MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

12 + 2 παραστάσεις που φέρνουν την Άνοιξη του 2018

Η ανοιξιάτικη σεζόν ανανεώνει το θεατρικό μας ενδιαφέρον με περισσότερες από δέκα παραγωγές μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας.

author-image Στέλλα Χαραμή

Σαίξπηρ και Ντοστογιέφσκι. Ιψεν και Μπέργκμαν. Τσέχωφ και Μολιέρος. Αριστοφάνης και νέοι Ελληνες συγγραφείς. Θεατροποιήσεις κλασικών μυθιστορημάτων, κλασικές δραματουργίες αλλά και νεόκοπα έργα. Μετά την αγρανάπαυση του Πάσχα, μεγάλες και μικρότερες θεατρικές σκηνές της πόλης ανοίγουν ξανά παρουσιάζοντας νέο υλικό. Κι εμείς ξεχωρίζουμε τις σημαντικότερες πρεμιέρες που θα γεμίσουν την ανοιξιάτικη ατζέντα μας μέχρι να γίνει καλοκαίρι.

Ιούλιος Καίσαρ στη Σκηνή Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης
AnoixisPremieres Kaisar

Βρούτος ή Καίσαρας; Μάρκος Αντώνιος ή Κάσιος; Ο Ρένος Χαραλαμπίδης υποδύεται όλους τους βασικούς ήρωες της σαιξπηρικής τραγωδίας υπό τις οδηγίες της Νατάσσας Τριανταφύλλη. Μετά τους «Αδελφούς Καραμάζοφ», η σκηνοθέτις επιστρέφει στο επικό έργο, ενορχηστρώνοντας ένα υβριδικό θέαμα όπου συνυπάρχει το θέατρο, το σινεμά, η μουσική – και δη η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Λουντοβίκο Εϊνάουντι – και απηχεί το ηθικό κενό της εξουσίας και της δημαγωγίας σε κάθε εποχή. Στην παράσταση συμμετέχει ο μουσικός Πέτρος Κούρτης και οκτώ φοιτητές από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Πρεμιέρα 12 Απριλίου

Ο Ηλίθιος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
AnoixisPremieres ΙIlithios

Ο πύρινος λόγος του Ντοστογιέφσκι δια στόματος ενός… Ηλιθίου. Το λαμπρό μυθιστόρημα του κορυφαίου Ρώσου σε μια νέα θεατρική διασκευή από τον Διονύση Καψάλη (στην εμβληματική μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου) και σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή δεν μπορεί παρά να συνιστά ένα τολμηρό εγχείρημα. Μέγας ανατόμος της ψυχολογίας των ηρώων του, ο Ντοστογιέφσκι αφηγείται την ιστορία του επιληπτικού πρίγκιπα Μίσκιν που μέσα στην αφέλεια και την αθωότητα του έρχεται αντιμέτωπος με τον σαρκασμό και την περιέργεια του περιβάλλοντος του. Αναμφίβολα ένα προσωπικό στοίχημα και για τον Πέτρο Φιλιππίδη που ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο πλαισιωμένο από ένα θίασο αξιώσεων: Γιάννης Στάνκογλου, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φέστα, Ιωάννης Παπαζήσης.
Πρεμιέρα 13 Απριλίου

Αναζητώντας τον Αττίκ στο θέατρο Παλλάς
AnoixisPremieres Attik2

Αττίκ, η επιστροφή. Το νοσταλγικό μιούζικαλ που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία πριν από έξι χρόνια επανακάμπτει με νέα διανομή αλλά σταθερό στόχο να αποδώσει φόρο τιμής στον τραγουδοποιό Κλέωνα Τριανταφύλλου – κατά κόσμον Αττίκ – και στην εποχή των αρχών του 20ου αιώνα. Η μουσική και τα τραγούδια της φημισμένης «Μάντρας» σ’ ένα μουσικοχορευτικό θέαμα δια χειρός της Σοφίας Σπυράτου και με το Γιάννη Ξανθούλη να εμπλουτίζει την παράσταση υπογράφοντας σατιρικά ιντερμέδια. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και σε guest εμφάνιση η Ζωζώ Σαπουντζάκη μαζί με έναν 12μελή θίασο.
Πρεμιέρα 13 Απριλίου

