MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δείτε την ελληνική ταινία μικρού μήκους που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Plural+ του ΟΗΕ (video)

Η ταινία μικρού μήκους της Ρενέ Γκάτση “Drop it” εκφράζει την ελληνική καλλιτεχνική ματιά πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ένταξης με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο. Κι η ευρηματικότητά της δικαιώθηκε. To “Drop it” πέτυχε να διακριθεί μεταξύ 254 προτάσεων από 71 χώρες και να αποσπάσει το UNIVERSAL FORUM OF CULTURES FOUNDATION AWARD.

author-image Γιώργος Σμυρνής

H απονομή του βραβείου θα γίνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο Paley Center for Media, στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική ταινία, όπως και όλες οι βραβευμένες, θα μεταδοθούν από διεθνή δίκτυα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ να ευαισθητοποιήσει τους λαούς απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικής βίας και αποκλεισμού.

Η ταινία «Drop it», είναι μια δημιουργία στο πλαίσιο του φεστιβάλ PLURAL+ 2013 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM). Στόχος του φεστιβάλ ήταν να ανιχνεύσει την αντίληψη και τη ματιά με την οποία προσεγγίζουν οι νέοι ανά τον κόσμο την διαφορετικότητα, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη. Με τον δεσμευτικό, από τους διοργανωτές, χρόνο των πέντε λεπτών, εκφράστηκε η ελληνική ματιά στο θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα σήμερα.

Οι συντελεστές της ελληνικής ταινίας προσπάθησαν να αναδείξουν τις πολλαπλές διαστάσεις της έννοιας της διαφορετικότητας, η οποία, απ’ τη μια μπορεί να χωρίζει τους λαούς και τα έθνη, απ’ την άλλη, αν αξιοποιηθεί ως εργαλείο, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός κινητοποίησης, ώστε ο κόσμος να συμπορευθεί σε ένα αύριο πιο ζωντανό, πιο πολύχρωμο, πιο δημιουργικό. 

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο καθένας στο ρόλο του, αλλά και ως πολίτες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και έχουν διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο. Όλοι οι συντελεστές της ταινίας εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Ο τίτλος, «Drop it» δεν επελέγη τυχαία: αφενός αναφέρεται στην λέξη “σταγόνα” (εν προκειμένω: σταγόνα αίματος), ενώ κατά τη μεταφορική χρήση της φράσης (slang) επιδιώκει την παύση οποιασδήποτε συζήτησης επάνω σε ένα θέμα ή σε μια διαμάχη, επισημαίνοντας πως όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να κινηθεί ο κόσμος προς την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη, μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις, θα πρέπει να απαλλαγούν από οτιδήποτε συνιστά τροχοπέδη. Η φράση λέγεται, ακόμη, όταν κάποιος δίνει το ρυθμό ή τη ρίμα, ενός μουσικού κομματιού.

Το αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι μια ταινία με πολύ έξυπνη χρήση του διπλού πλάνου, με κωμικά στοιχεία και ανατροπές, αλλά κυρίως με την διάθεση να τονίσει τόσο τις διαφορές, αλλά και τις αντιστοιχίες στην καθημερινότητα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Και σε επίπεδο μορφής και σε επίπεδο περιεχομένου, η ταινία μέσα σε 4,5 λεπτά κατορθώνει να συμπυκνώσει μια ωραία αισθητική άποψη κι ένα εμπνευσμένο ανθρωπιστικό ιδεώδες. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία – Εκτέλεση παραγωγής: Ρενέ Γκάτση
Σύμβουλος σεναρίου – σκηνοθεσίας: Κίρκη Καραλή
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Μοντάζ – Post production: Πάνος Αγγελόπουλος
Μιξάζ – Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Πετράτος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθια Ραφτοπούλου
Σκηνογράφος: Ελένη Καριώρη
Ενδυματολόγος: Άννα Βεσκούκη
Μακιγιάζ: Γιώργος Ελευθεριάδης
Εταιρεία Παραγωγής: Aegeanscapes Filmmakers
Μαζί με τους εθελοντές εμφανίζονται και οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Σοφία Αντωνίου, Στέφανος Αχχιλέως, Ελένη Ευθυμίου, Jerome Kaluta, Idra Kayne, Mπάμπης Μαυροειδής, Χρήστος Παληογιάννης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τανταλάκης, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης, Μαρία Ψαρολόγου.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b