρος είχε συνεργαστεί με πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, μεταξύ των οποίων η Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, οι Radio Orchestras του Βερολίνου και του Παρισιού, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και η ορχήστρα Berkshire Music Center.

Ως ενθουσιώδης και δραστήριος ερμηνευτής της νέας μουσικής, ο Θεόδωρος Αντωνίου είχε ιδρύσει διάφορα σύγχρονα σύνολα μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της ΑΛΕΑΣ II στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, της  ALEA III στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τη Νέα Μουσική Ομάδα της Φιλαδέλφεια και το Ελληνικό συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.

Διεύθυνε επίσης τον διεθνή διαγωνισμό ALEA III International Composition competition. Επιπλέον, ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και διετέλεσε διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη, αρχιμουσικού, ακαδημαϊκού και επί σειρά ετών Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου 2018. Η στενή σχέση του Θόδωρου Αντωνίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και κορυφώθηκε με την Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ, την οποία διηύθυνε για οκτώ χρόνια από το 2003 έως το 2011.

Κατά τη Μεταπολίτευση, την περίοδο διεύθυνσης της ΕΛΣ από τον αρχιμουσικό Δημήτρη Χωραφά, ο Θόδωρος Αντωνίου στήριξε την ανανεωτική προσπάθεια και τις επιλογές του Αναπληρωτή διευθυντή Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του 1977 διηύθυνε ο ίδιος σε πανελλήνια πρώτη την όπερα του Λουίτζι Νταλλαπίκκολα “Ο φυλακισμένος”.

Το 2003/4, επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Λουκά Καρυτινού, εγκαινιάστηκε η λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, συνθέτη, αρχιμουσικού και από το 1989 προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Η Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ λειτούργησε από την αρχή με αναθέσεις προς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, οι όπερες των οποίων συνταιριάζονταν με έργα ξένων συναδέλφων τους. Μέχρι και το 2010 οι παραγωγές παρουσιάζονταν στα στούντιο της ΕΛΣ στην οδό Πειραιώς 199 και οι παραστάσεις δίδονταν με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, το ενόργανο σύνολο που στήριζε τις παραγωγές ήταν ολιγομελές, γεγονός που προσδιόριζε τις επιλογές τόσο των νέων έργων όσο και εκείνων που προέρχονταν από το διεθνές ρεπερτόριο. Την ορχήστρα διηύθυνε σε όλες τις παραγωγές ο ίδιος ο Αντωνίου. Οι τελευταίες παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ, πριν την κατάργησή της, πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2011 στο θέατρο Ολύμπια. Συνολικά, η Πειραματική Σκηνή παράγγειλε εννέα νέα έργα σε ισάριθμους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b