MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αισχύλεια 2018: ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο φεστιβάλ της Ελευσίνας

Ένα από τα πιο συνεπή και μακροβιότερα Φεστιβάλ, τα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας συμπληρώνουν φέτος 44 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 26 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 23 Σεπτεμβρίου.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, το οποίο μάλιστα έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκή διάκριση ως ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης, επανέρχεται, για μια ακόμα χρονιά και φέτος, ακόμα πιο πολυδιάστατο στην 44η διοργάνωση του. Αναγνωρίζοντας την επιδραστικότητα του, τόσο μέσα στην πόλη της Ελευσίνας αλλά και έξω από αυτήν, το Φεστιβάλ συνεχίζει να πραγματοποιεί σημαντικά βήματα πολιτισμού και μάλιστα σε μια εποχή που η Ελευσίνα έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της, προς τη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. 

«Διαχρονικό και απαραίτητο για την Ελευσίνα» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ο δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς. «Τα Αισχύλεια είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο χρωστά πολλά η πόλη και ο πολιτισμός της!». 

KOUSKOUTIS GIANNIS AISXYLIA 2

 

Τα Αισχύλεια 2018, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, ένα χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια, που έχει αγαπηθεί από το φιλότεχνο κοινό, που καταφτάνει στην πόλη από διάφορους δήμους της Αττικής, προκειμένου να ζήσει την εμπειρία της παρακολούθησης μιας παράστασης με φόντο την παραλία της Ελευσίνας.

Για πρώτη φορά φέτος υπάρχει συμφωνία παραχώρησης – για 4 έτη – του χώρου στον Δήμο και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Αυτό δίνει αυτομάτως μια άλλη δυνατότητα, περισσότερο ουσιαστική, έτσι ώστε το Ελαιουργείο να αποτελέσει έναν μόνιμο πολιτιστικό χώρο για την πόλη. Έναν χώρο που δεν θα κλείνει ποτέ και θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

IMG 8867

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα, εξαιτίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν έχουν τελειώσει ακόμα, ωστόσο υπάρχουν κάποια ευχάριστα νέα για την πόλη, όσον αφορά στις υποδομές, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος ο δήμαρχος. Μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά τα εξής: Παραχώρηση για 4 χρόνια του παλιού δημαρχείου από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, τα γραφεία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ένα μέρος τους στεγάζεται στα εκδοτήρια του ΟΣΕ, παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ, για 99 χρόνια, των διατηρητέων του ΊΡΙΣ, όπως επίσης και οι οικείες από τον Δήμο, με το συμβολικό αντίτιμο των 150€ τον χρόνο, στον Οργανισμό Λιμένος του παλιού αναψυκτηρίου. Αυτό σημαίνει πως με ουσιαστικά βήματα οι υποδομές δίνονται στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και κατ΄επέκταση στην κοινωνία της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε και φέτος η πόλη μας να κερδίσει το στοίχημα!» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, ολοκληρώνοντας. 

Η Υπεύθυνη του Φεστιβάλ Αισχύλεια κ. Κωνσταντίνα Μαρούγκα, σχετικά με το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, μίλησε για ανανέωση και ανεβασμένο πήχη. «Η πετυχημένη πορεία που διατηρεί μέχρι σήμερα το φεστιβάλ, στις συνεργασίες με καλλιτέχνες, φορείς και θεατρικούς οργανισμούς, ανεβάζει κάθε χρόνο το πήχη όλο και πιο ψηλά, έτσι ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές για το πρόγραμμα. Κάθε χρόνο, φροντίζουμε να δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες – δημιουργούς, όλων των μορφών τέχνης, καταξιωμένους αλλά και νεότερους, να παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και να δημιουργήσουν, εμπνεόμενοι από την πόλη της Ελευσίνας». 

aisxuleia 2018 logo

Το φετινό λογότυπου του Φεστιβάλ

Όσον αφορά στο νέο λογότυπο, αυτό στηρίχθηκε στη σαφή απόσταση ανάµεσα σε δύο σηµεία: το πρώτο και το τελευταίο γράµµα της λέξης Αισχύλεια. Στη σχέση αυτή χωράνε πολλαπλές ερµηνείες που ταυτίζονται µε την ουσία και το όραµα του Φεστιβάλ. Μια από αυτές είναι η σύνδεση του δημιουργού με το κοινό του. 

Η Ελευσίνα τιμά τον Αισχύλο με την διοργάνωση του φεστιβάλ κι αυτό γιατί θεωρείται πως έχουν κοινή μοίρα, καθώς όπως εκείνος προσπαθούσε μέσα από τα έργα του να υπερασπιστεί το δίκαιο του, έτσι και οι πολίτες της πόλης της Ελευσίνας σήμερα, διεκδικούν το δίκαιο και το δικαίωμα στο μετασχηματισμό της και στη μετάβαση στην EUphoria.

FOIVOSSATTIFONES 5

Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρίνα Σάττι & Fonέs

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, Κέλλυ Διαπούλη, μίλησε για τη φετινή συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, καθώς και για την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Ιουλίου, για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των εργασιών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Παράλληλα επισήμανε πως έχει ξεκινήσει ήδη η διαμόρφωση των κεντρικών διοργανώσεων του προγράμματος. 