Βάτραχοι project στο Από Μηχανής
AnoixisPremieres Vatraxoi

Ο Αριστοφάνης αλλιώς. Χωρίς τη σύμβαση του μεγάλου θεάματος, χωρίς πολυμελή θίασο και χωρίς την τοποθέτηση σε υπαίθριο θέατρο. Έτσι τον φαντάζεται ο Νίκος Χατζόπουλος που σκηνοθετεί την ευφάνταστη κωμωδία του Αριστοφάνη, απαλλαγμένη από τα γνώριμα “βαρίδια” του. Οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αννα Κλάδη, Χρήστος Κοντογεώργης και Μιχάλης Πανάδης – με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής – αφηγούνται την επιστροφή του Ευριπίδη από τον Αδη προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Αισχύλο εν είδει φιλολογικής κριτικής.
Πρεμιέρα 16 Απριλίου

Μετά την πρόβα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
AnoixisPremieres Prova

Ο αιώνας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του οραματιστή Σουηδού – ευνοεί μνείες στο έργο του. Και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινάει από τώρα αναδεικνύοντας υλικό που σχετίζεται με την τέχνη του θεάτρου. Πρώτο και καλύτερο το «Μετά την πρόβα», η τηλεταινία του 1984 που εδώ παραλαμβάνει σκηνοθετικά ο έμπειρος Περικλής Μουστάκης. Η σχέση ενός ηλικιωμένου σκηνοθέτη και μιας νεαρής ηθοποιού – όπως τροφοδοτείται κατά τη διάρκεια των προβών για το αινιγματικό «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ – φέρνουν στην επιφάνεια το μέγα ζήτημα της σχέση του θεάτρου με τη ζωή και του θεάτρου με το θάνατο. Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει μαζί με τις Μαρία Ναυπλιώτου και Πηνελόπη Τσιλίκα.
Πρεμιέρα 18 Απριλίου

Ο Γλάρος στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
AnoixisPremieres Glaros

Τελικά, το θέατρο παρακολουθεί τη ζωή ή η ζωή το θέατρο; Ο Αντόν Τσέχωφ καταθέτει ένα αυτοβιογραφικό αριστούργημα και μαζί την αιώνια απορία των ανθρώπων της τέχνης που επιχειρούν να απαντήσουν η σταρ της σκηνής Αρκάντινα, ο ανερχόμενος συγγραφέας Τριγκόριν, ο ματαιωμένος συνάδελφος του Τρέπλιεφ και γιος της Αρκάντινα, η φιλόδοξη ενζενί Νίνα που αγαπάει ο Τρέπλιεφ κ.ο.κ. Οξύμωρο κι όμως πρόκειται για ένα έργο που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο ρεπερτόριο της ιστορικής σκηνής – εδώ σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή. Η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου ως Αρκάντινα, ο Κλέων Γρηγοριάδης στο ρόλο του Τριγκόριν και μαζί τους οι Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη,  Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ένκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.
Πρεμιέρα 19 Απριλίου

Ο Μισάνθρωπος στο Σύγχρονο Θέατρο
AnoixisPremieres Misanthropos2

Υποκριτές, δειλοί, συμφεροντολόγοι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπαίνουν στο στόχαστρο στο Μισάνθρωπου στην κλασική και πάντα επίκαιρη κωμωδία του Μολιέρου· το έργο που προσεγγίζει η νέα σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη. Σε νέα έμμετρη απόδοση του λόγου και σε μετάφραση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκου Ανδρεάδη, η παράσταση δημιουργεί μια πινακοθήκη προσώπων που ακροβατούν ανάμεσα στο θέατρο και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι. Μισάνθρωπος ο σταθερός πρωταγωνιστής της Ανδρεάδη, Μιλτιάδης Φιορέντζης πλαισιωμένος από τους Βασιλική Τρουφάκου, Δανάη Επιθυμιάδη, Θύμιο Κούκιο, Μελίνα Θεοχαρίδου, Ορέστη Καρύδα.
Πρεμιέρα 20 Απριλίου

