MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιώργος Παρτσαλάκης: Θέλω ο κόσμος να κατανοήσει την σαπίλα της πολιτικής!

Ο ιδιαίτερα αγαπητός, ιδίως από τα σίριαλ της τηλεόρασης, ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης συμπληρώνει πια μια πορεία στην υποκριτική τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στο πολύ γνωστό θεατρικό έργο των Αλέκου Σεκαλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου “Υπάρχει και φιλότιμο”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου που παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ.Η παράσταση παρουσιάζεται την Tρίτη 20 & την Τετάρτη 21 Αυγούστου Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου. Κερδίστε Προσκλήσεις!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης ερμηνεύει τον Ανδρέα Μαυρογιαλούρο, τον ρόλο που είχαμε δει στην γνωστή ταινία από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Με αφορμή αυτήν την παράσταση ο γνωστός ηθοποιός μας παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία μας μιλάει για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, για την κατάσταση των ηθοποιών σήμερα, για την ΕΡΤ, για την σαπίλα της πολιτικής, που εδώ και εβδομήντα χρόνια είναι ίδια και απαράλλαχτη. Επίσης, επισημαίνει σε τι διαφωνεί, ως Γιώργος Παρτσαλάκης, με τον Ανδρέα Μαυρογιαλούρο. 

partsalakis2– Πόσο επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο έργο;
Είναι επίκαιρο. Στην σημερινή εποχή απευθύνεται περισσότερο δυστυχώς γιατί η πελατειακή σχέση που υπήρχε από συστάσεως ελληνικού κράτους, οι μίζες και οι κομπίνες δεν σταμάτησαν ποτέ και τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλη άνθηση.

-Πώς είναι η συνεργασία με τον Γιάννη Μπέζο, που σκηνοθετεί την παράσταση;
Είναι καταπληκτική, ο Γιάννης είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός που γνωρίζει απολύτως τη λειτουργία του ηθοποιού και σαν σκηνοθέτης μέσα από αυτή τη λειτουργία προσπαθεί να πραγματώσει το όραμά του. Ο στόχος του είναι το κείμενο, να το ζωντανέψει, να πάρει ζωή, σαν να μην έχει γίνει ποτέ πριν και σαν να μην γίνει ποτέ ξανά. Πιστεύει στις στιγμές, όπως οι στιγμές της ζωής μας που δεν επαναλαμβάνονται αλλά για να είναι ουσιαστικές πρέπει να είναι αληθινές.

-Μιλάμε για διάφορους Μαυρογιαλούρους και ο χαρακτηρισμός έχει υποτιμητικό πνεύμα στην καθημερινότητά μας. Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος της παράστασης τι άνθρωπος είναι;
Εάν το δούμε απολύτως πολιτικά και αν εκφράσω τη θέση μου ως Γιώργος Παρτσαλάκης, δεν συμφωνώ με τη θέση του Μαυρογιαλούρου, η οποία είναι ανακαλύπτω το σάπιο στη πολιτική και επειδή έχω φιλότιμο παραιτούμαι. Είμαι της άποψης ότι όταν αγωνίζεσαι για κάτι και το πιστεύεις το φτάνεις μέχρι το τέλος με τον αγώνα σου και δεν το εγκαταλείπεις. Όμως, έστω και αυτό που κάνει που παραιτείται διαμαρτυρόμενος για όλα αυτά γιατί έχει φιλότιμο, δεν το θεωρώ ασήμαντο και αν οι σημερινοί μας πολιτικοί οι όποιοι έχουν διαπιστώσει ότι ζουν μέσα στη φθορά, τη διαφθορά και τη σαπίλα αν είχαν φιλότιμο και μας άφηναν ήσυχους θα ήταν ένα κέρδος μεγάλο.

partsalakis3– Σας τρομάζει η σύγκριση με την ερμηνεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα;
Έχουν παιχτεί στο θέατρο μεγάλοι και σπουδαίοι ρόλοι, σε μεγάλα έργα και που όλοι οι ηθοποιοί που πιστεύουν ότι μπορούν κάτι να προσφέρουν, τους έχουν παίξει ο ένας μετά τον άλλον. Και αναφέρομαι σε 2-3 έργα π.χ. στον Άμλετ, στον Ληρ, στον Οιδίποδα, στην Αντιγόνη. Αυτά τα έργα έχουν παιχτεί με μεγάλες ερμηνείες από μεγάλους ηθοποιούς και η υποχρέωση και ημών και των επομένων είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε. Δεν θεωρώ φυσικά ότι ο Μαυρογιαλούρος ή το Υπάρχει και Φιλότιμο είναι έργο αυτού του μεγέθους αλλά προσπαθώ να δώσω ένα παράδειγμα. Με την προσπάθειά μου δεν κοντράρομαι με τίποτα, δεν προσπαθώ να αποδείξω τίποτα και δεν είναι ο στόχος να ξεπεράσω τον συγχωρεμένο τον Κωνσταντάρα, απλά σ’ αυτό το ρόλο θέλω να δηλώσω και εγώ την παρουσία μου σαν ηθοποιός και ο κόσμος να περάσει καλά που θα δει την παράσταση και πάνω απ’ όλα μεταξύ σοβαρού και αστείου ( γιατί το έργο είναι κωμωδία), να κατανοήσει τη σαπίλα της πολιτικής που δυστυχώς εδώ και 70 χρόνια είναι η ίδια και χειρότερη και την επόμενη φορά που θα πάει να ψηφίσει να σκεφτεί περισσότερο.

-Σε μια σκηνή του έργου που έμεινε θρυλική, ο ρόλος που ερμηνεύετε ταυτίζεται τόσο πολύ με την αγανάκτηση του κόσμου για το άτομο του, που μουντζώνει τον Μαυρογιαλούρο (τον εαυτό του) μαζί τους. Γιατί και τότε και σήμερα ο κόσμος μουντζώνει τους Έλληνες πολιτικούς;
Γιατί έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι της ηθικής, της αξιοπρέπειας, της τιμής, της ανθρωπιάς. Όταν έχουν εξαφανιστεί όλα αυτά, το μόνο που σου μένει είναι να τους μουντζώνεις και βέβαια να μουντζώνεις τον εαυτό σου που τους έφερε στη Βουλή.

– Γιατί οι ελληνικές κωμωδίες ακόμα και σήμερα είναι τόσο αγαπητές στον κόσμο;
Τα πενιχρά μέσα που είχαν να πραγματοποιήσουν οι καλλιτέχνες της εποχής το καλλιτεχνικό τους όραμα, τους ανάγκαζε να καταθέτουν μόνο την ψυχή τους και η ψυχή είναι αλήθεια. Αυτές οι ταινίες πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα είναι αληθινές γιατί έχουν κατάθεση ψυχής.

Πώς βλέπετε την κατάσταση για τους ηθοποιούς σήμερα;
Με δύο λόγια, άνθρωποι που έμαθαν στη ζωή τους να κάνουν μια εργασία- γιατί πέρα από το καλλιτεχνικό είναι και εργασία που από αυτή ζουν- τώρα πια δεν μπορούν να δουλέψουν και γι’ αυτό και είναι δύσκολο να ζήσουν. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

– Πώς αισθάνεστε με το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Όλοι θεωρούν ότι η ΕΡΤ ήταν ένα εξάμβλωμα αλλά αυτό το εξάμβλωμα το έστησαν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους για να εξυπηρετήσουν αυστηρά τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τώρα πήραν εντολές να αλλάξουν αυτά τα πράγματα. Δεν πιστεύω στα εξαμβλώματα αλλά δεν είναι μόνο η ΕΡΤ. Είναι όλο το ελληνικό κράτος έτσι που έχει στηθεί. Άρα χρειάζεται διόρθωση αυτό το κράτος και συμφωνώ, αλλά όχι με φασιστικές ενέργειες. Αυτό που ζούμε νομίζουν οι πολιτικοί μας ότι είναι δημοκρατία με τέτοιες ενέργειες υπηρετούν το φασισμό και είναι επικίνδυνο.

– Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Τα επόμενα σχέδιά μου είναι να έχουν την υγειά τους τα παιδιά μου και εγώ και όλος ο κόσμος να ξαναβρεί την ηρεμία του.

Η παράσταση “Υπάρχει και Φιλότιμο” θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα-
Διαβάστε τους σταθμούς της παράστασης ΕΔΩ 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b