MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αισχύλεια 2017: αντίστροφη μέτρηση με πάνω από 60 εκδηλώσεις

Με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει η Ελευσίνα στο ραντεβού της με την σύγχρονη ιστορία, τη μετάβαση της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτήν τη σταθερή πορεία το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Τα Αισχύλεια 2017 φιλοξενούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο. Συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν περίπου 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις. κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, πάρτυ. Να σημειώσουμε ότι εντός του προγραμματισμού του Φεστιβάλ ενυπάρχουν και φέτος εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μία προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

aisxuleia 2017 programma festival palaio elaiourgeio


Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, φανερά ικανοποιημένος από τον φετινό προγραμματισμό του φεστιβάλ και ιδιαίτερα χαρούμενος για την κατάκτηση του τίτλου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”, δήλωσε τα εξής: “Είναι μια σημαντική στιγμή για όλους εμάς, για το Δήμο της Ελευσίνας και για την πολιτιστική πρωτεύουσα, για την πόλη και τους κατοίκους της. Πέρυσι τέτοιο καιρό, άλλοι με αισιοδοξία, άλλοι περισσότερο επιφυλακτικοί προσπαθούσαν να διερευνήσουν τη σχέση που έχουν τα Αισχύλεια με την πολιτιστική πρωτεύουσα. Υπήρχε αγωνία, άγχος αλλά και φιλοδοξία ότι αυτή η πόλη μπορεί να κατακτήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα, μπορεί να φανεί αντάξια και των προσδοκιών και των κατοίκων και της ιστορίας της.

Τότε πριν από καιρό μια ομάδα με τη συνεργασία του Δήμου, του πολιτιστικού κέντρου και της κοινωφελούς επιχείρησης είχε συλλάβει ένα φιλόδοξο στόχο και είχε καταθέσει ένα εξαιρετικό φάκελο. Υπήρχαν όμως οι αμφιβολίες, υπήρχαν οι ενστάσεις, κυρίως όμως υπήρχε η αισιοδοξία και το πείσμα ότι η Ελευσίνα μπορεί να καταφέρει. Και να λοιπόν που η Ελευσίνα τα κατάφερε και σήμερα η πόλη, ο Δήμος, οι συντελεστές της Ελευσίνας και της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνα ’21, αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με σύνεση, αντιλαμβανόμενοι όλοι και όλες ότι το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

aisxuleia 2017 programma festival palaio elaiourgeio 3


Γιώργος Τσουκαλάς: Δεν θα υπήρχε πολιτιστική πρωτεύουσα αν δεν υπήρχαν τα Αισχύλεια

“Είναι πολύ σημαντικό, μια πόλη που συγκεντρώνει μέσω του Φεστιβάλ των Αισχυλείων τα φώτα σε όλη την Αττική, να μπορεί σιγά σιγά να συγκεντρώνει την προσοχή κάποιων ανθρώπων από την Ευρώπη, που ελπίζουμε να γίνονται όλο και περισσότεροι. Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπήρχε πολιτιστική πρωτεύουσα, αν δεν υπήρχαν τα Αισχύλεια, γιατί είναι σαφές ότι η πολιτιστική πρωτεύουσα πάτησε σε ένα πολιτιστικό παρελθόν, το οποίο σεβάστηκαν όλοι οι Δήμαρχοι από την μεταπολίτευση και ύστερα, όπως επίσης πάτησε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στα Αισχύλεια, από την ανάδειξη παλιών ανενεργών εργοστασίων, μέχρι την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, αλλά και άλλων, οι οποίοι ήταν ήδη καταξιωμένοι.

Τα Αισχύλεια θα συνεχίσουν να έχουν την ποιότητα, την οποία είχαν και κατά το παρελθόν, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό από την δημοτική αρχή και τους συντελεστές της, γνωρίζουμε ότι το στοίχημα θα είναι διαρκές, γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τα λάθη μας και να εντείνουμε τις δυνάμεις που έχουμε, έτσι ώστε η Ελευσίνα να ανταποκριθεί σε ένα στόχο, τον οποίο οφείλουμε στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αποφάσεις και οι μεγάλες νίκες είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, θα προσπαθήσουμε έτσι ώστε, κανείς Ελευσίνιος ή Ελευσίνια να μη μείνει έξω από το θεσμό των Αισχυλείων, να μη μείνει έξω από την προσπάθεια που κάνουμε για να έχουμε μία επιτυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα.”

aisxuleia 2017 programma festival palaio elaiourgeio 2

Η Κωνσταντίνα Μαρούγκα, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε και μέλος της Επιτροπής Αισχύλεια, ανέφερε με τη σειρά της: “Το φεστιβάλ Αισχύλεια από το 1974 που χαράζει την πολιτιστική στρατηγική της πόλης, απέδειξε την αντοχή του στο χρόνο. Σημαντική και κοινά παραδεκτή διαπίστωση, στην οποία δεν θέλουμε να σταθούμε απλά. Το Φεστιβάλ Αισχυλείων αυτές τις 4 δεκαετίες και πλέον, έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει, έχει τη μοναδική ταυτότητά του και το κυριότερο, δεν έχει παρακμάσει! Έχει αναδείξει διαχρονικά τον πολιτισμό της Ελευσίνας, όπως αυτός έχει ανταποκριθεί στα χρόνια και στην πορεία του αυτή έχει αλληλεπιδράσει με το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.

Η πόλη μας εξακτινώθηκε στην Ευρώπη και όχι μόνο. Έτσι, ότι δεν πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που έχουμε συσσωρεύσει δυνάμεις και ενέργεια, είναι η μεγάλη ευκαιρία να το επιτύχουμε μέσα στα επόμενα πέντε. Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης “πίσω από τους καπνούς και τις σκουριές” παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μιας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση. Μια πόλη με ένδοξο παρελθόν και σημαντικό μέλλον!”

eikastiki egkatastasi danah stratou aisxuleia 2017

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται στις 9 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης ΣτράτουΠάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα“, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου – 15 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Baumstrasse, από την 1η μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ το κύριο μέρος του φεστιβάλ ξεκινά στις 18 Αυγούστου με μια συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Από το πρόγραμμα φυσικά δεν γίνεται να λείπουν οι συναυλίες, μεταξύ άλλων από τους Γιάννη Αγγελάκα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίλτο Πασχαλίδη και Λεωνίδα Μπαλάφα. Στο πλαίσιο των θεατρικών παραστάσεων το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει στις 6 Σεπτεμβρίου τη “Μήδεια” του Ευριπίδη. Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μία ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο “Επιτάφιος εν Ελευσίνι”, του Χρήστου Δήμα, στην οποία συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.

Στις ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων εντάσσεται μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων, μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, καθώς και το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017. 

Τέλος, οι κινηματογραφικές προβολές για τους σινεφίλ ξεκινούν από τις 19 Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου, στο θερινό κινηματογράφο, στην παραλία της Ελευσίνας.


analutiko_programma_ekdiloseon_aisxuleia_2017.pdf
genikes_plirofories_eisitiria_aisxuleia_2017.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b