MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στην Στέγη!- Τα best of του νέου προγράμματος της Στέγης

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο χορογράφος που κατάφερε να συνδέσει τον μοντέρνο χορό με το ευρύ κοινό θα παρουσιάσει το νέο του έργο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα της Στέγη, ο σκηνοθέτης, χορογράφος, ζωγράφος, δημιουργός κόμιξ, ερμηνευτής κ.α. από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 8 Ιουνίου θα παρουσιάσει την νέα του δημιουργία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φέτος φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, το οποίο όμως θα δώσει ευκαιρίες και ερεθίσματα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό. Το σύνθημα «Η Στέγη μας σπίτι σας» είναι χαρακτηριστικό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, «η Στέγη είναι ανοικτή». Ανοικτή σε πολλά επίπεδα. Σε σχέση με εισιτήρια χαμηλής τιμής, ώστε να διευκολύνει τους μη έχοντες. Ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες. Ανοιχτή στα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης. Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καθώς ταξιδεύουν στο εξωτερικό παραγωγές της. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις εκτός των τειχών του πολυόροφου κτηρίου.
Και φέτος το πρόγραμμα της Στέγης θα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και θα προσφέρει πολλές επιλογές στους θεατρόφιλους, τους μουσικόφιλους, τους φίλους του χορού και των εικαστικών.

ΘΕΑΤΡΟ
Στα θεατρικά ξεχωρίζουν αρκετές παραστάσεις. Κατ’ αρχάς, είναι η παρουσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος καταπιάνεται με το εμβληματικό έργο της Δυτικής Λογοτεχνίας, τον Φάουστ του Γκαίτε (1828-29, ενώ φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει και υλικό από τον προγενέστερο Δρ Φάουστους του Μάρλοου (1604). Με τον Ακύλλα Καραζήση πρωταγωνιστή ενός θιάσου με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Εύη Σαουλίδου και η Θεοδώρα Τζήμου, η παράσταση, που θα ανέβει από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου, σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό.

Προηγείται το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη. Από αυτό ξεχωρίζει το έργο «Ο κυκλισμός του τετραγώνου», σε σκηνοθεσία του πολύ ταλαντούχου 26χρονου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, από τις 16 ως τις 27 Οκτωβρίου. Ένας θίασος με 11 σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Χρήστος Στέργιογλου, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Γιώργος Γάλλος κ.α.

Η Λένα Κιτσοπούλου ανεβάζει στην Στέγη μια Κοκκινοσκουφίτσα αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους (14-25 Μαΐου). Στο «Κοκκινοσκουφίτσα-Το πρώτο αίμα» (από το «Ράμπο- Το πρώτο αίμα») η Κιτσοπούλου γράφει, σκηνοθετεί, αλλά και ερμηνεύει μαζί με 4 άλλους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων ο Γιάννος Περλέγκας και ο Γιάννης Κότσιφας. Επίσης, ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει τον Δεκέμβριο το θεατρικό έργο «Room Service» και ο Σίμος Κακάλας τον Νοέμβριο το έργο της ομάδας του «Τέλος».

Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ξένες παραγωγές, από τις οποίες ξεχωρίζει το εικαστικό ποίημα του Τζέιμς Τεριέ «Tabac Rouge», ένα χορόδραμα με σπουδαίες εικόνες, που θα ανέβει από τις 22 ως τις 24 Νοεμβρίου στην Στέγη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Το μουσικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών υφών. Τόσο η Καμεράτα, όσο και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα πραγματοποιήσουν συναυλίες στην Στέγη. Εκτός όμως από την κλασική μουσική, θα υπάρξουν συναυλίες σύγχρονης μουσικής. Το κουαρτέτο Τετρακτίς, το Takis Barberis group, o Σταύρος Γασπαράτος, ο Κωνσταντίνος Β και οι Artefacts θα πραγματοποιήσουν συναυλίες στην Στέγη, ενώ θα δοθεί βήμα και σε εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα.

ΧΟΡΟΣ
Ξεχωρίζει φυσικά η νέα δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου, για την οποία το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν οι ημερομηνίες ανεβάσματος (23 Μαΐου- 8 Ιουνίου). Πολύ σημαντική θα είναι η παράσταση των Rosas, του διδύμου των Μπορίς Σαρμάτζ και Αν Τερέζα Κέερσμακερ, που θα χορέψει στους ήχους του Partita 2 του Μπαχ, με την βιολονίστρια Αμαντίν Μπεγιέρ (12-14 Δεκεμβρίου). O Ισραέλ Γκαλβάν χορεύει το «αδύνατο», δυναμιτίζοντας τη σκηνή με φλαμένκο χορογραφίες από τις 23 ως τις 27 Απριλίου.

Παράλληλα, στο φεστιβάλ νέων χορογράφων, από τις 1-7 Φεβρουαρίου νέες χορογράφοι, όπως η Λενιώ Κακλέα, η Ελπίδα Ορφανίδου και η Παναγιώτα Καλλιμάνη παρουσιάζουν τα έργα τους.

Όλα αυτά είναι απλά ενδεικτικές αναφορές ενός μεγάλου προγράμματος, με φεστιβάλ, δράσεις στην πόλη, σημαντικές ομιλίες, όπως αυτή της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η οποία θα κάνει συζήτηση για την διάσημη μέθοδό της (που έχει σφραγίσει την σύγχρονη περφόρμανς κι έχει επηρεάσει ακόμα και την Lady Gaga) στις 7 Μαρτίου του 2014.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b