MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Γιάννης “Χ”= ξένος στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Το Θέατρο Τόπος Αλλού φιλοξενεί την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 18.00, την διαδραστική παράσταση “Γιάννης “Χ”=ξένος”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Bullying (6 Μαρτίου).

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Ελληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον αποδεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα “των νταήδων” του σχολείου με κάθε αφορμή.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του “θύματος” και του “θύτη”. Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Οι θεατές έχουμε την ευκαιρία, όχι μόνο να δουν την παράσταση, αλλά να συζητήσουν και με τους συντελεστές. Διότι το “Γιάννης Χ=xenos” είναι μια παράσταση μοντέλο έτσι χτισμένη και δομημένη που δίνει την δυνατότητα στο κοινό να εκφραστεί και να ακουστούν οι απόψεις του μέσα στο θέατρο κατά την διάρκεια της παράστασης. Έτσι αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα τόσο στη σκηνή και στην πλατεία αλλά και ανάμεσα στους θεατές που έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο φαινόμενο. Το όφελος είναι προφανές. Οι θεατές παιδιά και μεγάλοι συνειδητοποιούν τις κρυφές και επικίνδυνες πλευρές του Bullying και παίρνουν σαφείς αποστάσεις και θέση απέναντι του.

Συντελεστές:
Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος *Video: Γιώργος Αλεξίου

Παίζουν: Ανδρέας Παπαγιαννάκης (ηθοποιός, εκπαιδευτικός), Αναστασία Χαριτίδου (ηθοποιός, παιδαγωγός), Κατερίνα Κρέπη (ηθοποιός, φιλόλογος) Σάκης Τσινιάρος (ηθοποιός), Ηλίας Μενάγιερ (ηθοποιός).

Κυριακή 15 Μαρτίου στις 18.00
Γενική είσοδος: 10€ – 8€ (group)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108656004


ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων | http://topos-allou.gr/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Νίκος Καμτσής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής


Παίζουν: Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Αναστασία Χαριτίδου, Κατερίνα Κρέπη, Σάκης Τσινιάρος, Ηλίας Μενάγιερ

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Σταθμός Ω: Ένα νέο ελληνικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου στο Εθνικό
Θεατρικά Νέα
A Biographical Wardrobe: Στο Onassis Ready, η Τίλντα Σουίντον αφηγείται τη ζωή της μέσα από μια εκλεκτική συλλογή ρούχων
ΘΕΑΤΡΟ
Μια Καινούργια Ομορφιά: Μια παράσταση-εγκατάσταση της Ομάδας Θεάτρου Όπερα στο Πάνω Σπίτι
ΘΕΑΤΡΟ
Η Κυρά της Ρω: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Φιλίπ
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Αι Γυμνισταί: Η παράσταση της Ομάδας Νοσταλγία ξανά στο Rabbithole
ΘΕΑΤΡΟ
πολίτες β’ κατηγορίας, του Brian Friel στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Θεατρικά Νέα
Τακούνια στον Βάλτο: Η παράσταση των Χειλάκη-Δούνια στο Θερινό Λαμπέτη και σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
LuLe, της Κατερίνας Μπιλιούρη και του Βασίλη Τσιάκα στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Θεατρικά Νέα
Μαζί στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή: Μια παράσταση ισότιμης συμπερίληψης στο Μέγαρο Μουσικής
Θεατρικά Νέα
Sexy Laundry: Η παράσταση με τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Ρένια Λουιζίδου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Latent: Το χορογραφικό έργο της Μαρίας Κολιοπούλου έρχεται στο Mammot