MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ

Επί + Επί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ (1914-2014), οργανώνει Διημερίδα με θέμα “Επικαιρότητα – Επιθεώρηση”. Η διημερίδα θα κορυφωθεί με την παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου “Επί+Επί” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, στις 21.00.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Στη διημερίδα, που θα διεξαχθεί στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2015, θα λάβουν μέρος: καθηγητές των θεατρολογικών σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας, συντελεστές της επιθεώρησης (ηθοποιοί, χορογράφοι, μουσικοί), κριτικοί θεάτρου.

Σημειώνει η Μάνια Παπαδημητρίου για την παράστασή της: Η μουσικοθεατρική παράσταση “ΕΠΙ + ΕΠΙ” είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την ιστορία της επιθεώρησης και της σχέσης της με την επικαιρότητα και την δημοσιογραφία (ΕΠΙθεώρηση-ΕΠΙκαιρότητα)….Και στόχο έχει να δώσει στον θεατή γεύσεις για τις ιστορικές καταστάσεις που γέννησαν στη χώρα μας αυτό το θεατρικό είδος, που συντρόφεψε και συντροφεύει ακόμα γενιές και γενιές ανθρώπων, με την παράξενη δυνατότητα που έχει, να κάνει την καθημερινότητα και στις πιο δύσκολες εκδοχές της, πιο υποφερτή!

Η επιθεώρηση είναι ένα θεατρικό είδος που κατηγορήθηκε από πολλούς και κατηγορείται ακόμα ως ελαφρό, αβαθές, μη διαχρονικό… δηλαδή, ως μη “υψηλή τέχνη”! Έχει όμως επιζήσει και έχει αγαπηθεί από το κοινό και τους καλλιτέχνες σε αυτό τον τόπο, ήδη 100 ολόκληρα χρόνια, με τις ίδιες ή ανάλογες φόρμες και δυστυχώς ή ευτυχώς με τα ίδια ή ανάλογα θέματα. Ο έρωτας, το χρήμα και η πολιτική με τις κωλοτούμπες της, ο επαρχιωτισμός, η ξενομανία, η σχέση μας με την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και η Ανατολή που στην αγκαλιά της ζούσαμε τόσα και τόσα χρόνια πριν από τα τελευταία 150 που “ανήκομεν εις την δύσιν”…….

Ζώντας τα πρώτα παιδικά μας χρόνια στην δεκαετία του 1970 και μετά (εμείς που συνθέσαμε αυτήν την παράσταση) είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε, να πάρουμε γεύσεις ή να διαβάσουμε πληροφορίες για την επιθεώρηση ανακατωμένες με μελωδίες, που αν και έρχονταν από το πολύ βαθύ παρελθόν, μπερδεύτηκαν μέσα στο υποσυνείδητό μας με το παρόν το δικό μας και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μνήμης μας!!! Είναι σαν αυτά όλα τα τραγούδια και κάποια από τα κείμενα να μιλούν για το σήμερα!!! Αυτήν η αλληλουχία από τη μία, αλλά και το αποκαλυπτικό μπέρδεμα από την άλλη, επιχειρεί να αποδώσει η παράστασή μας με γλαφυρό τρόπο, αλλά και με κάποια πικρία για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην ηλικία που είμαστε και δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι τύχη ή ατυχία να γεννιέται και να μεγαλώνει κανείς σ αυτό τον τόπο!!!!!!

Συντελεστές:
Κείμενα- Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Μάνια Παπαδημητρίου (κομπέρ)
Μαριαστέλλα Τζανουδάκη (τραγούδι)
Άρης Γραικούσης (πιάνο)
Θοδωρής Λυκουρόπουλος (βιολί)
guest: Ευσταθία (τραγούδι), Γιάννης Ζουγανέλης (τραγούδι), Αγαπητός Μανδαλιός (απαγγελία), Μαριέτα Σγουρδαίου (επιθεωρησιακό νούμερο)
Επιμέλεια εκδήλωσης: Ναταλία Μηνιώτη

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, στις 21:00
Είσοδος Ελεύθερη (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)
Τηλ: 2103418579

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου


Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Άρης Γραικούσης, Θοδωρής Λυκουρόπουλος, Ευσταθία, Γιάννης Ζουγανέλης, Αγαπητός Μανδαλιός, Μαριέτα Σγουρδαίου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b