MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεατής: “Ο γείτονας μου Ναπολέων Λαπαθιώτης” στο bijoux de kant hood

Εντυπώσεις από την παράσταση “Ο γείτονας μου Ναπολέων Λαπαθιώτης” της bijoux de kant, βασισμένη σε κείμενα των Γιώργου Ιωάννου και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στο bijoux de kant hood.

author-image Νίκος Ρουμπής
Ο ποιητής υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς του Μεσοπολέμου, σημαντικός εκπρόσωπος της νεοσυμβολιστικής σχολής. Το κύριο του έργο, ποιητικό, χαρακτηρίζεται από τον αισθητισμό για να καταλήξει μελαγχολικό, με χρώματα απελπισίας που ταίριαξαν με το τραγικό του τέλος (αυτοκτονία).

Το πορτρέτο αυτού του αντισυμβατικού και ασυνήθιστου για τα θεατρικά δρώμενα ήρωα, “καταραμένο και συγχρόνως ιδανικό αυτόχειρα”, στοιχειοθέτησε η bijoux de kant σε μια παράσταση έκπληξη, σχεδόν μυστική. Το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς το σύνολο των πληροφοριών που συγκροτούν το πάζλ Λαπαθιώτη στηρίζεται στο δοκίμιο του Γιώργου Ιωάννου, ενός “πλατωνικού γείτονα” του ποιητή (περιοδ. Η Λέξη, τεύχος 33, Μάρτιος-Απρίλιος 1984). Ο ποιητής έζησε για σαράντα περίπου χρόνια σε ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό κάτω από τον λόφο του Στρέφη, δημιουργώντας σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και δίνοντας τέλος στη ζωή του.

o geitonas mou napoleon lapathiotis bijoux de kant 2016 2

Η Παράσταση

Όλα λειτουργούν σχεδόν μυσταγωγικά. Από τον χώρο της παράστασης, ένα διαμέρισμα της οδού Αθηνάς, ως το ίδιο το θέαμα, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με πολύχρωμες λάμπες που φωτίζουν φωτογραφίες γυμνών ανδρών, ο παράτερος κόσμος του ποιητή, γρήγορα βολικός και σε μας. Ο Αντώνης Γκρίτσης στη σόλο ερμηνεία στήνει με εξαίσια μαεστρία το σύμπαν του ποιητή, από τις εμπνεύσεις του ως τις πτυχές της καθημερινότητας του, χωρίς εξάρσεις, περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα ποιήματα του Λαπαθιώτη όσο και στα αποσπάσματα του φανταστικού του γείτονα (Ιωάννου).

Εκφραστικός, με ευαισθησία ανακαλεί τον υπερευαίσθητο Λαπαθιώτη, πλάθοντας τις νατουραλιστικές σχεδόν εικόνες της ζωής του με τρόπο απλό και καθόλου εξεζητημένο, όπως εξάλλου άνθρωπος απλός είναι και ο ήρωάς του. Η αφήγηση της ιστορίας του -πότε ως Ιωάννου, πότε ως Λαπαθιώτης-, μοιάζει με αισθαντική ονειροπόληση που συνεπαίρνει, κάνοντας την απαγγελία της “Προσμονής”, εκεί κοντά στο τέλος, μια από τις κορυφαίες στιγμές.

Σίγουρα εντάσσεται στην κατηγορία της εξειδικευμένης παράστασης όπου η συνδυασμός ποίησης και δοκιμίου επί σκηνής εκ πρώτης φαντάζει πληκτικός, εντούτοις, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη άκρως γοητευτικός, αφού δεν περιορίζεται σε χρωματισμένες απαγγελίες ή σε μια ανάγνωση με στόμφο. Αντίθετα, οι λέξεις βγαίνουν από το χαρτί, γίνονται συναισθήματα έντονα, μνήμες του κόσμου του Λαπαθιώτη, ίσως και προσωπικές με μια εσωτερική και πιο καθολική ανάγνωσή.

o geitonas mou napoleon lapathiotis bijoux de kant 2016 3

Έχουμε λοιπόν μια ιδιαίτερη παράσταση που απευθύνεται κυρίως σε ψαγμένο κοινό, όπως οι πιο πολλές, καλές δουλειές της bijoux de kant, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί όρο περιοριστικό. Στα συν θα προσθέταμε τα τραγούδια της Μπέλου -κάποια μάλιστα και σε στίχους του ποιητή-, τόσο ταιριαστά με την περίσταση, που φαίνεται να λειτουργούν ως αποφόρτιση στο αυθεντικά μελαγχολικό κλίμα και προετοιμάζουν για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις στο διάβα της εξαιρετικής αυτής δουλειάς.

Σύνολο

Στη σύντομη σε διάρκεια (μόλις 45 λεπτά) αλλά γεμάτη από συναισθήματα ξεχωριστή αυτή παράσταση αναδεικνύεται με τρόπο αριστοτεχνικό, χωρίς υπερβολές και πυροτεχνήματα, μακριά από κοινοτυπίες και ευκολίες, το πορτρέτο ενός ιδιαίτερου δημιουργού. Αξίζει!

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b