MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νεανική πνοή στο θέατρο ΑΛΦΑ

Το θέατρο ΑΛΦΑ κάνει restart με νέα καλλιτεχνική διεύθυνση και πλούσιο πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει έναν νέο πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πόλης.Από τη φετινή θεατρική σεζον και για την επόμενη 5ετία, το ιστορικό θέατρο περνάει στα χέρια της Ομάδας Θεάτρου Ιδέα (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που φύτρωσε μαζί με την ίδρυση της το 2012.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού χώρου δεν έγινε τυχαία: “Επιλέξαμε το θέατρο ΑΛΦΑ, ένα θέατρο με μνήμη και ιστορία, απέναντι από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύουμε ως ομάδα με αθεράπευτα ρομαντικές αντιλήψεις, στη συνεργασία των γενεών και όχι στην άσκεφτη, τυφλή και σκληρή ρήξη με το παρελθόν και την παράδοση. Έτσι παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου, δύο υπέροχους ανθρώπους και καλλιτέχνες του τόπου μας, θα συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και ιδέες την ιστορία αυτού του χώρου, μετονομάζοντάς τον σε Θέατρο ΑΛΦΑ – Ιδέα“.

theatro alfa idea 2016 3

Για την ανακαίνιση του θεάτρου, η ομάδα δανείστηκε ιδέες από θεατρικές σκηνές με τις οποία συνεργάστηκε και δούλεψε το εξωτερικό (Ισπανία, Ελβετία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σερβία, Μεξικό). Επεκτάθηκε η σκηνή, ανακατασκευάστηκε πλήρως το μπαρ και το φουαγιέ, εξοπλίστηκε με σύγχρονα μέσα φωτισμού και ήχου. Η χωρητικότητά του είναι πλέον 300 θέσεις.  

Φιλοδοξία της ομάδας Ιδέα είναι το θέατρο να λειτουργήσει πλέον σαν ένας δυναμικός πολυχώρος πολιτισμού, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εικαστικά, προβολές, σεμινάρια και σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθιερώνει εισιτήριο με συμβολική τιμή για πολίτες με χαμηλό εισόδημα ή ανέργους.

theatro alfa idea 2016 1

Παράλληλα, η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα έχοντας πλέον το δικό της σπίτι, θα επεκτείνει και θα ενισχύσει τους δεσμούς που ήδη έχει δημιουργήσει με το θεατρικό γίγνεσθαι του εξωτερικού, είτε προσκαλώντας θεατρικά σχήματα από άλλες χώρες (ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεξικό), είτε συμμετέχοντας με δικές της παραστάσεις σε διεθνή Φεστιβάλ.

Μία από τις πρώτες σκέψεις και όνειρα που είχαμε όταν πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτή την “τρέλα”, ήταν να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο με το εξωτερικό. Τη φετινή σεζόν θα πραγματοποιηθεί εν μέρει, και θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε στο θέατρό μας κάποιες παραγωγές από το εξωτερικό. Η παράσταση “Αθώος πρίγκιπας” από την ομάδα θεάτρου του Φερνάντο Βίγια θα έρθει από το Μεξικό, το “Ημέρωμα της Στρίγγλας” από το θέατρο Τζαγκάντα της Πορτογαλίας, ο “Αντώνης και Κλεοπάτρα για 2” από την Αμερική.

romaios kai ioulieta gia duo theatro alfa 2016

Η ανανεωμένη σκηνή του θεάτρου ανοίγει τη φετινή χειμερινή σεζόν με τρεις πολλά υποσχόμενες παραγωγές, που καλύπτουν τα γούστα όλων των ηλικιών, η μία εξ’ αυτών γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια. Ο λόγος για το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2“, διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ από την ομάδα Ιδέα, που κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου 2016. Δύο ηθοποιοί παίζουν όλους τους ρόλους του έργου, με χιούμορ και συγκίνηση, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μία θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα.

to dentro tou oidipoda theatro alfa 2016

Το δέντρο του Οιδίποδα” είναι μια παραγωγή που επίσης παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση με θέμα τις τέσσερις τραγωδίες που αναφέρονται στην καταραμένη γενιά του Οιδίποδα, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γάκη. Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας από την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.

i teleutaia mauri gata theatro alfa 2016

Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά, η “Τελευταία μαύρη γάτα“, είναι η τρίτη παραγωγή που πρόκειται να παρουσιάσει η παιδική σκηνή του θεάτρου, από τις 22 Οκτωβρίου 2016. Ο εθνικός μας παραμυθάς πλάθει ένα μυθικό, αλλά πειστικό κόσμο, μια περιπέτεια με αγωνιώδεις καταδιώξεις και σπαρταριστούς χαρακτήρες. Αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν ώριμους ανθρώπους με φαντασία, κρίση και ξεκάθαρη σκέψη, διδάσκοντάς τους μηνύματα ενάντια στον ρατσιμό και τον φασισμό. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, αλλά και εφήβους.

Μουσικές Παραγωγές
Εκτός όμως από τις θεατρικές παραστάσεις, το θέατρο ΑΛΦΑ-Ιδέα, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μεταμορφώνεται σε μουσική σκηνή, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, κόρη του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου και ραδιοφωνική παραγωγός.

Φέτος σίγουρα, κάτι αλλάζει στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Νέοι άνθρωποι, ηθοποιοί, συγγραφείς, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, ηχολήπτες, φωτιστές αναδημιουργούν το χώρο. Τον ανανεώνουν. Του δίνουν κάτι από τη δημιουργικότητα και την ενέργειά τους. Προτείνουν νέες παραστάσεις δίπλα σε παλιές αγαπημένες. Παρουσιάζουν καινούριους καλλιτέχνες. Οργανώνουν ομιλίες, σεμινάρια και κύκλους συζητήσεων. Μεγαλώνουν τη σκηνή για να μπορούν να φιλοξενούν όλων των ειδών τις δράσεις και παραγωγές”, τονίζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Κι αφού, λοιπόν, όλος ο κόσμος είνα μία σκηνή, εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε στο θέατρο ΑΛΦΑ – Ιδέα και τη μουσική”, συνεχίζει. “Τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου αλλά και ηθοποιοί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα παρουσιάζουν στο κοινό όσα αγαπούν, όσα δεν τραγουδούν συχνά, όσα ζήλεψαν, όσα τους επηρέασαν. Και όλα αυτά σε συνθήκες απόλυτης ακρόασης, χωρίς ηλεκτρισμό. Απλά, καθαρά και ακουστικά!”

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b