MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απίστευτο! “Ο πόλεμος των άστρων” από τον Σαίξπηρ γίνεται best-seller!

Νομίζατε ότι “Ο Πόλεμος των Άστρων” γράφτηκε από τον George Lucas; Πόσο γελασμένοι είστε! Ο William Shakespeare τον είχε προλάβει και είχε δημιουργήσει τις διαστημικές ιστορίες με το Han Solo, την Πριγκίπισσα Leia και τον Luke Skywalker αιώνες πριν τον διάσημο ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη επιστημονικής φαντασίας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Κι επειδή “Πόλεμος των Άστρων” και Shakespeare δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το κοινό, η σαιξπηρική τριλογία “William Shakespeare’s Star Wars” , “William Shakespeare’s The Empire Striketh Back” και “William Shakespeare’s The Jedi Doth Return” έχει γίνει best seller. 

Φυσικά δεν άλλαξε τόσο πολύ η ιστορία της λογοτεχνίας! Όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι του αμερικανού συγγραφέα Ian Doescher, ο οποίος λάτρευε από μικρός τον Shakespeare, αλλά και τις ταινίες του “Πολέμου των Άστρων”. Αποφάσισε, λοιπόν, να συνδυάσει  το στυλ και το ρυθμό του σαιξπηρικού λόγου, γράφοντας τα σενάρια του Πολέμου των Άστρων με τη γλώσσα της εποχής του μεγάλου δραματουργού και σε ιαμβικό πεντάμετρο. 
1IANDOE~1
Η ιστορία έχει τους ίδιους χαρακτήρες, τον Han Solo, την Πριγκίπισσα Leia, τον Luke Skywalker, τον Obi-Wan Kenobi κ.α. ενώ έχει και χορό (θυμίζοντας και αρχαία τραγωδία). Ο ίδιος ο συγγραφέας, όταν ρωτήθηκε ποιούς θα ήθελε να ερμηνεύσουν τους κεντρικούς χαρακτήρες στα έργα του, απάντησε ότι θα προτιμούσε τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές. Αλλά αν αυτό δεν γίνεται “ίσως την Emma Watson για Πρ. Leia, τον Tobey Maguire για Luke Skywalker, τον Matt Damon για Han Solo, τον Kenneth Branagh για Obi-Wan Kenobi και Patrick Stewart για Darth Vader (ώστε να υπάρχει μια γέφυρα για το διχασμό ανάμεσα στο Star Wars και το Star Trek). Ο Kevin Kline θα μπορούσε να είναι ο Χορός μου.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ian Doescher. 

Η τριλογία του αμερικανού συγγραφέα έχει κάνει αίσθηση στην Αμερική και έχει λάβει καλές κριτικές. Η Newsday θυμάται τον Άμλετ και γράφει στην κριτική της: “Όπως θα έλεγε κι ο Shakespeare, μπορεί να νομίσετε ότι αυτό είναι τρέλα, αλλά υπάρχει μέθοδος μέσα της”. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχεται ότι  οι πολλαπλές επιρροές, που δέχεται από το χώρο της λογοτεχνίας και του σινεμά, τον ώθησε σε αυτό το “τρελό” (αλλά με μέθοδο) εγχείρημα, να μεταφέρει στην σαιξπηρική γλώσσα την ιστορία του George Lucas. Όπως δηλώνε σε συνέντευξή του στο quirkbooks.com  “το 2012, διάβασα το Pride and Prejudice and Zombies, είδα την τριλογία Star Wars  για εκατομμυριοστή φορά με φίλους και παρευρέθηκα στο Oregon Shakespeare Festival με την οικογένειά μου,  όπου η γυναίκα μου κι εγώ είδαμε μια διασκευή των “Εύθυμων Κυράδων του Ουίνσδορ” με θέμα τον gay γάμο με τίτλο  “The Very Merry Wives of Windsor, Iowa” από την Alison Carey. Κι εκεί του ήρθε η ιδέα για για το William Shakespeare’s Star Wars®.”

Καλά ο Doescher. Όμως ο ίδιος ο George Lucas μπορεί να είχε επηρεαστεί από τα κείμενα του Shakespeare; Ο Ian Doescher πιστεύει πως “όχι άμεσα. Αλλά νομίζω ότι κάθε σύγχρονος αφηγητής έχει επηρεαστεί από τις ιστορίες, με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε και μας είναι οικείες, τις κοινές μας πολιτιστικές αφηγήσεις. Τα έργα του Shakespeare αποτελούν κομμάτι αυτής της παράδοσης, οπότε ο George Lucas πιθανότατα επηρεάστηκε τουλάχιστον μερικώς από τον Shakespeare, όπως και από τους Twain, Dickens, Melville, κ.α.”
1william shakespeare starwars

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις της τριλογίας “William Shakespeare’s Star Wars®” έχουν στο εσωτερικό τους μαζί με το κείμενο και ασπρόμαυρες εικόνες ελισαβετιανής τεχνοτροπίας.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b