MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 13 Αυγούστου 1521: Τερματίζεται η αυτοκρατορία των Αζτέκων (gallery + video)

Η φετινή γυναικεία μόδα πήρε πολλά στοιχεία από την τέχνη των Αζτέκων, του πολιτισμού που κυριάρχησε στη λεκάνη του Μεξικού από τον 14ο ως τον 16ο αιώνα. Πολλές φορές οι Αζτέκοι συγχέονται με τους Μάγια, ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικούς πολιτισμούς – εκτός από τη διαφορετική γεωγραφική θέση και τη χρονολογία ακμής τους, οι μεν πρώτοι είχαν έναν πιο “άγριο” πολιτισμό, ενώ οι δεύτεροι ήταν γενικά ειρηνιστές. O πολιτισμός των Αζτέκων, είχε ημερομηνία “θανάτου”: τη 13η Αυγούστου του 1521, όταν ο Ισπανός Ερνάν Κορτές και οι κονκισταδόρ υπέταξαν τους ντόπιους σκοτώνοντας παράλληλα τον βασιλιά Μοντεζούμα, για να εκχριστιανίσουν στη συνέχεια με τη βία τον πληθυσμό…

Monopoli Team

Για την ιστορία των Αζτέκων, που από τη μία ήταν ιμπεριαλιστές και αιμοσταγείς καθώς η θρησκεία τους απαιτούσε πολλές ανθρωποθυσίες, ενώ από την άλλη είχαν ένα πολύ λεπτομερές κοινωνικό σύστημα και αξιοθαύμαστο πολιτισμό, μπορείτε φυσικά να βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Στην gallery παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικά δείγματα της τέχνης τους, από ευρήματα αρχιτεκτονικά, γλυπτά, κεραμικά, διακοσμητικά. Γλυπτά σε πέτρα που απεικόνιζαν ανθρώπινες μορφές, κλιμακωτές αρχιτεκτονικές κατασκευές, κομμάτια ένδυσης και διακόσμησης από φτερά, είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που συναντούμε στην τέχνη τους.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε και σχετικό ντοκυμαντέρ του BBC.

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και οπτικό ή/και ακουστικό υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα στην Τέχνη, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b