Η καλλιτέχνις Μαρία Παπαδημητρίου έκανε λόγο με τη σειρά της, για την ειδικά σχεδιασμένη για το Ελαιουργείο φετινή εικαστική εγκατάσταση, που είναι δικό της έργο. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί δεν είμαι μόνο καλλιτέχνις των Αισχυλείων, αλλά και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και όλου του κόσμου της Ελευσίνας. Το έργο μου έχει να κάνει με τον κόσμο της Ελευσίνας». Το έργο της καλλιτέχνιδος, βασισμένο στην κεντρική ιδέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που είναι η μετάβαση και η ευφορία, ονομάζεται «Τιτανομαχία» κι έχει να κάνει με τη σχέση αρχαιολογίας – βιομηχανίας, με μια μεγάλη μετάβαση, που εκτός των των άλλων έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο.

f32f4 korkolis cropped 2

Στέφανος Κορκολής

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Αυγούστου με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη να τραγουδά τους ποιητές μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μια βραδιά γεμάτη συμβολισμούς σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια πάγια προσπάθεια του Δήμου Ελευσίνας, ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018 φιγουράρουν σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

ilektra 20181

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Επίσης παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.α.

trotili 2018

Φωτογραφικό λεύκωμα “Τροτύλη”

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκδίδεται το φωτογραφικό λεύκωμα «Τροτύλη», με παράλληλη έκθεση, του Βαγγέλη Γκίνη με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Κυριακή 26/08

” Τραγουδάμε τους Ποιητές μας” Στέφανος Κορκολής, Σοφία Μανουσάκη

Συνδιοργάνωση με Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας,
Είσοδος ελεύθερη,
Ώρα έναρξης: 20.30

Δευτέρα 27/08

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αισχύλεια και Baumstrasse Δρόμος με δέντρα
Σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα

Παλαιό Ελαιουργείο,
Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€,
Ώρα έναρξης: 20.30.

Τετάρτη 29/08

Ορέστης του Ευριπίδη
ΚΘΒΕ
Χορηγία Περιφέρεια Αττικής – Π.Ε. Δυτικής Αττικής
Σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής,
Ώρα έναρξης: 20.30

Παρασκευή 31/08

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚС

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια σας συστήνει τους Θραξ Πάνκc

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Κυριακή 02/09

Πλούτος του Αριστοφάνη
Συμπαραγωγή Εθνικό Θέατρο
και Κρατικό Θέατρο Σερβίας Σκηνοθεσία Nikita Milivojevic

Παλαιό Ελαιουργείο 

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€,
Ώρα έναρξης: 20.30

Τρίτη 04/09

Χένσελ και Γκρέτελ των αδελφών Γκριμ
Παιδικό Θέατρο
Σκηνοθεσία – Κείμενα Κάρμεν Ρουγγέρη

Παλαιό Ελαιουργείο

Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Ώρα έναρξης: 20.30

Τετάρτη 05/09

“Κράτα ρε φίλε, γερά”
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Opening act: Sober on Tuxedos

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Παρασκευή 07/09

Αγαμέμνων του Αισχύλου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Stefi & Lynx Productions, Arcadia Media

Σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30.
Κυριακή 09/09

4ος Ημιμαραθώνιος “Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού”
Διαδρομή Αθήνα- Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού

• Αγώνας 21 χλμ., εκκίνηση: Κεραμεικός, ώρα: 08.30.
• Αγώνας5 χλμ., εκκίνηση: Ελευσίνα, ώρα: 09.00.

Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Δευτέρα 10/09
Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Τετάρτη 12/09

Κωστής Μαραβέγιας

Παλαιό Ελαιουργείο 

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€,
Ώρα έναρξης: 20.30

Πέμπτη 13/09
Βάτραχοι του Αριστοφάνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Μαροσούλη, ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου

Παλαιό Ελαιουργείο 

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Παρασκευή 14/09

Χρήστος Θηβαίος,
Μαρία Παπαγεωργίου

Γήπεδο Μπάσκετ, Πλατεία Μαγούλας, 

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30

Κυριακή 16/09
Κάτω από τον ίσκιο του βουνού του Γιάννη Ρίτσου
Σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη

Παλαιό Ελαιουργείο 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Δευτέρα 17/09

Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαϊδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης

Παλαιό Ελαιουργείο 

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Τετάρτη 19/09
“Flea Market”
Φοίβος Δεληβοριάς με Μαρίνα Σάττι & Fonès, συμμετέχει η Νεφέλη Φασούλη.

Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30

Κυριακή 23/09

Οι Παλαιστές του Στρατή Καρρά

Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας 

Σκηνοθεσία Δημήτρης Θεοδώρου

Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30

Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

Πέμπτη 30/8
ΑΦΤΕΡΛΩΒ
Σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου

Σάββατο 01/09

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου

Δευτέρα 03/09
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη

Τρίτη 11/09
SUNTAN
Σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Σάββατο 15/09
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ
Σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου

Τρίτη 18/09

Προβολή ταινιών μικρού μήκους

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκκαλα
Δημιουργός: Μαρία Παπαδημητρίου
Επιμελητές: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκκαλα της Μαρίας Παπαδημητρίου καταπιάνεται με την ιδιαίτερη συνύπαρξη της αρχαιολογικής παράδοσης και της βιομηχανίας (παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών) στην Ελευσίνα, η οποία συνθέτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη εμπειρία και πώς αυτή δημιούργησε μια πόλη με τη συμβίωση αυτών των δυο αντιθετικών στοιχείων.

Τροτύλη: Φωτογραφικό λεύκωμα 

Έκθεση Δημιουργός: Βαγγέλης Γκίνης Επιμελήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη
Η πραγματοποίηση ενός φωτογραφικού λευκώματος με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας. Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης και την αγωνία για την καλύτερη απόδοση της ατμόσφαιρας των μισο-εγκαταλελειμμένων χώρων ο καλλιτέχνης συνέλαβε την ιδέα να στραφεί προς τη φωτογραφική αποτύπωση ανθρώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας. Έτσι, η φωτογραφική καταγραφή έχει αποδώσει πέραν των υλικών τεκμηρίων και άυλα ανθρώπινα συναισθήματα και έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή αφήγηση.

* η ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα aisxylia.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b