MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι συναυλίες της Μεγάλης Εβδομάδας: μελωδίες κατάνυξης

Μέρες Πάθους, νύχτες κατάνυξης, ήχοι και μελωδίες σύνεσης σε μουσικές εκδηλώσεις, που έχουν ως στόχο να μας βάλουν στο πνέυμα των ημερών!

Monopoli Team

Παρασκευή 30 Μαρτίου, 21.00

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8

Ένα μουσικό μυσταγωγικό ταξίδι, μια λυρική ενατένιση του Θείου Πάθους με ανάταση και κατάνυξη με τη φωνή της Γλυκερίας στους ωραιότερους βυζαντινούς ύμνους των ημερών.

Μια ημέρα πριν ξεκινήσει η ομορφότερη ανοιξιάτικη εβδομάδα πλημμυρισμένη από μυρωδιές λουλουδιών, η τραγουδίστρια θα μας θυμίσει ύμνους, εγκώμια και τραγούδια συνυφασμένα με την Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας. Μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Γλυκερία θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, Βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση (Τζιβαέρι, Στο ‘πα και στο ξαναλέω), που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή.

Mερικά από τα ωραιότερα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως “Η ζωή εν τάφω”, “Αι γενεαί πάσαι”, “Άξιον εστί”, “Ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριον” και ο “Ακάθιστος Ύμνος” θα ακουστούν στην αίθουσα του Φ. Σ. Παρνασσός, την παραμονή της Κυριακής των Βαΐων.

Την αυθεντική ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα από μουσικούς με παραδοσιακά όργανα.

Τιμή εισιτηρίου: από 10€

Σημεία Προπώλησης: viva.gr, τηλ. 11876, “Vivakiosk” (Πλατεία Συντάγματος), Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, “Vivakiosk” (Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Γκάζι), αθηνόραμα.gr, lifo.gr

7a7dcffc5b40f8cb422410f8b4897d96 XL

Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου, 20.30
Mέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)

Ένα δραματικό ορατόριο για τις τελευταίες μέρες του Ιησού και το Θείο Πάθος. Η αριστουργηματική σύλληψη του Johann Sebastian Bach, μιλάει κατευθείαν στην ανθρώπινη ψυχή και συνδέει με τρόπο μοναδικό τη γη και τους ανθρώπους με την έννοια του Θείου. Τα Kατά Ιωάννην Πάθη (Passio secundum Joannem, όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 7 Απριλίου 1724 και σήμερα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του παγκόσμιου πολιτισμού. Οι ήχοι των οργάνων εποχής της Ορχήστρας υπόσχονται μια μοναδική πνευματική εμπειρία και ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και στα αυθεντικά ηχοχρώματα της εποχής Μπαρόκ.

Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν τέσσερις διακεκριμένοι σολίστ με εξειδίκευση στο ύφος της μπαρόκ μουσικής: η σοπράνο Φανή Αντωνέλου, η μεσόφωνος Χρυσάνθη Σπιτάδη, ο τενόρος Juan Sancho (στον ρόλο του Ευαγγελιστή) και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, το φωνητικό σύνολο Capella di Atene που προετοίμασε μουσικά και διευθύνει η Αθανασία Κυριακίδου. Με ελληνικούς υπέρτιτλους. 

Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: €9, Ζώνη Ε: €12, Ζώνη Δ: €18, Ζώνη Γ: €26, Ζώνη Β: €32, Ζώνη Α: €38, Διακεκριμένη Ζώνη: €45

Προπώληση: Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα / Ομήρου 8, Αθήνα / Tηλ 210 7282333 / Oμαδικές κρατήσεις: Τηλ 210 7282367

990a72af49d1f67e2eeef5fee8b19bf3 XL

Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, 20.30
Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα)

Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η άλτο Αλεξάνδρα Αηδονοπούλου, σε συνεργασία με την ισπανίδα οργανίστα Loreto Aramendi, πραγματοποιεί μια συναυλία με τίτλο «Λιτανείες». Η συναυλία της Μεγάλης Δευτέρας προσφέρει μια κατανυκτική εισαγωγή στο θείο δράμα που θα εξελιχθεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. 

