MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τρία μοναδικά έργα της Georgia O’Keeffe δημοπρατούνται

Τρία μοναδικά έργα της Georgia O’Keeffe, βασικής εκπροσώπου του αμερικανικού μοντερνισμού, πρόκειται να τεθούν σε πλειστηριασμό στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s τον Νοέμβριο.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

«Οι μεγάλοι ζωγράφοι δεν συμβαίνουν απλά, όπως το ίδιο συμβαίνει με τους συγγραφείς, τους τραγουδιστές και τους άλλους δημιουργούς. Πρέπει να εκπαιδευθούν στο σκληρό σχολείο της εμπειρίας» – Τζόρτζια Ο’Κιφ

Η Georgia O’Keeffe γεννιέται στο Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών το 1887 και είναι το δεύτερο από τα εφτά παιδιά της οικογένειάς της. Η O’Keeffe προερχόταν από ένα περιβάλλον στο οποίο τα κορίτσια ενθαρρύνονταν να μορφωθούν. Αυτό οδήγησε στα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με νερομπογιές, κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων, και ύστερα στη Σχολή του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Σικάγο, όπου και φοίτησε για ένα χρόνο. Στην Gallery 291 της Νέας Υόρκης ήρθε, για πρώτη φορά, σε επαφή με την avant-garde της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κύκλου του Stieglitz, του κύκλου, δηλαδή, των Αμερικανών μοντέρνων καλλιτεχνών.

9932 okeeffe a street

Georgia O’Keeffe, A Street (1926)

Βασικό θέμα της ζωγραφικής της αποτελούσε «το εύρος και τα θαύματα του κόσμου έτσι, όπως τα ζούσε», κάτι που, πρακτικά, εκφραζόταν μέσα από αφαιρετικές συνθέσεις, από πίνακες μεγάλης κλίμακας, που απεικόνιζαν από λουλούδια έως και οστά, καθώς και μέσα από τις ζωγραφικές αναπαραστάσεις της Νέας Υόρκης, αλλά και του Νέου Μεξικού.

calla lillies on red 1928

Georgia O’Keeffe, Calla Lilies on Red (1928)

Τρία από τα έργα της Georgia O’Keeffe, «Ένας Δρόμος» (1926), τα «Λίλιουμ σε κόκκινο» (1928) και η «Λεύκα την Άνοιξη» (1943) μπαίνουν σε δημοπρασία στις 14 και 16 Νοεμβρίου 2018 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο διευθυντής του Μουσείου Georgia O’Keeffe, όπου και διατίθεντο τα έργα μέχρι πρότινος, Robert A. Krets, δήλωσε πως «είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποιο έργο να αφαιρέσεις από τη συλλογή ενός μουσείου, αλλά είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την ανανέωση της συλλογής». Το έργο «Ένας Δρόμος» έχει εκτιμηθεί στα 12 με 18 εκατομμύρια δολλάρια, τα «Λίλιουμ σε κόκκινο» από 8 έως 12 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ η «Λεύκα την άνοιξη» στα 2,5 εκατομμύρια δολλάρια.

Τα έργα, έως και τις 2 Νοεμβρίου 2018, διατίθενται στις γκαλερί Sotheby’s στο Los Angeles.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b