MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου αιώνα” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο της Πράξης “Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα” της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” – ΕΣΠΑ 2007-2013, υλοποιεί το Έργο “Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου αιώνα”.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από Φεστιβάλ Παραστάσεων, ένα Διεθνές Φόρουμ, Εργαστήρια και Σεμινάρια, Δημιουργία διαδικτυακού τόπου, αλλά και την παραγωγή Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Έκδοσης, που το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σχεδίασε, επεξεργάστηκε και υπέβαλε στους αρμόδιους φορείς ήδη από τον Οκτώβριο του 2011, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου δραστηριοτήτων με επίκεντρο Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα, που συνδυάζει τη θεατρική πρακτική, τις εφαρμογές της στο σχολικό περιβάλλον και τα πορίσματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό τόσο στην ελληνική και διεθνή κοινότητα αξιοποιώντας στοιχεία του πολιτισμού, όσο και στις συνεργασίες και συμπράξεις με εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς και ευρύτερα πολιτιστικούς φορείς στη βάση της θέσης ότι εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές, ενήμεροι και για τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από το θέμα, είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαχρονική και διεθνή εμβέλεια του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό διαλέγεται με την κοινωνία και την εξέλιξή της.

Το Έργο, καινοτόμο και δυναμικό αναπτύσσεται σε 5 Δράσεις, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα και αλληλοτροφοδοτούνται. Δημιουργούνται με προοπτική καθιέρωσής τους, ως θεσμών, δύο κορυφαίες διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας:

1. Το “Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων”
Θεσμός ο οποίος ενθαρρύνει τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, ενισχύει την επιστημονική έρευνα και εκπαιδεύει μια ολόκληρη κοινότητα στην υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων διεθνούς εμβέλειας γύρω από τους μαθητές / σπουδαστές και το σχολείο και απευθύνεται σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας, της ομογένειας και του εξωτερικού.
Κεντρικό σημείο αναφοράς, αποτελεί η επιλογή αξιοποίησης της Αρχαίας Ολυμπίας, ως κεντρικού χώρου που θα φιλοξενήσει 10 επιλεγμένες παραστάσεις από τις 6 έως τις 10 Μαΐου, από μαθητές, σπουδαστές και νεανικά σχήματα. Παράλληλα, θα λειτουργεί Έκθεση αφιερωμένη στην “Τριλογία” του Μιχάλη Κακογιάννη (ταινίες: Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Τρωάδες), και θα γίνει Προβολή του Ντοκιμαντέρ “Anaparastasis” του Κωστή Ζουλιάτη, που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου.

Το Φεστιβάλ “Πράξις Αρχαίου Δράματος: Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων” στην Αρχαία Ολυμπία, μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο ραντεβού θεάτρου για νέους στον κόσμο, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών του η Ολυμπία -και η ευρύτερη περιοχή- θα μετατρέπεται σε έναν από τους πλέον επισκέψιμους χώρους στην Ελλάδα με αναμφίβολα ιδιαίτερα αξιόλογες θετικές και άμεσες οικονομικές επιπτώσεις.

2. Το “Διεθνές Forum για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση”
Μία διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα της οποίας η θεματολογία θα επιλέγεται μετά από πρόταση Συμβουλευτικής Επιτροπής. Επιδιώκεται η συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων (δημιουργών και επιστημόνων) διεθνούς κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο να καθιερωθεί σταδιακά ως ένας από τους πλέον σημαντικούς διεθνείς θεσμούς. Το 1ο πιλοτικό Διεθνές Forum πραγματοποιείται στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τίτλο “Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις-θέσεις-αντιθέσεις” και θα διερευνήσει τα θέματα: Το Αρχαίο Δράμα στη σχολική τάξη, Οι πανεπιστημιακές σπουδές στο Αρχαίο Δράμα, Το Αρχαίο Δράμα στις δραματικές σχολές (η εκπαίδευση του ηθοποιού), Σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις για το Αρχαίο Δράμα και η πρόσληψή τους από το σύγχρονο κοινό, Το Αρχαίο Δράμα και η κοινότητα (μη τυπική και δια βίου εκπαίδευση, το Α.Δ. και τα κοινωνικά προβλήματα)

3. “Επιμόρφωση – Σεμινάρια – Εργαστήρια”

Επιπλέον, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του προγράμματος Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου ΑΙΩΝΑ διοργανώνει και έξι διαφορετικά Σεμινάρια και Εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ένα Σεμινάριο στην Αθήνα από τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Μανιώτη, με θέμα “Μικρός περίπατος στις παρυφές του Αρχαίου Δράματος” και τη συμμετοχή 70 εκπαιδευτικών της β’ βάθμιας εκπαίδευσης και ένα Εργαστήριο στη Λήμνο από την σκηνογράφο και ενδυματολόγο Μάρθα Φωκά με θέμα “Ανακαλύπτοντας το θεατρικό προσωπείο: από την ιδέα στην υλοποίηση”, στο οποίο έλαβαν μέρος μαθητές του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου και μέλη της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Τα εργαστήρια, εκτός από εκείνο των Αθηνών, οργανώνονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμεθόριων περιοχών, σε σχολεία που προτίθενται να συμμετάσχουν στο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών & Νέων, ή/και σε σχολεία που έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες διοργανώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού. Οι διδάσκοντες, σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και επιστημονικού χώρου, επιλέγονται μετά από πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με το θεματικό περιεχόμενο του κάθε Εργαστηρίου ή Σεμιναρίου.

4. “Δημιουργία Διαδικτυακού Τόπου”
Η Δημιουργία Διαδικτυακού Τόπου ολοκληρώνει το συνολικό πλαίσιο του Προγράμματος, όχι μόνο μέσα από την απολύτως αναγκαία διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας, αλλά και μέσα από τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ουσιαστικής συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη διαμόρφωση κι εξέλιξη του περιεχομένου όλων των υπόλοιπων Δράσεων.

5. “Παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού”
Μετά την ολοκλήρωση των 4 προηγουμένων δράσεων θα προετοιμαστεί η παραγωγή δίγλωσσου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Το υλικό αυτό (έντυπο και ηλεκτρονικό) θα ανακεφαλαιώνει το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν, και θα αποσταλεί σε εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας, της ομογένειας και του εξωτερικού.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το συγκεκριμένο πρόγραμμα “Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα”, που έρχεται να συμπληρώσει το από τριετίας Πρόγραμμά του: ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: “Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις”, το οποίο αφορά στη συνεργασία με μεγάλα διεθνή Πανεπιστήμια, κάνει πράξη την πεποίθησή του ότι το σύγχρονο Σχολείο οφείλει να είναι ένα ανοικτό σχολείο. Ανοικτό τόσο στην ελληνική και διεθνή κοινότητα, αξιοποιώντας στοιχεία του πολιτισμού, όσο και στις συνεργασίες και συμπράξεις με εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς και ευρύτερα πολιτιστικούς φορείς. Η θεατρική πρακτική και η επιστημονική έρευνα γύρω από τις σκηνικές παραστάσεις Αρχαίου Δράματος βρίσκονται σε συνεχή διάλογο τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούνται. Έτσι, η καλλιτεχνική αναζήτηση βρίσκει το έρεισμά της στο παρόν, παράλληλα με τη θεωρητική της υποστήριξη.


Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b