MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
23
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η όπερα της πεντάρας από τον Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Παλλάς

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

“Η όπερα της πεντάρας”, το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ παρουσιάζεται από τις 24 Φεβρουαρίου σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Παλλάς.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

“Η Όπερα της Πεντάρας” έχει κατά καιρούς αντιμετωπιστεί ως μιούζικαλ, ως πολιτική σάτιρα με τραγούδια, ως κωμωδία ευρείας κατανάλωσης, ως μουσικό μπουλβάρ, ακόμα και ως επιθεώρηση εποχής. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για τίποτε από αυτά.

Λίγα λόγια για την παράσταση, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά:
Το έργο μπορεί να δανείζεται στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου, αλλά τελικά αποτελεί ενα ιδιαίτερο θεατρικό είδος από μόνη της. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη δυσκολία, αλλά και η μεγάλη πρόκληση για ένα σύγχρονο ανέβασμα: μέσα από μια προσεκτική και θαρραλέα προσέγγιση, να αναδειχθούν η καθαρότητα, η εκρηκτικότητα και η ψυχαγωγική δύναμη που συνθέτουν τον κόσμο του υπέροχου αυτού έργου.

opera pentaras theatro pallas

Πρώτη προϋπόθεση, είναι ένας πλήρης σε όλα τα επίπεδα θίασος και μια δυνατή ομάδα συντελεστών. Την έχουμε. Δεύτερη, μια γενναιόδωρη παραγωγή, πράγμα καθόλου αυτονόητο στις μέρες μας. Την έχουμε. Τρίτη, οι τεράστιες μουσικές απαιτήσεις, απόλυτα καλυμμένες. Τις έχουμε. Τέταρτη, μια παράσταση με σαφείς στόχους, που να είναι ταυτόχρονα πιστή στο πρωτότυπο, σοβαρή χωρίς σοβαροφάνεια, κωμική χωρίς ευκολίες, ελκυστική στο μεγάλο κοινό και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Το μεγάλο στοίχημα.

Το σκηνικό θα είναι ένας μεγάλος, ενιαίος χώρος μαζικής εργασίας, όπου θα συνυπάρχουν, θα συμβιώνουν και θα συγκρούονται μέχρις εσχάτων, μέρα και νύχτα, όλες οι διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που απαρτίζουν την τόσο ιδιότυπη, αλλά και τόσο οικεία κοινωνία της «Όπερας»: ζητιάνοι, πόρνες, μικροεγκληματίες, αστυνομικοί, μικρά και μεγάλα αφεντικά, αλλά και το υπέρτατο, αόρατο αφεντικό, πάνω από όλα και όλους. Κοφτές, κινήσεις, καταιγιστικός ρυθμός, πυκνά γκρουπαρίσματα των ηθοποιών, σβέλτο, ειρωνικό ύφος στον λόγο και η ανυπέρβλητη, διεγερτική, τζαζίστικη μουσική του Κουρτ Βάϊλ.

opera pentaras theatro pallas2

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Φεστιβάλ
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
8ο Διεθνές Φεστιβάλ «Ευρωπαϊκή Πολυφωνία»: Η Ρόδος μεταμορφώνεται σε ανοιχτή πολιτιστική σκηνή
Φεστιβάλ
Νύχτες Αλληλεγγύης 2026: Έριξε αυλαία το Φεστιβάλ Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου
Μουσικά Νέα
Ημέρα Πεταλούδας: Το ιστορικό εργοστάσιο στον Κηφισό γίνεται μουσικό φεστιβάλ
Cine News
7ο KinoFest: Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος ξανά στην Πάτρα, πιο προσβάσιμος από ποτέ
Cine News
Όλιβερ Λάσε: Ο σκηνοθέτης του «Sirât» στο 67ο ΦΚΘ με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην έρημο
Φεστιβάλ
Το 12ο Φεστιβάλ Ποίησης ερχεται στο Μέγαρο Μουσικής με ελεύθερη είσοδο
Cine News
WIPE Berlin: Το διεθνές αντισυμβατικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού κινηματογράφου κάνει στάση στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Καινοτομία στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας: Το Festival Alzheimer επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ
Cine News
DISFF49: Ολόκληρη η ζωή χωράει σε μια μικρού μήκους ταινία
Cine News
ANIMASYROS 2026: Οι ταινίες, τα αφιερώματα και τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν
Γεύση
Burger Fest Vol.12: 11 burger houses, 12 live acts κι ένα Best Burger Award μάς περιμένουν στο Γκάζι
Παιδί
«Το Μουσείο Θέλω να Είναι…»: Το 4ο Cycladic Kids Festival καταλαμβάνει το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων