MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 20 – 30 Μαρτίου

Σαν τη μέρα που μεγαλώνει αυξάνονται οι εκδηλώσεις για βιβλία κάθε είδους (λογοτεχνικά, ιστορικά, ιδεών, κ.ά.). Είναι η εποχή που χαίρεται κανείς να περπατάει στην πόλη και κάποια στιγμή κατά τις επτά να κάθεται σ’ ένα βιβλιοπωλείο ή σ’ ένα καφέ και να παρακολουθεί μια συζήτηση για το βιβλίο που τον ενδιαφέρει.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Κυριαρχούν βέβαια αυτή τη φορά, αναμφίβολα, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, εορτασμός που θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό την πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία, πρώτη μέρα της άνοιξης. Το 2001, η ΟΥΝΕΣΚΟ, ύστερα από πρόταση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την πρόταση και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται πλέον σε όλον τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ξεκινούν την ίδια ώρα. Επιλέξτε όποια προτιμάτε (εκεί όπου βρίσκεται ίσως ο αγαπημένος σας ποιητής) ή κάντε τουρ στα βιβλιοπωλεία του κέντρου στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις για όλα τα γούστα. Σας τις παραθέτουμε.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

  • O διακεκριμένος Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του City University της Νέας Υόρκης (CUNY) David Harvey, ένας από τους σημαντικότερους και πολυγραφότατους θεωρητικούς της εποχής μας, θα παρουσιάσει , στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ομιλία με θέμα «Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει». Προλογίζει η αρχιτέκτων – γεωγράφος – πολεοδόμος Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μετάφραση της Ελένης Αστερίου, δύο βιβλία του: «17 αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού» και το «Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας. Διερεύνηση των απαρχών της πολιτισμικής μεταβολής».

  • Το βιβλίο του Λάκη Προγκίδη «Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν» (Εκδόσεις της Εστίας) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5) στις 6 το απόγευμα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι συγγραφείς Γιάννης Κιουρτσάκης και Δημήτρης Νόλλας.
  • Στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) παρουσιάζεται η έκδοση «Κ. Π. Καβάφης – Τα ποιήματα – Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα» (εκδ. Gutenberg) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη και ο επιμελητής του τόμου Δημήτρης Δημηρούλης.
  • Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου «Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» (εκδ. Μικρή Αρκτος) στο βιβλιοπωλείο Booktalks (Αρτέμιδος 47 & Αγ. Αλεξάνδρου 58 Π. Φάληρο) στις 7.30 το απόγευμα.
  • Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη «Ο έβδομος ελέφαντας» (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Νηφάλιοι – Στην υγειά μας» Σιμώνη Ξανθογιώργου και ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

biblia stin poli 20 30 mar 2017 2

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

  • Η Εταιρεία Συγγραφέων συνεορτάζει με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή (ώρα 19:30) σε μια εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρη «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα». Θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Θα διαβάσουν ποιήματα: Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιώργος Μπλάνας, Αθηνά Παπαδάκη, Τίτος Πατρίκιος, Λευτέρης Πούλιος, Γιώργος Χουλιάρας και 30 ακόμη ποιητές. Συντονίζει και προλογίζει ο Γιάννης Τζανετάκος. Παίζει το κουαρτέτο L’ anima σε έργα Θωμά Μπακαλάκου.

  • Δράσεις ανοιχτές στο κοινό με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής», διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων.

Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, θα πραγματοποιήσουν δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης. Θα διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και θα πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.

Την ημέρα εκείνη όλοι οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της μπορούν να στέλνουν στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook (@CityofAthensOfficial), το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή, το οποίο στο πλαίσιο της δράσης θα μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους ή από τους ποιητές που μετέχουν στη διοργάνωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα ή να στείλουν το ποίημα που αγαπούν στη σελίδα.


Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά

13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου

Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, ΜάριονΧωρεάνθη


16:00-17:30
135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη – Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία»

Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη

17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης, Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου

Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό). Η δράση εντάσσεται στη πολιτιστική στρατηγική του δήμου Αθηναίων και αποσκοπεί στο να φέρει κοντά την ποίηση και τους δημιουργούς της με το ευρύ κοινό και δη τους νέους. Η Αθήνα άλλωστε έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και ο δήμος Αθηναίων προωθεί δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης του βιβλίου και της ανάγνωσης. Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  • Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, υποδέχεται τη Μαρία Βαχλιώτη, τη Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου (τρεις ποιητές της νεότερης γενιάς) στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στην Κηφησιά (Κηφισίας 310) στις 7 το απόγευμα. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους αλλά και ποιήματα άλλων που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν.
  • Στον «Ιανό» της Αθήνας (Σταδίου 24) για 11η χρονιά, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, κ.ά. Επιλέγουν το αγαπημένο τους ποίημα και το απαγγέλλουν. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7 το απόγευμα και στη διάρκεια της βραδιά ( που θα διαρκέσει αρκετά) στη σκηνή του χώρου εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου θα ερμηνευθούν σημαντικά έργα μελοποιημένης ποίησης.
  • Στο «Ιανό» της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα οι εκδόσεις «Πατάκης» εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα: τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα βιβλία που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αγαθή Δημητρούκα και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκης: «Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» και «Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα» του Πάμπλο Νερούδα.
  • Στις 7 το απόγευμα, στη Στοά του Βιβλίου, και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, φιλοξενείται η εκδήλωση «Για την τιμή των όπλων». Ποιητές απαγγέλλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson // Δημήτρης Βασιλάκης. Διοργάνωση: Κύκλος Ποιητών & Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Συντονίζει ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης.
  • Στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα) παρουσιάζεται το νέο τεύχος του ιστορικού περιοδικού «Νέα Εστία» που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. Στις 8 το βράδυ θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πυλαρινός και θα μιλήσουν οι Ελένη Αντωνιάδου, Ευριπίδης Γαραντούδης και Χρήστος Μπουλώτης. Αντιφώνηση θα γίνει από τον καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντή της «Νέας Εστίας», Νίκο Καραπιδάκη.

biblia stin poli 20 30 mar 2017 3

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

  • Ο γιος και βιογράφος του Πάμπλο Εσκομπάρ, Χουάν Σεμπαστιάν Μαροκίν, παρουσιάζει το βιβλίο «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου» (εκδ. Μίνωας) στα Public του Συντάγματος στις 9 το βράδυ. Θα τον παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας.
  • Με αφορμή τον Μήνα Ποίησης στον «Ιανό», παρουσιάζεται η ποιητική ανθολογία «Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-2012)» των Ανέστη Ευαγγέλου και Γιώργου Αράγη (εκδ. Gutenberg. Θα μιλήσουν οι Λουκάς Κούσουλας, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Γιώργος Αράγης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Στις 8.30μ.μ.
  • Παρουσίαση του βιβλίου της Κλαίρης Θεοδώρου «Η αποικία της λήθης» (εκδ. Ψυχογιός) στον Ιανό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο του Φραντς Κάφκα «Στη Σωφρονιστική Αποικία» (εκδ. Κίχλη, μετάφραση Βασίλης Τσαλής) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» (Αγ. Αναργύρων 5, Πλατεία Αγίων Αναργύρων) στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο μεταφραστής, ο φιλόλογος και κριτικός Αριστοτέλης Σαΐνης και η εκδότρια της «Κίχλης», Γιώτα Κριτσέλη.

