MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Peter O’ Toole

Ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του 20ου αιώνα, Ιρλανδός ηθοποιός Peter O’ Toole, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακρά ασθένεια. Ο πρωταγωνιστής του Λώρενς της Αραβίας, της Νύχτας των στρατηγών και πολλών άλλων έργων πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Peter Seamus Lorcan O’Toole, (2 Αυγούστου 1932 – 15 Δεκεμβρίου 2013) τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Έμμυ. Παρότι είχε προταθεί οκτώ φορές για Όσκαρ, δεν κατάφερε ποτέ να το κερδίσει. Ωστόσο, το 2003 η Αμερικανική Ακαδημία τον τίμησε με ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του.

Αρχικά ασχολήθηκε με το θέατρο αναλαμβάνοντας σαιξπηρικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και τον Άμλετ. Το ντεμπούτο του στην τηλεόραση το έκανε το 1954. Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του έγινε το 1962, όταν έπαιξε στο Λώρενς της Αραβίας, ταινία που απογείωσε την καριέρα του.

Στην προσωπική του ζωή ο Peter O’ Toole απέκτησε τρία παιδιά από δύο συντρόφους του, τη σύζυγό του Sian Phillips (2 κόρες) και αφού χώρισε απέκτησε κι ένα γιο με  την σύντροφό του και μοντέλο Karen Brown. Επίσης, είχε έντονη ακτιβιστική και αντιπολεμική δραστηριότητα. Όταν ήταν φοιτητής, τη δεκαετία του 50 συμμετείχε σε διαμαρτυρίες εναντίον του πολέμου της Κορέας, ενώ αργότερα είχε την ίδια στάση και απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b