MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η όχι και τόσο αγία ελληνική οικογένεια θριάμβευσε και στην Βενετία- Αργυρός Λέοντας για το ελληνικό Miss Violence!

Μια ακόμα διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο σε διεθνές φεστιβάλ- και μάλιστα σε ένα από τα πιο ονομαστά. Στο φεστιβάλ της Βενετίας η ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά κέρδισε τον αργυρό λέοντα σκηνοθεσίας, ενώ για την ίδια ταινία πήρε και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού ο Θέμης Πάνου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ήταν δύο κορυφαία βραβεία για την ελληνική ταινία. Όμως  το Miss Violence είχε ήδη πάρει την Παρασκευή τα βραβεία Arca CinemaGiovani και το βραβείο Fedeora.

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας δείχνει ότι το τολμηρό σύγχρονο ελληνικό σινεμά, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αρχίζει να βρίσκει μια διεθνή ταυτότητα, που αναγνωρίζεται σε πολύ σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Κύριο σημείο αναφοράς στις θεματικές των σύγχρονων ταινιών, είναι ότι υπάρχει ένα έντονο στοιχείο βίας στην ελληνική κοινωνία. Αλλά το πιο έντονο στοιχείο στις ελληνικές ταινίες, είναι η διαρκής αναφορά στην ελληνική οικογένεια- συνήθως με ζοφερά χρώματα.

Η περίπτωση του διάσημου “Κυνόδοντα” του Λάνθιμου είναι χαρακτηριστική. Αλλά και το Miss Violence, μία φαινομενικά «άγια» οικογένεια περιγράφει, της οποίας η φαινομενική αρμονία ανατρέπεται μετά την αυτοκτονία της 11χρονης κόρης Αγγελικής. Κι όσο οι κοινωνικές υπηρεσίες ψάχνουν να βρουν το γιατί, τα ένοχα μυστικά της οικογένειας βγαίνουν σιγά- σιγά στην επιφάνεια, με την κάμερα να είναι ουδέτερος παρατηρητής ενός σκληρού δράματος. 

Την βραβευμένη πλέον Miss Violence, σύμφωνα με το έγκυρο IMDB, θα την δούμε στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Νοεμβρίου 2013.

Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι, ένα ντοκιμαντέρ για αυτούς που κατοικούν κατά μήκος του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ρώμης. Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ.

Το Βραβείο Γυναικείας Εμρηνείας απέσπασε η Έλενα Κότα για το «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε. Ο Στιβ Κούγκαν κέρδισε το βραβείο σεναρίου για την «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς. 

Οι νικητές:

Χρυσός Λέοντας: «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι
Μεγάλο Βραβείο της Eπιτροπής: «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ
Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς, «Miss Violence»
Βραβείο Ανδρικής ερμηνείας: Θέμης Πάνου, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας: Έλενα Κότα, «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε
Βραβείο Σεναρίου: Στιβ Κούγκαν, «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς
Βραβείο Επιτροπής: «The Police Officer’s Wife» του Φίλιπ Γκρένινγκ

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b