MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στον Σουηδό Roy Andersson το χρυσό λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας

Στη μαύρη κωμωδία «Ένα περιστέρι κάθισε στο κλαδί, διαλογιζόμενο για την ύπαρξη» του Σουηδού σκηνοθέτη Roy Andersson απονεμήθηκε, όπως αναμέναμε οι περισσότεροι, το Χρυσό Λιοντάρι του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο σκηνοθέτης έχει στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων και τα “Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο” (2000) και αντλεί την έμπνευσή του από επεισόδια που βλέπει καθημερινά. 

Για τα βραβεία αποφάσισε η κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον συνθέτη Alexandre Desplat (Γάλλος με ελληνίδα μητέρα) και μέλη τους Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman και Carlo Verdone.

Το Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο Ρώσο Andrej Koncalovskij  για  την ταινία «Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου». Το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στον Αμερικανό ντοκιμαντερίστα Joshua Oppenheimer για το ντοκιμαντέρ του, «Η όψη της σιωπής» με θέμα την γενοκτονία στην Ινδονησία. 

Η ιταλική ταινία με τον αμερικανικό τίτλο «Hungry Hearts» είχε την τιμητική της στα βραβεία ερμηνειών. Στον Αμερικανό Adam Driver και την Ιταλίδα Alba Rohrwacher, πρωταγωνιστές της ταινίας  του Saverio Costanzo απονεμήθηκαν τα βραβεία Βόλπι καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας.

Το βραβείο σεναρίου κέρδισε ο Ιρανός σκηνοθέτης Ρακσάν Μπάνι-Ετεμάντ για την ταινία του «Ιστορίες», σχόλιο πάνω στην κοινωνική κατάσταση στο Ιράν μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες.

Για το σινεμά της Τουρκίας υπήρξε διάκριση, μετά τις Κάννες και στη Βενετία. Στον Τούρκο σκηνοθέτη Καάν Μουζντετσί απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ταινία του «Σίβας», που αφηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού και του σκύλου του στην Ανατολία.

Το βραβείο Marcello Mastroianni για τον καλύτερο νέο ηθοποιό δόθηκε στον Romain Paul. Ο Λέοντας του μέλλοντος- Luigi De Laurentiis δόθηκε στην ταινία Court του Ινδού Chaitanya Tamhane.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b