Πρόγραμμα

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Toccata, BuxWV 156

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
“In deine Hände” from the cantata Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, BWV 160
“Esurientes implevit bonis” from Magnificat, BWV 243

Johann Sebastian Bach
“Bist du bei mir”, BWV 508 (aria by Gottfried Heinrich Stölzel (1690-1749))

Jehan Alain (1911-1940)
Litanies

Arvo Pärt (b./ γεν. 1935)
Pari Intervalo

Max Reger (1873-1916)
Ich sehe dich in tausend Bildern, Op. 105, No. 1
Meine Seele ist still zu Gott, Op. 105, No. 2

Johann Sebastian Bach
From the Organ Concerto in a min, BWV 593 – Allegro

Michel Corrette (1707-1795)
Où s’en vont ces gays bergers
Tambourins
A la venue de Noël

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
“Sei stille dem Herrn” from Elias Op. 70

Maurice Duruflé (1902-1986)
Thème et variation sur le Veni Creator

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)
“Eia Mater, fons amoris” from Stabat Mater

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
“But who may abide” from Messiah, HWV 56

Διάρκεια κάθε συναυλίας: 60’ – 70′ 

Έναρξη συναυλιών: 20:30

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου, Αθήνα), Τηλ.: 210 7234567, www.ticketservices.gr, Καταστήματα PUBLIC

 giorgow petrou easte

Μεγάλη Δευτέρα 2 Aπριλίου, 20.30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 2 Απριλίου, στις 20.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζουν ένα υπέροχο πρόγραμμα ιταλικού Μπαρόκ, με αφετηρία το περίφημο Stabat Mater του Pergolesi. Ο Pergolesi προσωποποιεί την θρησκευτική εμπειρία μέσα από τον θρήνο της Παναγίας στο σημείο της σταύρωσης.

Το αριστουργηματικό Stabat Mater πλαισιώνουν τέσσερα υπέροχα κοντσέρτα του Α. Vivaldi, με τα οποία η ορχήστρα και οι σολίστ της έχουν διαπρέψει στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης. H είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org.

Duke Ellington Sacred Jazz

Mεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου, 20.30

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 στις 20.30 στην Τεχνόπολη, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία δήμου Αθηναίων στην πασχαλινή συναυλία τους σ’ ένα μεγάλο θρησκευτικό έργο του Gioachino Rossini (1792-1868) τη Μικρή Επίσημη Λειτουργία.

Ο Rossini έγραψε το έργο αυτό προς το τέλος της ζωής του, το 1863, αρχικά για δύο πιάνα, αρμόνιο και 12 τραγουδιστές και τέσσερα χρόνια αργότερα το ενορχήστρωσε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και σολίστες. Ο τίτλος του είναι αντιφατικός, καθότι πρόκειται για ένα έργο διάρκειας μιάμισης ώρας.

Συντελεστές:


Μαρία Κόκκα: υψίφωνος
Μαρισία Παπαλεξίου: μεσόφωνος
Αντώνης Κορωναίος: τενόρος
Δημήτρης Κασιούμης: βαθύφωνος

Χορωδία δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων
Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

pasxamusic

Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου, 20.30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Τη Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου, στις 20.30 και πάλι, το Voyage Jazz Group με επικεφαλής τον Αλέκο Χρηστίδη στα τύμπανα, έξι μουσικούς και την Πηνελόπη Τζανετάκη στο τραγούδι, έρχεται στον Φάρο για να ερμηνεύσει κορυφαίες θρησκευτικές συνθέσεις από τον κόσμο της jazz. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα υπέροχα μα σπάνια παιγμένα Sacred Concerts του Duke Ellington, καθώς και επιλογές από έργα άλλων συνθετών. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

farantouri

Mεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

O Γάλλος Ολιβιέ Μεσσιάν, αντιμέτωπος με τις θρησκευτικές, πνευματικές και μουσικές του αναζητήσεις. Στον μικρόκοσμο αυτού του μουσικού στοχασμού για την παιδική ηλικία του Χριστού, κελαηδίσματα, διαφωνίες και θέματα από τον Λιστ συνυπάρχουν με στιγμές τρυφερότητας, έως και αισθησιασμού. Το σπουδαιότερο ίσως έργο του Μεσσιάν για πιάνο αποτελεί αληθινή πρόκληση για τον ερμηνευτή.

Olivier Messiaen: Vingt regards sur l’Enfant Jésus, για σόλο πιάνο

Στέφανος Νάσος πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης πιάνο

Εικαστική εγκατάσταση: Ευανθία Τσαντίλα
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Η εικαστική εγκατάσταση της Ευανθίας Τσαντίλα σχεδιάστηκε για το έργο Είκοσι βλέμματα πάνω στο θείο Βρέφος. Οι είκοσι εικόνες (σχέδια υπολογιστή ή με μελάνι, ακουαρέλες, φωτογραφίες) και τα ρηματικά σχόλια που προβάλλονται διαδοχικά «δημιουργούν έναν παράλληλο εικαστικό χώρο με σκοπό να αποκριθεί με ελλειπτικό και κρυπτικό τρόπο στο μοναδικό μουσικό στυλ του Μεσσιάν και στο θρησκευτικό αίσθημα που αντανακλούν οι τίτλοι του έργου του».

Tιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ: €7, Ζώνη Β: €10, Ζώνη Α: €15

Προπώληση: Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα / Ομήρου 8, Αθήνα / Tηλ 210 7282333 / Oμαδικές κρατήσεις: Τηλ 210 7282367

91a79e7529d0732b7adb5eefbd3c2339 XL

Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, 20.30

Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττει με το μεγάλο ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά στο μουσικό δρώμενο «Ω Γλυκύ μου Έαρ», εμπνευσμένο από το μεγαλείο του θείου δράματος και τα Άγια Πάθη του Χριστού, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων, τη Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου στις 20.30 στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Εκκλησιαστικοί ύμνοι και λαϊκοί θρήνοι σε μία κατανυκτική βραδιά, με αφηγήτρια τη Δήμητρα Χατούπη, θα μας κάνει κοινωνούς στο δράμα του θεανθρώπου που εκτυλίσσεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τραγούδια της παραδοσιακής και έντεχνης (νεότερης λαϊκής) μουσικής θα εκφράσουν τα δεινά και το «Γολγοθά» του λαού μας, παράλληλα με τα πάθη του καθημερινού απλού ανθρώπου.

Συντελεστές:

Μουσική επιμέλεια, επιλογή μουσικού υλικού και κείμενων αφήγησης, μουσική επεξεργασία 1ου μέρους και 2ου μέρους του προγράμματος: Λάκης Χαλκιάς

Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς
Αφήγηση – Απαγγελία: Δήμητρα Χατούπη (ηθοποιός)
Μουσική Διεύθυνση Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας
Σολίστ: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο – φλάουτο), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Νίκος Κρέτσης (μπουζούκι)

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.

H είσοδος είναι ελεύθερη.

adagio3aprpage

Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου, 20.30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στις 20.30, το λογοτεχνικό ρέκβιεμ του Γιάννη Ρίτσου με τη στιβαρή γραφή και το αλύγιστο πνεύμα, ο Επιτάφιος, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται από τη διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Μαρία Φαραντούρη και τον διακεκριμένο βαθύφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Τάσο Αποστόλου. Μαζί τους, τρεις σπουδαίοι σολίστ, ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο τσέλο.

Ο Επιτάφιος γίνεται μια συνταρακτική εξομολόγηση, η οποία μέσα από την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται μελωδία που αποχαιρετά νεκρούς και εμπνέει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται εξ ολοκλήρου το έργο Επιτάφιος, ενώ στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει μελοποιημένη ποίηση μέσα από το πρίσμα σημαντικών Ελλήνων συνθετών. 

H είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο www.snfcc.org.

unname easter 2018

Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)

Ο Αμερικανός Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, μουσική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, υπήρξε παράλληλα αρχιμουσικός, πιανίστας και συνθέτης. Η μουσική του συνδυάζει τον ανάλαφρο χαρακτήρα της τζαζ, την πηγαία μελωδικότητα και την πιο περίτεχνη, πρωτοποριακή γλώσσα της λόγιας μουσικής του 20ού αιώνα.

