MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δύο εβδομάδες Λουίς Μπουνιουέλ στον κινηματογράφο Άστυ!

Δύο εβδομάδες αφιερωμένες στον μεγάλο Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ μας προσφέρει ο κινηματογράφος Άστυ. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον κορυφαίο σκηνοθέτη με ταινίες από διάφορα σημεία της μεγάλης του διαδρομής από τις 29 Αυγούστου ως τις 11 Σεπτεμβρίου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Κάθε μέρα το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί δύο ταινίες με ένα εισιτήριο αξίας 6 ευρώ.

Το πρόγραμμα:

Στις 29 και 30 Αυγούστου θα προβληθούν οι ταινίες Εξολοθρευτής Άγγελος και Ναζαρέν. Στις 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι ταινίες Los Olvidados και Ανέβασμα στον Ουρανό.
Στις 2, 3, 4 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι ταινίες Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου και Γαλαξίας.
Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν τα Ο Πυρετός Ανεβαίνει στο Ελ Πάο και Ανέβασμα στον Ουρανό, ενώ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει Γαλαξία και Los Olvidados.
Το αφιέρωμα θα ρίξει αυλαία στις 9, 10, 11 Σεπτεμβρίου, με την προβολή των ταινιών Virdiana και Tristana.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Άστυ, στον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή (αριθμός 4).

Ποιός ήταν ο Λουίς Μπουνιουέλ
luis
Αν ισχύει ότι η διάρκεια στον χρόνο καταξιώνει έναν δημιουργό, τότε ο Λουίς Μπουνιουέλ (1900-1983) είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς που υπήρξαν ποτέ στον χώρο του σινεμά. Ξεκίνησε στα νιάτα του ως ηγετική μορφή του σουρεαλισμού και κατέληξε ένας σκηνοθέτης παγκόσμιας εμβέλειας μισό αιώνα αργότερα. 

Έχει χαρακτηριστεί εικονοκλάστης, μοραλιστής, επαναστάτης, ως σκηνοθέτης που πάντρεψε την κινηματογραφική εικόνα με την ποίηση. Η καριέρα του πέρασε πολλές διαδρομές, σε διαφορετικούς γεωγραφικούς προορισμούς. Η σύγκρουση με τον ρεαλισμό, μέσω του υπερρεαλισμού, κατάφερε να έρθει σε έναν μοναδικό διάλογο με τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει μέσα από τα έργα του και αναφέρονται με σχεδόν επιστημονική ακρίβεια στην κοινωνική πραγματικότητα και την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Με αδιαπραγμάτευτη τόλμη σατύρισε χωρίς έλεος την εκκλησία και την υψηλή κοινωνία, για την υποκρισία τους. 

Το έργο του δημιουργήθηκε σε 2 διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη και Αμερική), μιλάει τρεις γλώσσες και έχει πειραματισθεί σχεδόν με κάθε είδος του κινηματογράφου, όπως πειραματικό σινεμά, μελόδραμα, ντοκιμαντέρ, μιούζικαλ, ερωτικές ταινίες, κωμωδίες, ταινίες εποχής, ταινίες φαντασίας, αστυνομικά και γουέστερν. Κι όμως, παρά τις συνεχείς αλλαγές από είδος σε είδος, σε όλες τις ταινίες του υπάρχει αυτό το ιδιαίτερο στίγμα του σκηνοθέτη, αυτό που έκανε τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν να πει ότι “ο Μπουνιουέλ σχεδόν πάντα  έκανε ταινίες Μπουνιουέλ”.

Καθοριστική ήταν η συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβατόρ Νταλί στην πρώτη περίοδο της καριέρας του. Στην συνέχεια πέρασε από την Γαλλία, στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ξαναγύρισε στην Γαλλία. Πέθανε το 1983 στο Μεξικό. Από τις δεκάδες ταινίες του, κάποιες από τις πλέον ονομαστές είναι Ο Ανδαλουσιανός σκύλος, Η ωραία της ημέρας, Η Διακριτική γοητεία της μπορζουαζίας, Εξολοθρευτής Άγγελος, Los Olvidados, το Σκοτεινό Αντικείμενο του πόθου και πολλές ακόμα. 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b