MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ταξιδεύοντας στην Κέρκυρα του Νίκου Βεντούρα

Η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του κορυφαίου χαράκτη.

author-image Στέλλα Χαραμή

«Αν δεν είχε ανακαλυφθεί η χαρακτική τέχνη, σίγουρα θα την είχε ανακαλύψει ο Βεντούρας». Αυτό έχει ειπωθεί για τον Νικόλαο Βεντούρα από τον σύγχρονο του ιστορικό Τέχνης Νίκο Γρηγοράκη, αναδεικνύοντας τον σε έναν από τους σημαντικότερους χαράκτες του 20ου αιώνα. Σήμερα, ο Βεντούρας επιστρέφει στο σπίτι του, το νησί της Κέρκυρας.

Η Πινακοθήκη Δήμου του νησιού εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του κορυφαίου χαράκτη, στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

anadromiki ekthesi ventouras2

Γεννηθείς στην Κέρκυρα το 1899 όπου και δούλεψε αθόρυβα για πολλά χρόνια της ζωής του – δηλώνοντας «αυτοδίδακτος εξαιρουμένης της λιθογραφίας την οποίαν εδιδάχθην» – ο Βεντούρας κληροδότησε στην τοπική κοινωνία και την ελληνική χαρακτική τέχνη ένα πρωτοπωριακό έργο. Αντλώντας την έμπνευσή του κυρίως από την τοπική παράδοση της Κέρκυρας με κύριο άξονα την πόλη, τοπία της υπαίθρου και το στοιχείο του καραβιού, περιόρισε την ανθρώπινη μορφή σε συμπληρωματικούς ρόλους. Σε μικρότερο όμως εύρος, αφοσιώθηκε σε τοπιογραφίες, μεταξύ των οποίων οι διάσημοι «Αστερισμοί», οι εντυπωσιακές λιτανείες, οι θρησκευτικές του παραστάσεις καθώς και οι εντελώς αφηρημένες συνθέσεις του.

anadromiki ekthesi ventouras3

Χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα για να αποδώσει στο κάθε του έργο το απαραίτητο συναίσθημα ενώ συχνά στο ίδιο έργο συνυπήρχαν χρωματικές παραλλαγές. Παράλληλα, αξιοποίησε τις εικαστικές τεχνοτροπίες των Ευρωπαίων της εποχής του με αντίστοιχα εξπρεσιονιστικά, σουρεαλιστικά και κυβιστικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνονται στα έργα του.

anadromiki ekthesi ventouras4

Ο Νικόλαος Βεντούρας, ήταν ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που υπηρέτησε με τόση αφοσίωση, επιμονή και συνέπεια την χαρακτική για περισσότερο από μισό αιώνα και διατήρησε σε όλο του το έργο το προσωπικό του μορφοπλαστικό ιδίωμα.

anadromiki ekthesi ventouras6

Η έκθεση παρακολουθεί την πορεία του καλλιτέχνη από τα πρώιμα ζωγραφικά του έργα, την περίοδο της μαθητείας του κοντά στον Άγγελο Γιαλλινά, μέχρι τα όψιμα χαρακτικά του, διαδρομή μέσα από την οποία καταδεικνύεται ο αδιάκοπος και συστηματικός μόχθος του, η εσωτερική συνέπεια της καλλιτεχνικής του πορείας και η συμπόρευσή του με τα μεγαλύτερα ρεύματα τέχνης της εποχής του.

anadromiki ekthesi ventouras5

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ της Πινακοθήκης, Μαρία Μουζακίτη, «το έργο του Νικόλαου Βεντούρα αποτελεί τομή και σημείο αναφοράς για την ελληνική χαρακτική του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο της Κέρκυρας. Η Δημοτική Πινακοθήκη σε επιμέλεια της Μαρίνας Παπασωτηρίου, παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική εικόνατης καλλιτεχνικής πορείας του Νίκου Βεντούρα με έργα και τεκμήρια από την Συλλογή της οικογένειας Βεντούρα, πολλά από τα οποία το κοινό βλέπει για πρώτη φορά».

pinakothiki dimou kerkuras
Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

Info
Διάρκεια έκθεσης: έως 12 Σεπτεμβρίου 2016
Ωράριο επισκέψεων: 10.00 – 16.00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +302661048690
Διαδικτυακός τόπος: http://www.artcorfu.com

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b