Στη Συμφωνία αρ. 3 δεν αναφέρεται η λέξη «θάνατος», παρόλο που η εβραϊκή προσευχή καντίς συνοδεύει τις τελετές για μεταστάντες πιστούς. Ο δραματικός μονόλογος που έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης εκφράζει την αγωνία μπροστά στον πόνο, την αμφιβολία για την ύπαρξη και τον πόθο της επιστροφής στην πίστη.

Στους Ψαλμούς του Τσίτσεστερ, ο Μπέρνσταϊν αξιοποίησε την εβραϊκή θρησκευτική παράδοση και τη χριστιανική χορωδιακή πρακτική, ως χειρονομία ειρήνης και συμφιλίωσης, γράφοντας ένα έργο που ο ίδιος χαρακτήρισε «λαϊκό συναισθηματικά, με παλιομοδίτικη γλυκύτητα αλλά και βίαιες στιγμές».

Ένα μουσικό κολάζ από φευγαλέες εικόνες του παρελθόντος και του παρόντος εμπνεύστηκε ο καταξιωμένος ισραηλινός αρχιμουσικός και συνθέτης Γιοάβ Τάλμι ύστερα από την επίσκεψή του στο στρατόπεδο του Νταχάου.

– Yoav Talmi: Ελεγεία για ακορντεόν, τύμπανα και έγχορδα, «Σκέψεις για το Νταχάου»

– Leonard Bernstein: Ψαλμοί του Τσίτσεστερ
– Leonard Bernstein: Συμφωνία αρ. 3, Kaddish [Αγιασμός]

Με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Σοφία Κυανίδου σοπράνο

Γιώργος Γάλλος αφηγητής
Γιώργος Κοσμάς-Πετράντης boy soprano

Παιδική χορωδία Rosarte
Διδασκαλία: Ρόζη Μαστροσάββα
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία: Δημήτρης Κτιστάκης
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία: Σταύρος Μπερής

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Tιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, μαθητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: €9, Ζώνη Ε: €14, Ζώνη Δ: €22, Ζώνη Γ: €28, Ζώνη Β: €36, Ζώνη Α: €42, Διακεκριμένη Ζώνη: €50

Προπώληση: Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα / Ομήρου 8, Αθήνα / Tηλ 210 7282333 / Oμαδικές κρατήσεις: Τηλ 210 7282367

koapagenew16

Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, 20:30

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα)

Ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Klaudia Delmer μαζί με τον δεξιοτέχνη κιθαριστή Βασίλη Κετεντζόγλου συναντιούνται την Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, στο πλαίσιο της σειράς 2018 “Μουσικές στιγμές”, για να μεταφέρουν με ποιητική ευλάβεια τον μυστικισμό και την ατμόσφαιρα της Άνοιξης των Παθών…

Μια μουσική επίκληση με κείμενα και τραγούδια, αφιερωμένη σε όσους άνοιξαν τον δρόμο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, καθώς και σε κάθε σπόρο που πεθαίνει, μόνο για να ανθίσει η Ζωή ξανά.

Ανάμεσα μας θα παρευρίσκονται συμπαντικοί καλεσμένοι, όπως οι Νίκος Γκάτσος, Νίκος Καζαντζάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Τζελαλαντίν Ρουμί, Οδυσσέας Ελύτης…

Θα ακουστούν τραγούδια από τα άλμπουμ των δυο καλλιτεχνών όπως “Τα κλειδιά”, “Άνοιξη”, “Μάνα Γη” του Θοδωρή Κοτονιά, και “Un cuore sul mare”, “Gioco d’ombre-Ερωτικό”, “Canzone di Brama” από την δικογραφία της Klaudia Delmer, ελληνικές παραδοσιακές και έντεχνες συνθέσεις καθώς και τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο όπως “Elo hi “, “Ave Maria” κ.ά.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Προπώληση: 2107234567, Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου, www.ticketservices.gr, Καταστήματα Public

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b