MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο στο ΟΤΕ HISTORY τον Ιούνιο

Στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον δικό μας El Greco, είναι αφιερωμένος ο Ιούνιος στο OTE HISTORY. Κάθε Κυριακή βράδυ οι συνδρομητές του OTE TV θα μπορούν να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο καλλιτέχνη, που, αιώνες μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 21.00 κάνει πρεμιέρα με δύο εξαιρετικά επεισόδια, η νέα σειρά ισπανικής παραγωγής " target="_blank">El Greco: Ψυχή και Φως, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του El Greco, η σειρά παρουσιάζει υλικό από προσωπικότητες του πολιτισμού που αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του κορυφαίου ζωγράφου, υλικό από την πορεία του στην ενετοκρατούμενη Κρήτη όπου εκπαιδεύτηκε στη βυζαντινή εικονογραφία, καθώς και τη μετεγκατάστασή του στη Βενετία, όπου γνώρισε τη δυτική τέχνη.

Η σειρά ολοκληρώνεται σε 6ημίωρα επεισόδια.

Dormition El Greco
1565-1566: Η Κοίμηση της Παναγίας των Ψαριανών


Επεισόδιο 1ο: Κυριακή 5/6/2016 στις 21:00 

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, πέθανε πριν 4 αιώνες, σε ηλικία 73 ετών. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη ψυχή. Εγκατέλειψε την Κρήτη όπου γεννήθηκε, σπούδασε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε τέλος την Ισπανία και το Τολέδο. Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, ειδικοί, μιλάνε για τη ζωή και το έργο του με αφορμή τη συμπλήρωση 4 αιώνων από το θάνατό του για να ανακαλύψουμε τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του. Αυτές τις πλευρές ενός ζωγράφου που δεν αναγνωρίστηκε από τους σύγχρονούς του, σήμερα όμως έχει μια θέση στην αιωνιότητα.

Επεισόδιο 2ο: Κυριακή 5/6/2016 στις 21:30 
Η ζωγραφική του El Greco δε μοιάζει με καμία άλλη. Αυτό ισχύει και για τους τρεις αιώνες μετά το θάνατό του. Έπρεπε να περάσουν τρεις αιώνες για να τον ανακαλύψουν οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες. Από εκείνη τη στιγμή ο Ελ Γκρέκο μετατρέπεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της ιστορίας και με το έργο του εμπνέει τον Πικάσο, τον Μανέ, τον Μοντιλιάνι και τον Pollock. Αλλά γιατί η τέχνη του ήταν τόσο διαφορετική από των υπολοίπων; Σε αυτό το δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι ρίζες του στο νησί της Κρήτης κάτω από την κυριαρχία της Ενετικής Δημοκρατίας. Εκεί εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος βυζαντινών εικόνων, αλλά δεν του ήταν αρκετό. Έτσι, μόλις βρήκε τα χρήματα πήγε στη Βενετία και μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς ζωγράφους όπως Τιτσιάνο. Εκεί φάνηκε να είναι ο τελικός προορισμός του, όπου ήρθε σε επαφή με τη δυτική ζωγραφική, αλλά το αληθινό πεπρωμένο του ήταν ακόμη πολύ μακριά.

Martirio de San Mauricio El Greco
Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου (1580-82)


Επεισόδιο 3ο: Κυριακή 12/6/2016 στις 21:00

Από τη Βενετία στη Φλωρεντία, λίκνο της Αναγέννησης. Από τη Φλωρεντία στη Ρώμη, καλλιτεχνικό σπίτι του μεγάλου Michelangelo. Μετά από το πρώτο διάστημα παραμονής στην Ιταλία, ο Ελ Γκρέκο αισθάνθηκε ότι η θέση του ήταν στην Αιώνια Πόλη. Εκεί ο ίδιος καθιερώθηκε ως ζωγράφος και είχε την πρόθεση να παραμείνει, αλλά δύο γεγονότα άλλαξαν την απόφαση αυτή: η σκληρή κριτική του για τον Michelangelo, και η επαφή του με τους Ισπανούς στην υπηρεσία του βασιλιά Φιλίππου Β. Όποιος και αν ήταν ο λόγος, το αποτέλεσμα ήταν ότι ο El Greco εγκαταλείπει τη Ρώμη για να εγκατασταθεί στην Ισπανία, στην αυλή του Φιλίππου Β, με την επιθυμία να εργαστεί για το εντυπωσιακό ανάκτορο του Escorial. Αλλά στον πανίσχυρο μονάρχη δεν άρεσε η καλλιτεχνική αντίληψη του El Greco.

