MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το OpenWalkAthens μας ξενάγησε στις πιο νόστιμες γωνιές της Αθήνας- Ήμασταν εκεί! (gallery)

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού έγινε κυνήγι της κρυμμένης γαστρονομικής απόλαυσης στο OpenWalkAthens 2 που οργάνωσαν οι Atenistas. Οι όροι του παιχνιδιού παρόμοιοι. Έχεις έναν χάρτη και ψάχνεις με αυτόν να βρεις διάφορους προορισμούς. Μόνο που οι θησαυροί που ανακαλύπτεις, είναι θησαυροί γευστικοί. Ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, παντοπωλεία, καταστήματα με είδη τροφίμων, όπως ξηροί καρποί, αλαντικά, τουρσιά, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στους πολυδαίδαλους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και την Ομόνοια, εκεί που δεν το φανταζόσουν ότι μπορεί να κρύβονται θησαυροί γεύσης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σημείο εκκίνησης για την βόλτα σε γαστρονομικές απολαύσεις ήταν το ζαχαροπλαστείο Αριστοκρατικόν, Βουλής 7, κοντά στο Σύνταγμα. Αν και 11 η ώρα το πρωί Κυριακάτικα, που ο κόσμος κοιμάται συνήθως, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Αριστοκρατικόν. Εκεί μας έδωσαν από έναν χάρτη, με σημειωμένους τους 21 προορισμούς για να ανακαλύψουμε λιγότερο ή περισσότερο γνωστές γευστικές πλευρές της Αθήνας. Μας έβαλαν και το αυτοκόλλητο του OpenWalkAthens στην μπλούζα, με σήμα το πιρούνι. Και είχαμε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 4 η ώρα να περιηγηθούμε στους διάφορους προορισμούς, όπου θα μας υποδέχονταν με κεράσματα.
20131020 110850
Οι περιηγητές, επίμονοι και ακούραστοι, με τους χάρτες στα χέρια, ταξίδεψαν στα διάφορα σημεία του κέντρου. Κι εγώ ανάμεσα τους. Η περιοχή, αν και είναι το κέντρο της Αθήνας, δεν παύει να είναι πυκνή σε δρόμους και σε καταστήματα. Ευτυχώς, ο χάρτης ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός. Επίσης, έξω από τον κάθε προορισμό υπήρχε το σήμα της διοργάνωσης, ενώ συνήθως υπήρχαν και ουρές με κόσμο, που περίμενε υπομονετικά, για να δεχθεί το κέρασμα.

ΤΑ HIGHLIGHTS
20131020 111632
-Στο Αριστοκρατικόν, (Βουλής 7) δοκίμασα κυρίως σοκολατάκια. Άλλα είχαν σχήμα λέγκο (σαν το παιχνίδι δηλαδή) και ένα άλλο είχε γεύση και σχέδιο μίνι κορμού- πολύ καλό στην γεύση αυτό. Αλλά αυτό που έκανε την μεγάλη αίσθηση ήταν το σιντριβάνι της λιωμένης σοκολάτας. Υπήρχαν και βουτήματα, που μπορούσες να τα βρέξεις με την ρευστή και απολαυστική οπτικά σοκολάτα. Όπως και να το κάνουμε, η σοκολάτα είναι η μητέρα των γλυκών.

-Το νέο τζατζίκι λέγεται καπαροσαλάτα! Την δοκίμασα στην ταβέρνα Κληματαριά (Πλ. Θεάτρου 2), μαζί με το ζυμωτό ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι, αλλά κι ένα λουκανικάκι αρκετά εύγευστο. Η καπαροσαλάτα έχει κι αυτή βάση το γιαούρτι, αλλά είναι πιο ελαφριά από το τζατζίκι, γιατί δεν έχει σκόρδο. Όμως, είναι εξίσου γευστική, χάρη στην κάπαρη. Επίσης, η ταβέρνα φτιάχνει φαγητά στην γάστρα, ενώ τις Τετάρτες τραγουδάει εκεί η Φωτεινή Βελεσιώτου. Γίνονται και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, καθώς η «Κληματαριά» προσπαθεί να αναβιώσει το πνεύμα της ταβέρνας. Παλιότερα λαϊκοί τραγουδιστές και μουσικοί, όπως ο Βαμβακάρης, τραγουδούσαν στον κόσμο στις ταβέρνες.

loukoumades-Απίστευτοι οι λουκουμάδες στο κατάστημα του Κτιστάκη (Σωκράτους 59). Είναι μικροί και αρκετά τραγανοί, αλλά η ιδιοτυπία τους είναι πως όταν τους δαγκώνεις, σιρόπι πλημμυρίζει το στόμα σου. Μια πραγματικά υπέροχη και αρκετά φτηνή λιχουδιά κοντά στην Ομόνοια.

-Δοκίμασα και το γαλακτομπούρεκο στο ιστορικό γαλακτοπωλείο «Στάνη» (Μ. Κοτοπούλη 10). Ήταν ωραίο. Η κρέμα ανάλαφρη και πλούσια σε γεύση, χωρίς να σε λιγώνει. Επίσης, φτιάχνουν κρέμες, ριζόγαλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και λουκουμάδες. Ανάμεσα στα προϊόντα δικής τους παραγωγής είναι και γιαούρτι. Γι’ αυτό καμαρώνουν πως είναι το καλύτερο στην Ευρώπη.

ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

-Στην άρτια οργανωμένη εκδήλωση, υπήρχε μια ενοχλητική παραφωνία. Κάποια ζαχαροπλαστεία κοντά στο σημείο εκκίνησης, όπου μαζεύτηκε γρήγορα πολύς κόσμος, κέρασαν μερικά γλυκά στην αρχή και στην συνέχεια μάζεψαν τους δίσκους και είπαν: «Τώρα μόνο πουλάμε». Όταν ζητάς να διαφημιστείς από μία εκδήλωση, οφείλεις να σέβεσαι τους όρους. Δεν μπορείς μόνο να έχεις την προβολή, αλλά να μην έχεις κανένα κόστος από αυτήν. Κι εκτός αυτού, το marketing θέλει και κάποια γενναιοδωρία, για να είναι αποτελεσματικό. Οι πιο πολλοί προορισμοί, πάντως, έδειξαν πολύ πιο γενναιόδωροι και συνεπείς σε αυτό που είχε εξαγγελθεί. Και νομίζω ότι και στο θέμα της διαφήμισης των μαγαζιών τους, θα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

– Στο σημείο εκκίνησης, μια γυναίκα ειρωνευόταν κάποιους Γερμανούς, που περίμεναν κι αυτοί στην ουρά, για να δεχτούν τα κεράσματα του ζαχαροπλαστείου. «Τι δουλειά έχουν οι πλούσιοι Γερμανοί να περιμένουν το δωρεάν φαγητό;» έλεγε ειρωνικά. Βέβαια, δεν ξέρω αν ήταν πραγματικά Γερμανοί, γιατί μέσα στον αντιγερμανισμό τους πολλοί, οτιδήποτε βορειοευρωπαϊκό ή κεντροευρωπαϊκό, το βαφτίζουν γερμανικό. Αλλά, όπως και να έχει, δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιος περιορισμός στην διοργάνωση, που να έλεγε: «Απαγορεύονται τα κεράσματα σε Γερμανούς»!

Κείμενα, φωτογραφίες: Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b