MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αίας του Σοφοκλή στο Θέατρο Βράχων

Μετά την εξαιρετική πρεμιέρα της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο “Αίαντας” του Σοφοκλή παρουσιάζεται στο θέατρο Βράχων τη Δευτέρα 27 Ιουλίου σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Στην τραγωδία αυτή, που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος∙ και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.

Όπως πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικοί –με εκπρόσωπο εδώ τον Οδυσσέα– κερδίζουν το προβάδισμα σε σχέση με τους πολεμιστές που, ενώ τα έδωσαν όλα με αυταπάρνηση, έρχεται η ώρα, στη νέα τάξη των πραγμάτων, να παραμεριστούν.

Μια από τις φορτισμένες πολιτικά τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό.

aias-new-2

Προπώληση

  • Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού (Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.) Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.
  • Δημαρχείο Δάφνης (Έλλης 16 & Κανάρη, Δάφνη 1ος ορ.) Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 12.00
  • Δημαρχείο Υμηττού (Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός) Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. – 12.00
  • Ταμείο Θεάτρου Βράχων: Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.
  • Ηλεκτρονική προπώληση : http://www.viva.gr/tickets/theater/kalokairini-periodeia/aias-tou-sofokli/

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b