MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι φετινές παραστάσεις στο Τρένο στο Ρουφ

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ καλωσορίζει τη φετινή χρονιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραστάσεων.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

“Το Τρένο των Νεφών” της Ευγενίας Φακίνου
Τη χειμερινή θεατρική σεζόν όλα τα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου θα μεταμορφωθούν για τις ανάγκες της καινούργιας μεγάλης θεατρικής παραγωγής του, τη μεταφορά στο θέατρο του γνωστού βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου “Το Τρένο των Νεφών”.

Η τολμηρή και προκλητική σύλληψη της Τατιάνας Λύγαρη να παρουσιάσει στο γνωστό Τρένο-Θέατρό της το τελευταίο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου “Το Τρένο των Νεφών” (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011) σε μια site-specific θεατρική παράσταση και με έναν πολυπρόσωπο θίασο, υλοποιείται μετά από τη γνωριμία της με την performance – spatial designer Λέλα Ράμογλου. Οι δυο τους συνεργάζονται και μετατρέπουν 4 βαγόνια της Αμαξοστοιχίας (το Θεατρικό Βαγόνι, το Μουσικό Βαγόνι Orient Express, το Wagon-Bar και το Wagon-Restaurant) στο “Τρένο των Νεφών”, σ’ ένα τρένο–φάντασμα που «όταν φεύγει από το σταθμό, βγαίνει από τις ράγες, χώνεται στα νέφη και χάνεται».

Στο τρένο αυτό, επιβιβάζεται ο ήρωας της συγγραφέως, ο Κανένας, μαζί με χρυσοθήρες, ινδιάνους, βασιλιάδες και κονκισταδόρες, την Εβίτα Περόν, τον Ωνάση, τον Τσε Γκεβάρα και τον στρατηγό Μπολιβάρ αλλά και τον ποιητή που γεννήθηκε σε επτά πόλεις. Ψάχνει τον πατέρα του σ’ ένα ταξίδι ζωής προς τη μεγάλη θάλασσα. Οι θεατές ακολουθούν από βαγόνι σε βαγόνι τον ήρωα της Φακίνου σ’ αυτή την προσωπική του διαδρομή, σ’ αυτή την προσωπική του οδύσσεια για την ανακάλυψη του εαυτού του.

Η συγγραφέας εμπνέεται από το “Τρένο των Νεφών”, ένα υπαρκτό τρένο – από τα ελάχιστα στον κόσμο – που ταξιδεύει σε ύψος 4.220 μέτρων στην κορδιλιέρα των Άνδεων. Επηρεασμένη από την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία συνδέει τον μύθο του Οδυσσέα με την ισπανόφωνη παράδοση και μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο που θυμίζει Μάρκες, Αλιέντε, Λιόσα, Αμάντο, Φουέντες, Σεπούλβεδα ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα επίκαιρος και διαχρονικός στην αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για εξατομίκευση και ταυτότητα. Με μαγικό ρεαλισμό μας προσκαλεί σ’ αυτό το ταξίδι ζωής του Κανένα ή του Καθένα από εμάς.

Η θεατρική διασκευή είναι της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου, η σκηνοθεσία – σκηνογραφία της Λέλας Ράμογλου με συνεργάτες τους εικαστικούς Βασίλη Παφίλη και Πένυ Κορρέ, η σύλληψη της ιδέας και η διδασκαλία των ρόλων της Τατιάνας Λύγαρη, η μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη, τα κοστούμια της Duygu Ozturk, οι χορογραφίες της Mαρίζας Βινιεράτου και οι φωτισμοί της Χρύσας Δαδίτσου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Βέργαδος, Δήμητρα Βλάχου, Μαρία Δερεμπέ, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Ανδρέας Μαριανός, Μαρία Μπαγανά, Προμηθέας Nerattini – Δοκιμάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Άρης Τσαμπαλίκας και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.

Τετάρτη έως Σάββατο 9.00 μ.μ., απογευματινή Σαββάτου 7.00 μ.μ. & Κυριακή 8.00 μ.μ.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

“Tα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!”
Φέτος η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ προβάλλοντας μία ενιαία αισθητική χώρου σε ένα εντυπωσιακά διαμορφωμένο εικαστικό περιβάλλον που καταλαμβάνει όλα τα βαγόνια της, προσκαλεί τους μικρούς θεατές να ζήσουν ένα διαδραστικό θεατρικό ταξίδι με τίτλο “Tα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!” εμπνευσμένο από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της Βρετανής συγγραφέως Έντιθ Νέσμπιτ “Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν”.

Η Έντιθ Νέσμπιτ υπήρξε η “πρώτη σύγχρονη πεζογράφος για παιδιά” μετακινώντας τον κόσμο της αφήγησης από το φανταστικό σύμπαν των δράκων και των μαγικών ραβδιών στη σύγχρονη πραγματικότητα, δίνοντας στους ήρωες της την ευκαιρία να βρουν την ουτοπία, τη χαρά και το όνειρο μέσα στις αλήθειες της ζωής. Τρία μικρά παιδιά η Μπόμπι, ο Πήτερ και η Φύλλις, που η ζωή τους αλλάζει δραματικά όταν ο πατέρας τους φεύγει μυστηριωδώς από το σπίτι, εγκαταλείπουν την άνετη ζωή στη μεγαλούπολη και μετακομίζουν με τη μητέρα τους σ’ ένα μικρό αγροτόσπιτο δίπλα στα τρένα. Εκεί γίνονται φίλοι με τον σταθμάρχη και ξεκινούν ένα ταξίδι ανακάλυψης, φιλίας και περιπέτειας. Μαζί τους γνωρίζουμε τον κύριο Πέρκς, τον κλειδούχο του σταθμού, τον μυστηριώδη κύριο Κ. που ταξιδεύει πάντα με το τρένο των 9.15, τον άγνωστο συγγραφέα που δεν είχε ταυτότητα, τον Τζιμ με την κόκκινη μπλούζα που περιπλανήθηκε μια μέρα παίζοντας μέσα στο τούνελ. Η μικρή Μπόμπι λατρεύει τα τρένα και γίνεται η πρώτη γυναίκα…. θερμαστής τρένου! Υποδέχεται η ίδια τους μικρούς μας φίλους στο Τρένο και τους ξεναγεί στο δικό της κινούμενο βασίλειο ξετυλίγοντας την ιστορία της: πώς απ’ αυτή την ξαφνική αλλαγή στη ζωή της βρέθηκε να ζει δίπλα στα τρένα και όλες τις συναρπαστικές περιπέτειες που έζησε σ’ αυτό το μαγικό μέρος .

Οι μικροί θεατές όχι μόνο παρακολουθούν και ταυτίζονται με την ιστορία και τους ήρωες αλλά χτίζουν μαζί την αφήγησή της με την καθοδήγηση των ηθοποιών, που είναι παράλληλα παιδαγωγοί και εμψυχωτές. Έτσι έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιπλανηθούν βιωματικά στα κεντρικά θέματα του έργου: την αξιοποίηση των ανατροπών στη ζωή μας, τη διατήρηση της ελπίδας, τη φιλία, τη συνεργασία, το μοίρασμα, την πίστη στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή, το δικαίωμα να ονειρεύεσαι, και τέλος τη βεβαιότητα ότι πάντα, σε κάποια στροφή, οι ράγες της ζωής θα σου φέρουν αυτό που επιθυμείς, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να το δεις, όπως ακριβώς… « τα παιδιά που βλέπουν τα τρένα να … πετούν!”

Συνοδοιπόροι στη δημιουργία αυτού του “ταξιδιού” η Τατιάνα Λύγαρη που εμπνεύστηκε το ταξίδι, η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου που επιμελήθηκε τη θεατροπαιδαγωγική προσαρμογή του έργου και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη που συνέδραμε στη δόμηση της διαδραστικής συμμετοχής των παιδιών. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Έλενα Μεγγρέλη και ο Άρης Τσαμπαλίκας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (από τέλος Οκτωβρίου 2013):
Σάββατο 5.00 μ.μ. & Κυριακή 12.00 μ.μ.
καθημερινές για σχολεία 10.00 π.μ.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα