MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έρευνα: Πολύ λίγοι οι ρόλοι για τους μη λευκούς ηθοποιούς στο Hollywood

Λίγο μετά το θέμα που ξέσπασε με τις κατηγορίες προς τον Woody Allen ότι δεν προσλαμβάνει μαύρους ηθοποιούς, μία επιστημονική έρευνα για το Hollywood δείχνει πως οι ταινίες του δεν αντιπροσωπεύουν την ποικιλία πληθυσμών, που έχουν οι ΗΠΑ. Η έρευνα εντοπίζει διακρίσεις υπέρ των λευκών στον καταμερισμό των ρόλων στις ταινίες του Hollywood.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια προέβη σε αυτή την έρευνα μελετώντας σχεδόν 4 χιλιάδες χαρακτήρες από από τις 100 πιο εμπορικές ταινίες του 2913. Σε αυτή την έρευνα φαίνεται ότι οι πιο ριγμένοι από όλους είναι οι λατινικής καταγωγής ηθοποιοί, οι οποίοι παίζουν μόνο στο 4.9% των ομιλούντων ρόλων, ενώ αποτελούν πάνω από το 16% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Οι μαύροι ηθοποιοί παίζουν στο 14,1% των ρόλων και το 17% των ταινιών δεν έχει κανέναν ομιλούντα ρόλο μαύρου ηθοποιού. 

Σε μια κοινωνία, της οποίας τα δημογραφικά διαρκώς αλλάζουν, το Hollywood δεν έχει καταφέρει να αντικατροπτρίσει την πολυπολιτισμικότητα και τον πλουραλισμό των εθνοτικών ομάδων μέσα στον αμερικανικό πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν τα μισά παιδά κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ δεν είναι λευκά. Αντίθετα, οι ταινίες συνεχίζουν να δείχνουν μια ομοιογενή εικόνα για τον κόσμο. 

Η διάκριση λειτουργεί ιδιαίτερα εις βάρος των Λατίνων της Αμερικής, οι οποίοι κόβουν σχεδόν το 25% των εισιτηρίων στις ΗΠΑ και ξοδεύουν σχεδόν 1 τρισ. δολάρια.

Ειδικά, για τις Λατίνες ηθοποιούς, η έρευνα εντοπίζει ότι οι ρόλοι τους χαρακτηρίζονται κυρίως από σεξουαλικό χαρακτήρα, περισσότερο από κάθε άλλη εθνική ομάδα. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 37% εμφανίζονται μερικών ή ολικών γυμνές στις ταινίες. 

Η έρευνα υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει πως τα πολιτιστικά στερεότυπα καθορίζουν το πώς θα παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη οι χαρακτήρες από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα. 


Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b