MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Πέτρος Μάρκαρης πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

ο συγγραφέας και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης είναι πλέον πρόεδρος του ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες αποφάσεις του απερχόμενου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, καθώς πλέον τη θέση του πήρε ο Κ. Τασούλας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Επίσης ορίστηκαν, αντιπρόεδρος ο παραγωγός κινηματογράφου Νίκος Σέκερης και μέλη ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, η σύμβουλος επικοινωνίας-ΜΜΕ Ελπίδα Σκινδήλια, η ενδυματολόγος-σκηνογράφος Μπιάνκα Νικολαρεΐζη και ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος.

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε).  Η σχέση του με το σινεμά είναι έντονη, καθώς έχει σημαντικό έργο ως σεναριογράφος.  Η εργογραφία του περιλαμβάνει τα σενάρια (συνήθως σε συνεργασίες) των ταινιών Μέρες του 36 (1972), Ο Μεγαλέξανδρος (1980), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια αιωνιότητα και μία μέρα (1998), Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει σε σκηνοθεσίες Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς κα το Εραστές στη μηχανή του χρόνου (1990) του Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Τον Ιανουάριο του 2008, ο Πέτρος Μάρκαρης τοποθετήθηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.).  Για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύτηκε τον Μάιο του 2014 με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b