MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ταινία για την οικονομική κρίση έκανε SOLD OUT στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή της ταινίας του Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, «Ο Χορός της Πραγματικότητας», γέμισε την αίθουσα του κινηματογράφου «Λαΐς», στο πλαίσιο του αφιερώματος του συνολικού του έργου. Η προβολή είχε ξεπουλήσει από το πρωί της ίδιας μέρας και περίπου 40 θεατές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να δουν την ταινία του Χιλιανού δημιουργού, στην Αθηναϊκή της πρεμιέρα στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στην πιο προσωπική και ολοκληρωμένη ταινία της καριέρας του (που ολοκλήρωσε με τη βοήθεια καμπάνιας crowdfunding), ο Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι αντί να μας αφηγηθεί μια βιογραφία σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιεί τον ίδιο σε παιδική και ενήλικη κατάσταση να έρχεται αντιμέτωπος με το πρόσωπο του πατέρα του.

Η ιστορία, χωρισμένη σε δύο ενότητες, επιτρέπει την αφήγηση σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο (ο δημιουργός συμβουλεύει τον εαυτό του σε παιδική ηλικία – η νεαρή μορφή του δημιουργού παρατηρεί τη ζωή του πατέρα του). Αυτό το σκηνοθετικό τέχνασμα της αφήγησης μιας πρωτογενούς ιστορίας μέσα από τα μάτια ενός άλλου προσώπου, λειτουργεί ως αντίβαρο των παιδικών χρόνων του δημιουργού και όσων επιτευγμάτων κατάφερε ο ίδιος στον χώρο της τέχνης.

Κριτικό όσο λίγες ταινίες του, μιλάει για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση αξιών, το θέατρο του παραλόγου στην καθημερινότητα μας αλλά και τις πληγές στις πολιτικές ιδεολογίες. Μέσα από τον «Χορό της Πραγματικότητας», με άνεση επαγγελματία χορευτή και σε ρόλο «καβαλιέρου», ο Χοδορόφσκι οδηγεί το κοινό σε όσα θυμάται αλληγορικά το μυαλό του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένα Φελινικό δημιούργημα που η αλήθεια και το ψέμα, το όνειρο και η πραγματικότητα, η ιστορία και οι παραφράσεις της, η λογική και το παράλογο γίνονται ένα.

«Ο Χορός της Πραγματικότητας» έκανε την πρεμιέρα του στο 15νθήμερο των σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών και η Videorama Films σε συνεργασία με την ODEON έχει αναλάβει τη διανομή της ταινίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b