Επεισόδιο 4ο: Κυριακή 12/6/2016 στις 21:30 
Τολέδο. Με την εγκατάστασή του, το Τολέδο συνδέθηκε για πάντα με το όνομα του El Greco. Εκεί συνάντησε το μοναδικό έρωτα της ζωής του, την Jeronima de las Cuevas, που του χάρισε και το μοναδικό παιδί του, τον Jorge Manuel. Η τέχνη του Greco αρχίζει να αναπτύσσεται με μια πολύ σαφή πρόθεση: αν ο Michelangelo ζωγράφιζε σώματα που ζωντάνευαν από την ψυχή, ο Greco ήθελε να ζωγραφίσει ψυχές φυλακισμένες στο σώμα. Στο Τολέδο ανακαλύπτει τους Ισπανούς στο σύνολό τους: τόσο Δον Κιχώτης όπως ο Sanchos, μυστικιστές όπως η Αγία Τερέζα και απατεώνες όπως ο Lazarillo de Tormes. Με σκληρό χαρακτήρα, που κατηγορήθηκε για υπερβολές και ρήξη με τις αρχές της τέχνης της εποχής του, ο Greco υπήρξε αντικείμενο πολλών μελετών που προσπάθησαν να εξηγήσουν τη ζωγραφική του. Έπασχε από κάποια πάθηση της όρασης; Ήταν παράφρων; Ήταν ένας «συγκεκαλυμμένος» καθολικός; Εμπνεόταν από τον κόσμο των ονείρων;

Entierro del Conde de Orgaz
Η Ταφή του κόμη του Οργάθ (1586-88)

Επεισόδιο 5ο: Κυριακή 19/6/2016 στις 21:00
Και έρχεται ” Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ”. Με αυτό το σημαντικό έργο ζωγραφική, εμπνευσμένο από ένα υποτιθέμενο θαύμα που συνέβη πριν από δύο αιώνες , ο Greco έφτασε στη δόξα. Ακόμα όμως δεν έχει δημιουργήσει τα μεγαλειώδη έργα που θα κρατήσουν το πνεύμα του ζωντανό στην αιωνιότητα. Εκείνη την περίοδο έρχονται επίσης οι αμφιβολίες για τον ψυχισμό του. Ο El Greco είχε πάντα επαφή με τους απογόνους των Εβραίων, και εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι πολύ κοντά στην παλιά εβραϊκή συνοικία του Τολέδο. Ο εφημέριος του Σάντο Τομέ, που παρήγγειλε την “Ταφή”, ήταν ο ίδιος απόγονος Εβραίων. Ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια, αλλά ξέρουμε ότι λίγο μετά το έργο που τον έκανε διάσημο, έρχεται η στιγμή που θα τον κάνει αθάνατο. Όμως το τέλος της ζωής του πλησιάζει.

Επεισόδιο 6ο: Κυριακή 19/6/2016 στις 21:30 
Ο El Greco φτάνει τελικά στην αθανασία που σήμερα μας κάνει να κοιτάξουμε πίσω για να δούμε ποιος ήταν, τι τον ενέπνευσε, ποιο φως φώτιζε το πνεύμα του. Ο χρόνος εξαντλείται, η φλόγα του σβήνει. Αλλά πριν πεθάνει, πρόλαβε να ζωγραφίσει το αριστούργημά του, η ενσαρκωμένη ψυχή, η ψυχή φυλακισμένη σε μια ζωντανή και μυστικιστική εικόνα, η θεϊκή «Asuncion de Ovalle». Αλλά, ενώ ο El Greco ολοκληρώνεται ως καλλιτέχνης, η ζωή θα του δώσει και το τελευταίο χτύπημα. Η περιουσία του έχει εξανεμιστεί, ο γιος του καταλήγει στη φυλακή. Κανένας μαθητής δεν ακολουθεί την τέχνη του, κανείς δεν καταλαβαίνει το έργο του… Ακολουθούν δικαστικές διαμάχες για την ταφή του στο μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο, η φτώχεια των εγγονιών του, η λήθη του έργου και των απογόνων του. Αλλά πια δεν έχουν σημασία οι αδικίες του παρελθόντος: ο El Greco είναι αθάνατος.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Ιουνίου με το ντοκυμαντέρ “El GRECO: ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b