Η κυρά της θάλασσας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
AnoixisPremieres Kyra

Προσωπική ελευθερία vs κοινωνικό καθήκον. Ο Χένρικ Ιψεν βρέθηκε από πολύ νωρίς μπροστά στα διλήμματα και τα αδιέξοδα του δυτικού προτύπου ζωής που εδώ παρακολουθεί μέσα από την ιστορία της Ελίντα, μιας εγκλωβισμένης σε ένα αδιάφορο γάμο γυναίκας, το πάθος της οποίας ξυπνά η εμφάνιση ενός άνδρα από το παρελθόν της… Το, χαρακτηρισμένο, ως «κρυφό αριστούργημα» του μπαίνει στο ρεπερτόριο της ομάδας Elelphas Tilensis – αμέσως μετά την υπέροχη μεταφορά της «Βοσκοπούλας» – και σηματοδοτεί τη δεύτερη μόλις φορά που καταπιάνεται με μη ελληνικό κείμενο. Σκηνοθετούν οι Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου και πρωταγωνιστούν οι Βίκυ Κατσίκα, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη.
Πρεμιέρα 20 Απριλίου

Εθνικός Ελληνορώσων στο Απο Μηχανής
AnoixisPremieres Ethnikos

Ο Σταμουλακάτος, ο Παπαδημητράτος, ο Παλούμπης και τα άλλα παιδιά. Μια κωμική ιστορία μπασκετικής ηθικής και μια μαύρη κωμωδία για τα παιχνίδια που παίζει η ζωή στους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Το νέο έργο του ηθοποιού Αντώνη Τσιοτσιόπουλου περνάει στα σκηνοθετικά χέρια του Γιώργου Παλούμπη που αγαπάει το ρεαλισμό (το απέδειξε προσφάτως στην υποδειγματική σκηνοθεσία του «Χαρτοπόλεμου») κι έχει για πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων το Στάθη Σταμουλακάτο – τον μανιασμένο πατέρα στο super hit του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου» – και το Μάκη Παπαδημητράτο, το δημιουργό του θρυλικού «Τσίου».
Πρεμιέρα 21 Απριλίου

Ένας καλός λόγος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
AnoixisPremieres Logos

Κοστούμι, γραβάτα, κάμερα, on, πάμε. Ο Αργύρης Πανταζάρας υποδύεται έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που αποφασίζει να προβεί σε μια πράξη δημόσιας μεταμέλειας, σε τηλεοπτική μετάδοση. Το θεατρικό κοινό, με τη σειρά του, ενεργοποιεί την ιδιότητα του ως σύνολο πολιτών και εν δυνάμει ψηφοφόρων του. Η εξουσία σε απευθείας διάλογο με τους πολίτες κι ένα δημόσιο «συγγνώμη» που αντλεί υλικό από το «Υπόγειο» του Φιόντορ Ντοστοιγιέφσκι και το ημερολόγιο του Βασλάβ Νιζίνσκι. Τέσσερα χρόνια μετά το «ΑΩ», ο Πανταζάρας επιστρέφει στο είδος του μονολόγου – όπου και αυτή τη φορά υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με την Ελίνα Μαντίδη.
Πρεμιέρα 23 Απριλίου

