MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Και όμως ναι! The Handsome Family στην Αθήνα

*συναυλία μυστηρίου και πραγματικά ωραίων τραγουδιών.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Όλα μπορεί να συμβούν. Και οι πιο μακρινές ιστορίες με σκιερά τραγούδια και σκονισμένες αφηγήσεις μουσικής έμπνευσης και ευαισθησίας να βρουν το χαμένο μονοπάτι, θαμμένο μέσα σε τραγανά φύλλα φθινοπώρου και να εμφανιστούν, ως και να φτάσουν σπίτι σου. Τέρμα οι ωραίες εικόνες: Για τους Handsome Family λέω και τη συναυλία τους στην Αθήνα. 

Κάποια καλή τύχη συναυλιακού προσανατολισμού, έχω την εντύπωση ότι έκανε τα μαγικά της. Ένα καλό πνεύμα έδρασε κι αυτό με την σειρά του. Οπου «σειρά» εννοώ μια από τις καλύτερες που έχουμε δει στην τηλεόραση και δεν είναι άλλη από το True Detective (προβάλλεται τώρα και από την ΕΡΤ), που εκτός από εκλεκτό σενάριο, σκηνοθεσία και μελαγχολικούς τόπους περιπλάνησης, έκανε διάνα και στη μουσική. Των Handsome Family το τραγούδι Far from Any Road είναι το βασικό τραγούδι του πρώτου -και καλύτερου ως τώρα- True Detective κύκλου.

Και τώρα που γίναμε όλοι, παλιοί και καινούργιοι, της προ και μετα-Ντετέκτιβ εποχής, μια Ωραία Οικογένεια, ας περάσουμε στα ενδότερα.

Οι Handsome Family, το ζεύγος δηλαδή Brett και Rennie Sparks, ξεκίνησε από το Σικάγο τη δεκαετία του ’90 διανύοντας αποστάσεις στη συνέχεια όχι μόνο στον χάρτη (μόνιμα εγκατεστημένοι πια στο Αλμπερκέκι του Νιού Μέξικο)- αλλά και στις εμπνεύσεις τους στις εκτάσεις της country folk και americana, στα θρυλικά murder ballads και τις στοιχειωμένες ιστορίες τους, στην αμερικάνικη φολκ παράδοση, και στις αφηγήσεις του δρόμου. Στις όχθες των τραγουδιών τους ο Johnny Cash, o Waylon Jennings, οι Lοuvin Brothers, ο Tom Waits. Aνάμεσα στους θαυμαστές τους εκλεκτοί κύριοι σαν τον Bruce Springsteen και τον Jeff Tweedy των Wilco, από το Σικάγο κι αυτός και συχνά εμπλεκόμενος σε ηχογραφήσεις και συνεργασίες με τους Sparks και τους μουσικούς τους.

Δυο δεκαετίες από την κυκλοφορία του, το Through The Trees παραμένει ένα άλμπουμ-σταθμός για την εναλλακτική country, με τα τραγούδια του να μεταφέρουν διαχρονικά αυθεντικότητα και το ειδικό τους βάρος. Απόλυτα λογικά, οι Handsome Family ετοίμασαν για τους φαν μια επετειακή έκδοση του Through the Trees ενώ τα τραγούδια απ’ αυτό, τα τιμούν ιδιαίτερα στην φετινή τους περιοδεία.

Για το Weightless Again, που ανοίγει το άλμπουμ, έφτιαξαν μάλιστα και ένα καινούργιο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=100&v=5apJERgbYQc 

Η πιο πρόσφατη από τις κυκλοφορίες τους, το Unseen (του 2016) μιλάει για αφανείς και αόρατους, για μυστικά, χαμένα πρόσωπα και φαντάσματα, πλέκοντας τις ιστορίες του με την μελωδική φλέβα των συνθέσεων, τους χαμηλούς τόνους και τις απρόσμενες αφηγήσεις των στίχων. Είναι το σύμπαν των Handsome Family και ξεχωρίζει από μακριά.

Και είναι πολύ ωραίο όλο αυτό! Μέσα στον χαμό των νέων κυκλοφοριών, στην βοή του ασταμάτητου streaming και του youtube, υπάρχουν μπάντες σαν τους Handsome Family που πορεύονται πιστοί μόνο στη μούσα τους – και όποιος θέλει να τους βρει, τους βρίσκει. Ή μπορεί να συμβεί και το άλλο:

Σε μια έκλαμψη του συστήματος, σε μια διαβολεμένη έμπνευση της τύχης (ή -ποιος-ξέρει-τι!) ένας φωτισμένος μουσικός παραγωγός, ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή (ο T-Bone Burnett συγκεκριμένα που επέλεξε το τραγουδι τους για την τηλεοπτική σειρά) θα βάλει τα ηχεία στο τέρμα για να ακουστούν οι Handsome Family παντού. Και επειδή όλα μπορεί να συμβούν- στην περιοδεία τους φέτος σταματάνε και στην Αθήνα. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Piraeus 117 Academy, στο Γκάζι.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b