  • Με αφορμή τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» κατά τα οποία διάνυσε μια πορεία συνεχούς δράσης, έρευνας και πειραματισμού γύρω από την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και την αντιαυταρχική εκπαίδευση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «H γοργόνα με το παπιγιόν – Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού». Το βιβλίο αφορά την πορεία από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στη θεωρία σχετικά με την χρήση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μεθοδολογικού εργαλείου για την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Αναστασία Βαφέα (παιδαγωγός) και Αναστασία Χουντουμάδη (εκπαιδευτική ψυχολόγος) και θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και ΘρησκευμάτωνΓιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιούκαι ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης , Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Μεταναστών Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης. Συντονίζει ο Κώστας Λιβιεράτος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Μανώλης Γιούργος, Ευγενία Μαλαχία και Καλλιόπη Οικονομοπούλου στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5) στις 8 το βράδυ.
  • Το βιβλίο του Laszlo Krasznahorkai «Η μελαγχολία της αντίστασης» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας) μαζί με την προβολή της ταινίας του Bela Tarr «Αρμονίες του Βερχμάιστερ» (που βασίζεται στο βιβλίο). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, ο συγγραφέας Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης (New Star, διανομέας Bela Tarr). Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις-πληροφορίες 210 82 20 008.
  • Με αφορμή την «Ημέρα Ποίησης», οι εκδόσεις Πατάκης και το περιοδικό «Ποιητική» παρουσιάζουν, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων (Ακαδημίας 65) το νέο τεύχος του περιοδικού, με κεντρικό αφιέρωμα στον Υπερρεαλισμό. Θα μιλήσουν Χάρης Βλαβιάνος, διευθυντής του περιοδικού, Ερριέτη Εγγονοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιωάννα Ναούμ, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Σιγάλας, ιστορικός. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, συνεργάτες του περιοδικού (Γιώργος Βέλτσος, Μαρία Τοπάλη, Ευριπίδης Γαραντούδης, κ.ά.) θα διαβάσουν ποιήματα και μεταφράσεις του, ενώ ο Χάρης Βλαβιανός θα παρουσιάσει ανέκδοτες μεταφράσεις του Νίκου Εγγονόπουλου. Στις 7 το απόγευμα.
  • Το βιβλίο της Ισμήνης Χ. Μπάρακλη, «Σμύρνη, Κυνήγι Μαγισσών» (εκδ. Ψυχογιός) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 8.30 το βράδυ. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά με πιάνο ο Νάσος Σωπύλης με τη συνοδεία του ερμηνευτή Σπύρου Κλείσσα.

biblia stin poli 20 30 mar 2017 4

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο της Χριστίνας Καράμπελα «Ο ψίθυρος της Ευδοκίας» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο Free thinking zone (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Κολωνάκι) στις 7 το απόγευμα. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Χρίστος Κυθρεώτης και ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός, Κώστας Καλφόπουλος. Συντονίζει η Θάλεια Καραμολέγκου.

  • Το βιβλίο του Κώστα Γαγανάκη «Θουκυδίδης ή Ευσέβιος – Προτεσταντινή ιστοριογραφία στη Γαλλία των θρησκευτικών πολέμων (1560-1600)» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32) στις 7 το απόγευμα. Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν ο ιστορικός και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Κόκκινος και ο ιστορικός και αναπληρωτής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θεοδόσης Νικολαΐδης.
  • Το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Μπουραντά «Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 6.30 το απόγευμα. Θ αμιλήσουν η καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο ιδρυτής της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του Pepper 96,6, Γιώργος Μουχταρίδης. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Αντζελα Καραγεώργου.
  • Το βιβλίο του σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχου με τίτλο «Ο Ερρίκος Ιψεν στην ελληνική σκηνή – Από τους Βρυκόλακες του 1894 στις αναζητήσεις της εποχής μας» (εκδ. Αμολγος) παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14) στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Θεατρολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Νικηφόρος Παπανδρέου, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαρηγιάννης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Καταλειφός και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.


Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

  • Το νέο βιβλίο της παρουσιάζει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, με τον τίτλο «Μυστικά του συρταριού – Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής» (εκδ. Πατάκης), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν, Θανάσης Βαλτινός, Αριστοτέλης Σαΐνης. Στις 8.30 το βράδυ.
  • Με αφορμή τη νέα σειρά κλασικής λογοτεχνίας «Μεγάλες αφηγήσεις», οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μία εξόρμηση στο ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ του νομπελίστα Thomas Mann, ενός από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Στις 8 το βράδυ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) ο επιμελητής της σειράς και συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά μάς συστήνουν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έσπασαν το φράγμα του χρόνου και εξηγούν γιατί αξίζει να διαβάζονται από όλους ως μέρος μιας συναρπαστικής επικαιρότητας που μας αφορά.
  • Το βιβλίο του Karim Amellal «Μπλε άσπρο μαύρο» (εκδ. Πόλις, μετάφραση Μιχάλης Μητσός), παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32) στις 7.30 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο μεταφραστής του βιβλίου, ο Δημήτρης Αντωνίου, η Veronique Briand και ο Κωστής Παπαϊωάννου.

biblia stin poli 20 30 mar 2017 5

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

  • Το βιβλίο του Γιάννη Α. Μάζη «Ιων Δραγούμης – Ο ασυμβίβαστος» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, ο ιστορικός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και ο σκηνοθέτης και αρθρογράφος Γιάννης Κουτσομύτης.

  • Οι συγγραφείς Χίλντα Παπαδημητρίου και Ευτυχία Γιαννάκη γράφουν μαζί και παρουσιάζουν στο κοινό μιαν ανέκδοτη αστυνομική ιστορία στο χώρο του Τρένου στο Ρουφ (Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, Λ. Κωνσταντινουπόλεως και Αμφιπόλεως) στις 8 το βράδυ. Δεν θα αποκαλύψουν όμως το τέλος της. Οι θεατές θα κληθούν να βρουν τον δολοφόνο και τον μηχανισμό που οδηγεί σ’ αυτόν. Συντονίζει η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Ελενα Χουζούρη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

  • Μια ακόμα ξεχωριστή έκδοση του Γιώργη Γερόλυμπου με τίτλο «Ορθογραφίες» (εκδ. Μέλισσα) με θέμα το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζεται στις 7.30 το απόγευμα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα). Παρουσιάζουν, συζητούν: Philip Blackwell, Ιδρυτής του Ultimate Library, Μεγάλη Βρετανία / Γιώργος Αγουρίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας, δημοσιογράφος / Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης / Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Συντονισμός Μαργαρίτα Πουρνάρα, δημοσιογράφος

  • Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» (εκδ. Παπαδόπουλος) παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 6 το απόγευμα.
  • Στον ίδιο χώρο, στον «Ιανό» (Σταδίου 24) παρουσιάζεται στις 8.30 το βράδυ το μυθιστόρημα του Αλέξη Πανσέληνου «Βραδιές μπαλέτου» (εκδ. Μεταίχμιο). Ενα σημαντικό βιβλίο, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης.
  • Το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Δύο δάκρυα μόνο» (εκδ. Πατάκης) παρουσιάζεται στον «Ευριπίδη» (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) στις 7 το απόγευμα. Μια συνάντηση και μια συζήτηση με τον συγγραφέα.

  • Το περιοδικό «Χρόνος – Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας» με αφορμή τα βιβλία της Αννας Καρακατσούλη «Μαχητές της ελευθερίας: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνή της διάσταση» (εκδ. Πεδίο) και της Γιάννας Τζουρμανά «Βρετανοί ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές: Φιλικές εταιρείες και κομιτάτα στο Λονδίνο (1790-1823)» (εκδ. Μουσείο Μπενάκη) διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα «Ποιοι ήταν οι Φιλέλληνες και τι είναι ο φιλελληνισμός; Μια συζήτηση πέραν όσων γνωρίζουμε» στο Polis Art Cafe (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) στις 8 το βράδυ. Συζητούν οι ιστορικοί Αντα Διάλλα (ΑΣΚΤ), Αννα Καρακατσούλη (ΕΚΠΑ), Γιάννα Τζουρμανά (Πάντειος-Μουσείο Μπενάκη). Συντονίζει η Αθηνά Συριάτου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).
biblia stin poli 20 30 mar 2017 6

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b