Τριστάνος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

AnoixisPremieres Tristanos

Εκεί που ο Ρίχαρντ Βάγκνερ συναντά τον Τόμας Μαν. Εμπνευσμένος από τη διάσημη όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη», ο Γερμανός νομπελίστας γράφει μια νουβέλα που παρουσιάζει εμφανείς συγγένειες με «Το μαγικό βουνό» καθώς αφηγείται τη γνωριμία και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει η φιλάσθενη λεχώνα Γκαμπριέλε με τον ιδιόρρυθμο συγγραφέα Ντέτλεβ στο σανατόριο Αϊνφριτ. Και είναι αυτό το ποιητικό σύμπαν του Τόμας Μαν που επιχειρεί να μεταφέρει στο θέατρο η Μαρία Μαγγανάρη σε μια παράσταση για τον έρωτα και το θάνατο και την επίδραση της μουσικής πάνω στους ανθρώπους. Εκτός από την ίδια πρωταγωνιστούν οι Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Γιώργος Κριθάρας, Βασιλική Σκευοφύλαξ.
Πρεμιέρα 2 Μαΐου

Σαλώμη στη σκηνή Rex του Εθνικού θεάτρου
AnoixisPremieres Salomi2
Ο χορός των Επτά Πέπλων σε ρυθμό φλαμένκο. Ο σκηνογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας φέρνει μπροστά την ιδιότητα του ως χορογράφος φλαμένκο καθώς εμπνέεται από τον παθιασμένο χορό της Σαλώμης που “τύφλωσε” τον βασιλιά Ηρώδη και επιστέγασε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Βαπτιστή. Η επική ιστορία ως ένας ύμνος στην ακρότητα της επιθυμίας όπως την προσεγγίζει ο Οσκαρ Ουάιλντ με την Εύα Παρασκευοπούλου στον επώνυμο ρόλο. 

Πρεμιέρα 5 Μαΐου

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
AnoixisPremieres Mastorakis

Η επιτομή του γερμανικού λαϊκού δράματος με φόντο τη μεσοπολεμική Βιέννη. Καθώς ο Ναζισμός διαβρώνει τα θεμέλια της Ευρώπης, ο Εντεν Φον Χόρβατ γράφει ένα ιλαροτραγικό κείμενο καταγγελίας για την κοινωνική υποκρισία. Ηρωίδα του η Μαριάννε που αποφασίζει να κάνει την προσωπική της επανάσταση: Να εγκαταλείψει τον αρραβωνιαστικό που της έχει επιβάλλει ο πατέρας της ακολουθώντας τα χνάρια ενός γοητευτικού τζογαδόρου. Ωστόσο, η απόδραση της θα είναι γεμάτη ατυχείς περιπέτειες. Αυτό είναι το νέο για το Νίκο Μαστοράκη – μόνιμο συνεργάτη πια του Θεάτρου Τέχνης – που αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει ξανά μια παράσταση συνόλου. Πρωταγωνιστούν οι Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ιωάννα Μαυρέα. Στη διανομή και η σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου που επιστρέφει στη σκηνή.
Πρεμιέρα 26 Μαΐου

Τίμων, ο Αθηναίος στην Κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
AnoixisPremieres Livathinos

Το χρήμα είναι υπεράνω όλων. Σε αυτή τη θλιβερή διαπίστωση καταλήγει ο άρχοντας Τίμων στην Αθήνα του 5ου π.Χ., όταν εγκαταλείπεται από τους φίλους του κι ας βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη. Κι ας τους κολάκευε μέχρι τότε με γιορτές και συμπόσια. Η τραγική πορεία ενός φιλανθρώπου που γίνεται μισάνθρωπος φέρνει το Στάθη Λιβαθινό και πάλι κοντά στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Εννιά χρόνια μετά τη σκηνοθεσία του στο, συγγενικής θεματικής με τον «Τίμωνα», «Βασιλιά Ληρ», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου σκηνοθετεί ένα από πιο αινιγματικά κείμενα του μεγάλου ελισαβετιανού. Τον κεντρικό ήρωα θα υποδυθεί ο Βασίλης Ανδρέου πλαισιωμένος από τους σταθερούς συνεργάτες του Λιβαθινού: Αμαλία Τσεκούρα, Νίκο Καρδώνη, Μαρία Σαββίδου, Χρήστο Σουγάρη, Αρη Τρουπάκη.
Πρεμιέρα 20 Ιουνίου

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b